Hlavní obsah

Ukrajinci zveřejnili fotku bitevních vrtulníků dodaných z ČR

– Kyjev

Ukrajinské Středisko pro strategickou komunikaci a informační bezpečnost v noci na neděli zveřejnilo záběr bitevních vrtulníků Mi-24 dodaných z České republiky. O jejich dodání mluvil americký ministr obrany Lloyd Austin, ale Česká republika ho nikdy nepotvrdila.

Foto: AČR

Vrtulník Mi-24 AČR

Článek

Na záběru jsou vidět dva vrtulníky Mi-24, na jejichž nosu, boku a ocasním nosníku je výrazný modro-žlutý pruh sloužící k rychlé identifikaci. Na ocasním nosníku jsou také vidět dva široké bílé pásy.

Pod těmito identifikačními znaky je však vidět tradiční kamufláž, jakou nosí vrtulníky Mi-24 v Armádě České republiky, která je tvořena nepravidelnými poli tmavě zelené, tmavě a světlé šedé.

Zřetelná je také výzbroj, tvořená kanonem pod nosem a raketnicí pod křídlem, která je určena pro její nesení.

Česká republika mlčí

Česká republika nikdy oficiálně nepotvrdila, že by bitevní vrtulníky na Ukrajinu dodala.

Neudělala to ani poté, co americký ministr obrany Llyod Austin ve vystoupení 23. května poděkoval České republice za „její značnou podporu, včetně nedávného darování bitevních vrtulníků, tanků a raketových systémů“.

Foto: AČR

Vrtulník Mi-24 AČR. Rozložení polí kamufláže je stejné jako u vrtulníků na Ukrajině.

Ministryně obrany Jana Černochová jeho vyjádření odmítla komentovat: „Moc si vážím, jak pan ministr Lloyd Austin ocenil Českou republiku. Ale ze zásady naši pomoc Ukrajině blíže nespecifikuji, promiňte.“

Česko věnovalo Ukrajině helikoptéry, tanky a rakety, prozradil americký ministr

Válka na Ukrajině

Šunt?

Podle listu Rossijskaja Gazeta mělo jít o dvanáct vrtulníků straší verze Mi-24D, které označila za zastaralý šunt, protože se z něj mohou odpalovat jen neřízené střely a chybí jim moderní avionika.

Šunt. Rusko pomluvilo vrtulníky darované Českem Ukrajině, jsou přitom sovětské

Evropa

Jejich dodání je však velmi nepravděpodobné, verze Mi-24D byla vyřazena z výzbroje Armády České republiky už v roce 2003.

Mi-24 v ČSSR a ČR

Vrtulníky Mi-24 byly do výzbroje Československé lidové armády zařazovány od roku 1978, kdy první dva přelétly do Prostějova. Do roku 1982 pak získala ČSLA celkem 28 strojů Mi-24D.

V letech 1985 až 1989 bylo pořízeno dalších 31 vrtulníků modernější verze Mi-24 V a dva cvičené.

Po rozpadu ČSFR připadlo AČR 37 vrtulníků řady Mi-24, z toho 16 Mi-24D, 20 Mi-24V a jeden cvičný DU. Žádný z nich však nebyl ve výzbroji.

Žádný z těchto vrtulníků už není v provozu našich vzdušných sil, část jich byla předána (a to včetně několika modernějších Mi-24V) v první dekádě nového tisíciletí do Afghánistánu.

V letech 2003 až 2006 totiž bylo v rámci deblokace ruského dluhu dodáno dalších 17 vrtulníků Mi-24 a ty jako jediné využívala AČR.

Konec Mi-24. Nahradí je americké stroje Viper/Venom 

Velitel 221. vrtulníkové letky pplk. Miroslav Šajban po skončení Tiger Metu řekl:

„Pro naše vrtulníky Mi-24/35 byla zřejmě jejich účast na NTM 2022 zároveň derniérou, vzhledem k plánovanému přezbrojení na novou leteckou techniku.“

Tyto stroje čeká vyřazením, protože si AČFR pořizuje americké vrtulníky americké řady UH-1Y Venom a AH-1Z Viper.

AČR uvádí, že Mi-24 má stále ve výzbroji, ale není jasné v jakém počtu.

ČR už poslala na Ukrajinu starší tanky T-72, salvové raketomety RM-70 i samohybné houfnice Dana.

Záběry ukazují české raketomety na Ukrajině při palbě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám