Hlavní obsah

Švédsko není zlobivé dítě. Do NATO půjdeme spolu, prohlásila finská premiérka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finsko a Švédsko jsou odhodlány vstoupit do Severoatlantické aliance společně. Po jednání se svým švédským protějškem Ulfem Kristerssonem ve Stockholmu to ve čtvrtek prohlásila finská premiérka Sanna Marinová. Odmítla tak turecký návrh, že by mohla Ankara nejprve odsouhlasit vstup Finska a ten švédský pozdržet nebo úplně zablokovat.

Foto: Profimedia.cz

Finsko a Švédsko jsou odhodlány vstoupit do Severoatlantické aliance společně.

Článek

„Nemám ráda tuto atmosféru, postoj, kdy je Švédsko prezentováno jako jakési zlobivé dítě ve třídě. Nemyslím si, že tomu tak je,“ řekla Marinová na společné tiskové konferenci s Kristerssonem. Podle ní Stockholm splnil všechny podmínky vstupu.

Turecko zrušilo únorové jednání o souhlasu se švédským vstupem do NATO poté, co krajně pravicový politik při protestu ve Stockholmu spálil kopii koránu.

K hlavním sporným bodům, zejména ve vztahu ke Stockholmu, patří i turecké požadavky na vydání lidí, které Ankara považuje za teroristy. Nejčastěji zmiňovaná je Strana kurdských pracujících (PKK), která od 80. let usiluje o vytvoření samostatného Kurdistánu.

Ankara dala minulý týden najevo, že finskou přihlášku schválí zvlášť před tou švédskou.

Také švédský premiér ale zopakoval, že jeho země nadále naplňuje trojstranné ujednání. „Vydali jsme se na tuto cestu společně a jdeme po této cestě ke členství společně,“ řekl Kristersson.

Do NATO má blíže Finsko. Dokud budou ve Švédsku pálit korán, ať se ani neobtěžují, vzkázal Erdogan

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám