Hlavní obsah

Česko věnovalo Ukrajině helikoptéry, tanky a rakety, prozradil americký ministr

• Aktualizováno

Česká republika nedávno věnovala ukrajinské armádě bojové helikoptéry, tanky a raketové systémy, řekl v pondělí americký ministr obrany Lloyd Austin na tiskové konferenci po virtuálním setkání se zástupci spřízněných zemí, na němž se jednalo o další vojenské pomoci Ukrajině.

Foto: Ukrainian Presidential Press Ser, Reuters

Zleva Anthony Blinken, Volodymyr Zelenskyj a Lloyd Austin při setkání v Kyjevě

Článek

České ministerstvo obrany v minulosti nechtělo dodávky vojenského vybavení na Ukrajinu specifikovat. Asi 20 zemí se podle Austina zavázalo poskytnout ukrajinské armádě další zbraně.

„Dnešní setkání bylo velmi dobré,“ řekl Austin o virtuální schůzce skupiny, která se poprvé sešla na Austinovo pozvání ke konci dubna na americké základně Ramstein v Německu.

Austin jmenovitě poděkoval (zmínka o Česku v čase 02:30) dvěma zemím, a to Dánsku za technologii pro obranu pobřeží a České republice za „její značnou podporu, včetně nedávného darování bitevních vrtulníků, tanků a raketových systémů“.

„Moc si vážím, jak pan ministr Lloyd Austin ocenil Českou republiku. Ale ze zásady naši pomoc Ukrajině blíže nespecifikuji, promiňte. Připomenu pouze fakt hraničící s jistotou, že do mojí tankové kabelky se toho vešlo a ještě vejde hodně,“ sdělila Černochová večer ČTK formou textové zprávy. Totéž sdělení ministryně zveřejnila na svém twitterovém účtu.

O darování samohybných houfnic Dana, salvových raketometů RM-70 Grad nebo tanků sovětské výroby T-72 z Česka na Ukrajinu se v minulosti objevily informace v českých i zahraničních médiích, podpořené fotografiemi přepravované techniky nebo snímky této techniky na Ukrajině.

Náměstek české ministryně obrany Tomáš Kopečný již dříve ČTK bez upřesnění řekl, že z Česka na Ukrajinu byla dodána mimo jiné těžká technika, raketomety nebo houfnice.

Informace o možných dodávkách vrtulníků na Ukrajinu se ale zatím v Česku z oficiálních ani neoficiálních zdrojů neobjevily.

Ukrajina může dostat ještě lepší zbraně, chce raketomety

Amerika

„Mnoho zemí daruje dělostřeleckou munici, systémy pobřežní obrany, tanky a další obrněná vozidla, která jsou (pro ukrajinskou armádu) nepostradatelná,“ dodal americký ministr obrany a zmínil Itálii, Řecko, Norsko, či Polsko.

Británii poděkoval Austin za to, že koordinuje zasílání bezpečnostní pomoci Ukrajinu a zasílá Kyjevu velké množství vojenského vybavení.

„Každý tady chápe, co je v této válce v sázce,“ poznamenal šéf Pentagonu.

Austin svolal setkání zástupců spřízněných zemí před necelým měsícem a řekl, že se bude scházet pravidelně jednou za čtyři týdny.

Prvních rozhovorů se zúčastnil i tajemník NATO Jens Stoltenberg, ačkoliv Austin trval na tom, že se setkání nekonají pod hlavičkou Severoatlantické aliance a jsou na nich vítáni i zástupci nečlenských zemí.

EU nedopustí, aby Ukrajině došly zbraně. Válka je v bodu zlomu, řekl Borrell

Evropa

Za Českou republiku se v dubnu jednání zúčastnil náměstek ministryně obrany Jan Havránek.

Podle Austina se pondělního jednání zúčastnili zástupci více než 40 zemí, od posledního setkání přibylo Rakousko, Bosna a Hercegovina, Kolumbie a Irsko a Kosovo.

Reklama

Výběr článků

Načítám