Hlavní obsah

50 střel, 50 zásahů. HIMARS je přesný, Rusové se zlobí

Přilétají většinou v noci a jsou nepříjemně přesné. Po jejich dopadech explodují sklady munice i základny ruské protivzdušné obrany. Řeč je o naváděných amerických raketách vypalovaných z mobilních salvových raketometů HIMARS. Rusko proti nim zatím nenašlo obranu. Podle poradce ukrajinského prezidenta z padesáti útoků ani jednou neminuly.

Foto: Foto Profimedia.cz

Systém M142 HIMARS na základně na Floridě

Článek

Právě tyto rakety zničily tento týden sklad navezené munice v Nové Kachovce. Zřejmě ony byly použity při útoku na pozice ruské protivzdušné obrany v Luhansku. Nejprve bylo vypáleno několik střel Točka-U. Ty ruská protivzdušná obrana zničila, ale odhalila tak své pozice.

Okupovaný Luhansk čelil raketové palbě

Evropa

Tyto rakety byly také použity o víkendu k útoku na Alčevsk. Jedna z jeho obyvatelek útok Novinkám potvrdila a uvedla, že terčem byly sklady zbraní nebo munice.

Poradce ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovič ocenil výkony systému HIMARS, které změnily situaci na bojišti. Během pár dní byly podle něj zničeny sklady munice v samozvaných separatistických republikách DNR a LNR na Donbasu, nejen v Nové Kachovce, ale i v Doněcku nebo v obci Prilesne v Chersonské oblasti.

„Mají navečer ohňostroj.“ Ukrajinci hlásí minus další ruský sklad munice

Evropa

Zasypávají nás střelami a pijí u toho kávu, zlobí se ruský voják

„Za týden podnikly ukrajinské síly více než padesát útoků (systémy HIMARS) a všechny byl účinné, ani jeden neminul. V rozhovorech, které slyšíme v odposleších, i z informací zpravodajských služeb plyne, že okupanti mají blízko k panice. Mají obrovské ztráty a nevědí, co s tím,“ řekl Arestovič.

Ukrajinská tajná služba SBU uvedla, že rakety vystřelované z raketometů systému HIMARS i další západní zbraně vyvolávají u ruských vojáků obavy. SBU zveřejnila odposlechnutou komunikaci jednoho z nich, který říká zřejmě své ženě: „Oni si sedí, pijí kávu, mačkají tlačítka a zasypávají tě granáty. U nás je tady už tolik spálených tanků, techniky.“ Žena se diví, proč nezasahují tankisté. „Začínají na tebe útočit už ze tří čtyř kilometrů. Kam budeš střílet z tanku?“ odpovídá ruský voják.

Bývalý ruský rozvědčík Igor „Strelkov“ Girkin, který stál za vznikem separatistické Doněcké lidové republiky a o situaci na bojišti informuje na svém telegramovém kanále věcně a kriticky, uvedl, že rakety vypálené ze systému HIMARS způsobují velké problémy. „Zničeno bylo deset ruských muničních skladů a způsobeny byly i značné ztráty na lidech na naší straně,“ přiznává.

Rusko má problém, jeho obrana je proti HIMARS krátká

Válka na Ukrajině

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ukrajinské zásahy de facto potvrdila, když se snažila připsat Kyjevu odpovědnost za civilní oběti. „Právě s dodávkou těchto těžkých zbraní souvisí znatelná aktivace dělostřelectva ozbrojených sil Ukrajiny, které zjevně bez sebemenšího zaváhání dostalo rozkaz z Kyjeva použít zmíněná zařízení proti civilnímu obyvatelstvu,“ uvedla znepokojená Zacharovová.

Sám Girkin, který cituje i řadu svědků, ale hovoří jinak. Podle něj cílem nejsou civilní objekty, ale špatně maskované sklady zbraní a munice. Girkina přitom nelze podezřívat z jakékoliv náklonnosti vůči Ukrajincům.

Stěžuje si, že se ukázalo, že ruská protivzdušná obrana není schopna rakety vypálené ze systému HIMARS likvidovat, i když velení tvrdilo opak.

Ruský analytik: Obrana zatím není, musíme se maskovat

Také ruský vojenský analytik a příslušník praporu Východ Maksim Fomin přiznal, že zatím neexistuje jiná obrana než maskování. Vzhledem k dostřelu až 70 kilometrů se obtížně provádí odvetná palba na pozice HIMARS, protože jsou mimo dostřel většiny ruských zbraní. Jedinou možností je tyto systémy likvidovat ze vzduchu při náletech – pokud se je ovšem podaří objevit. Udeřit na místo jejich dislokace lze i balistickou raketou Iskander, podotkl Fomin. K tomu je ale potřeba vědět, kde se systém právě nachází. Jenže HIMARS je navíc vysoce mobilní.

Podle Fomina je proto klíčové dobré maskování. Girkin kritizoval, že ruské velení však v tomto směru nepřijalo adekvátní opatření, nezlepšilo maskování a munici nerozptyluje do více skladů.

Uvedl i příklad, kdy z Tulské oblasti jela na jih jednotka s ruskými raketami Točka-U, která nebyla nijak maskovaná. O těchto střelách mimochodem Rusko po útoku na nádraží v Kramatorsku lhalo, že je ve výzbroji nemá. Rakety přitom představují přednostní cíl pro protivníka. Girkin upozorňuje, že jejich pohyb sledují špionážní družice, načež mohou západní spojenci informovat Ukrajince o jejich příjezdu. „A pak se nelze divit, jestli, či spíš kdy, bude nově zformovaná divize toček zničena raketami HIMARS ještě během jejich rozmisťování nebo těsně po něm,“ píše Girkin.

M142 HIMARS je mobilní salvový raketomet vypalující rakety na vzdálenost až 70 kilometrů. Je na kolovém podvozku, takže může rychle měnit pozici. Stejné rakety ale lze vypalovat i z raketometů M270 a MARS, které Ukrajina taky dostala.

Reklama

Výběr článků

Načítám