Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do úterní půlnoci

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Kurzy sebeobrany navštěvovaly Ukrajinky už v únoru

Článek

22:28 - Zařízení pro měření radiace v uzavřené zóně kolem odstavené ukrajinské jaderné elektrárny Černobyl se poprvé od 24. února, kdy se místa zmocnili ruští vojáci, znovu zapojila do mezinárodního monitorovacího systému.

21:18 - Ruská invaze na Ukrajinu je neomluvitelná a brutální. V prvním velkém veřejném rozhovoru po odchodu z funkce to prohlásila bývalá německá kancléřka Angela Merkelová, která Německo vedla 16 let do loňského prosince.

Merkelová: Ruská invaze na Ukrajinu je neomluvitelná a brutální

Evropa

21:16 - Při ostřelování Charkova a obcí v okolním regionu zemřeli nejméně tři lidé a šest dalších utrpělo zranění, sdělil podle agentury Unian gubernátor Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Intenzita ruských leteckých úderů na Ukrajině se ale díky úspěšné ukrajinské protivzdušné obraně snížila, tvrdí generální štáb.

20:25 - Telefonáty s ruským prezidentem Putinem jsou důležité, abychom věděli, jak Putin smýšlí a kam až je schopen zajít, řekl Macron během jednání Fialovi.

Telefonáty s Putinem jsou důležité, řekl Macron Fialovi

Evropa

20:02 - Polský premiér Mateusz Morawiecki v úterý informoval, že Varšava uzavřela s Kyjevem jeden z největších kontraktů na dodávky zbraní za posledních třicet let. Podle polských médií jde o prodej více než padesát samohybných houfnic Krab za asi tři miliardy zlotých (16,2 miliardy korun). Vyrábí je zbrojovka Huta Stalowa Wola, kterou v úterý Morawiecki navštívil.

Polsko uzavřelo s Ukrajinou kontrakt o dodávkách zbraní za 16 miliard

Evropa

19:44 - Rusko má teď silniční spojení s poloostrovem Krym přes pevninu, řekl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Ruští vojáci podle něj také ve spolupráci s ruskými drahami podnikli nutná opatření k obnově plnohodnotného železničního spojení mezi Ruskem, východoukrajinskou oblastí Donbas a poloostrovem Krym po šesti železničních úsecích.

19:31 - Příbuzní obránců z mariupolských oceláren Azovstal se za poslední měsíc stali terčem výhrůžných i zesměšňujících hovorů a zpráv z ruských telefonních čísel. Serveru Ukrajinska pravda to řekla Julija Fedosjuková, manželka jednoho z ukrajinských vojáků, kteří Azovstal bránili.

Manžel je mrtvý a dostaneme i tebe. Příbuzní obránců Azovstalu dostávají výhrůžky z ruských čísel

Evropa

18:45 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s deníkem Financial Times vyjádřil spokojenost s tím, že Boris Johnson zůstal ve funkci britského premiéra. Řekl také, že hlavním cílem Ukrajiny je obnovit kontrolu nad celým svým územím, a ne pouze zatlačení ruských vojsk do pozic před 24. únorem.

18:14 - Francouzský prezident Emmanuel Macron přivítal českého premiéra Petra Fialu v Elysejském paláci. Poděkoval za českou podporu Ukrajině a za přijetí ukrajinských uprchlíků. Fiala se chce ve spolupráci s Francií zaměřit na tři oblasti: zajištění energetické bezpečnosti bez závislosti na Rusku, na obranu a na rychlovlaky.

17:17 - Desítky tisíc korun našetřili ukrajinští manželé z Plzeňska, aby mohli pomoci příbuzným ve válkou zmítané zemi. V den, kdy chtěli peníze poslat domů, vytrousil Jurij obálky s bankovkami během nákupu v obchodním domě Makro. Našli je starší manželé a nález zatajili. Už si za to vyslechli obvinění z trestného činu a čeká je soud.

Peníze ukrajinské rodině zřejmě stopil manželský pár

Domácí

16:46 - Rusko pozastavilo platnost smlouvy, která japonským rybářům umožňuje lovit ryby v blízkosti jižního pobřeží Kurilských ostrovů. Ruské ministerstvo zahraničí tento krok vysvětlilo tím, že Japonsko neprovedlo dohodnuté platby.

16:03 - Dvanáct lidí, které ruští vojáci drželi více než týden jako rukojmí během okupace psychiatrické léčebny v Borodjance, zemřelo hladem a vlivem onemocnění. Agentuře Anadolu to sdělila ředitelka zařízení Marina Ganická.

V psychiatrické léčebně v Borodjance zemřelo během týdenní okupace 12 lidí

Válka na Ukrajině

15:07 - Ruské úřady vyhlásily pátrání po spisovateli Dmitriji Gluchovském, známém i v Česku a na Slovensku. Důvod neupřesnily, ale podle médií jde nejspíše o diskreditaci ruské armády, tedy o kritiku války Ruska proti Ukrajině, která začala 24. února. Za „lživé zprávy“ o ruské armádě nově v Rusku hrozí až 15 let vězení.

V Rusku nahánějí autora sci-fi trilogie Metro Gluchovského. Asi urazil armádu

Evropa

15:03 - Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Alexejevič Něbenzja v pondělí večer opustil zasedání Rady bezpečnosti, když předseda Evropské rady Charles Michel vystoupit s kritickým projevem, ve kterém obvinil Moskvu, že invazí na Ukrajinu podnítila celosvětovou potravinovou krizi.

Ruský velvyslanec při OSN neunesl kritiku a odkráčel z jednání Rady bezpečnosti

Válka na Ukrajině

14:19 - Zatímco na Ukrajinu proudí dodávky zbraní, které umožňují jejímu vojsku držet krok s agresorem, na řadě míst v zemi hrozí humanitární katastrofa – ruští okupanti ničí infrastrukturu pro pitnou vodu, takže Ukrajinci umírají žízní nebo na infekční choroby.

Nejmocnější zbraň na Ukrajině? Ani javelin, ani bayraktar, ale voda

Válka na Ukrajině

14:18 - Ruský prezident Vladimir Putin při úterní poradě o ekonomických otázkách prohlásil, že nezaměstnanost v Rusku se podařilo snížit na historicky nejnižší úroveň a inflace aktuálně klesla na nulu.

Putin řekl, že inflace v Rusku klesla na nulu a nezaměstnanost je minimální

Ekonomika

13:56 - Ruští poslanci v úterý rovnou ve druhém a třetím čtení schválili balík zákonů, podle kterých se v Rusku nebudou plnit rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva přijatá po 15. březnu. Oznámila to agentura TASS s připomínkou, že v polovině března Rusko ohlásilo odchod z Rady Evropy, pod kterou štrasburský soud spadá.

Na Rusko už bude soud ve Štrasburku krátký

Válka na Ukrajině

13:23 - Rusko zrychlilo postup při dobývání Donbasu, morálku Ukrajinců to ale nezlomilo a čas hraje proti Rusům, kterým mohou dojít zdroje, uvedl v podcastu Zbytečná válka bezpečnostní analytik z centra Evropské hodnoty David Stulík. S redaktorem Alexem Švamberkem mluvili také o ochotě Ukrajinců přijmout kompromis.

Čas hraje proti Rusku, upozorňuje analytik v podcastu Zbytečná válka

Válka na Ukrajině

12:17 - Do ruského zajetí upadlo celkem 6489 ukrajinských vojáků, včetně 126 za posledních pět dnů, oznámil podle ruské agentury TASS ministr obrany Sergej Šojgu.

12:12 - Ukrajina odmítla přijmout misi Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), kterou chce do Záporožské jaderné elektrárny vyslat šéf MAAE Rafael Grossi. Uvedla to ukrajinská státní společnost Enerhoatom, která elektrárnu provozuje. Podle ní nelze návštěvu expertů ani samotného Grossiho v elektrárně povolit kvůli tomu, že zařízení aktuálně kontrolují ruské okupační síly. Firma tvrdí, že zapojení MAAE a Grossiho by legitimizovalo fakt, že elektrárnu obsadila ruská armáda.

12:06 - V centru Chersonu nastala exploze.

9:50 - V pondělí vydalo Česko uprchlíkům z Ukrajiny 1691 víz dočasné ochrany. Je to zhruba o 200 méně než minulý týden. Počet vydaných víz nadále klesá.

9:45 - Částka, kterou mají nyní v Rusku zmrazené západní investiční banky a společnosti, dosahuje nejméně 17 miliard dolarů (asi 393 miliard Kč), uvedl to dnes ruský list Izvestija s odvoláním na údaje 12 největších investičních bank a společností z jejich čtvrtletních a ročních výsledků.

9:30 - Rusko vydalo Ukrajině těla desítek bojovníků, kteří zahynuli v bojích o ocelárny Azovstal v Mariupolu. V Kyjevě nyní pracují na identifikaci mrtvých.

9:13 - Bělorusko plánuje razantně posílit armádu, chce zvýšit počet vojáků ze 45 tisíc na 80 tisíc, tvrdí to ukrajinský generální štáb.

7:11 - Ruská armáda nadále útočí na Severodoněck, boje pokračují, ukrajinští vojáci působí nepříteli ztráty, uvedl v ranní svodce ukrajinský generální štáb.

6:00 - Ruské síly přebírají kontrolu nad městem Svjatohirsk, oznámil vůdce doněckých separatistů Denis Pušilin. Ukrajinští vojáci podle něj uprchli a za sebou zanechali vojenskou techniku a zbraně. Ukrajinský generální štáb však ráno hlásil z okolí města těžké boje.

5:10 - Ukrajinské námořnictvo tvrdí, že vytlačilo ruskou flotilu do vzdálenosti více než 100 kilometrů od ukrajinského pobřeží. Rusové byli „zbaveni úplné kontroly nad severozápadem Černého moře“, tvrdí Kyjev.

Vytlačili jsme ruskou flotilu 100 km od ukrajinského pobřeží, tvrdí Kyjev

Evropa

4:35 - Ukrajinské ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že od počátku června sleduje první případy cholery, která se měla objevit v Mariupolu. Je to výsledek bombardování, kdy lidé neměli přístup k čisté vodě a nemohli pohřbívat zemřelé.

4:26 - Obvinění ruských vojáků z páchání sexuálního násilí na Ukrajině přibývá, sdělila Radě bezpečnosti OSN zvláštní zástupkyně generálního tajemníka OSN pro sexuální násilí během konfliktů Pramila Pattenová.

20:45 - Ukrajinská strana nejedná se západními partnery o „mírovém plánu“ s Ruskem. Na setkání s novináři to v pondělí uvedl prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že se Ukrajinu „každý snaží dotlačit k nějakému výsledku“, ale ne takovému, který bude pro ni samotnou výhodný.

Každý nás tlačí k nějakému výsledku, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

20:40 - Ukrajinská armáda nedovoluje ruským vojákům převzít kontrolu nad stěžejní silnicí mezi Bachmutem a Severodoněckem. Ten navíc zůstává stále v jejich moci. Uvedl to ukrajinský generální štáb.

Rusům se stále nepovedlo dobýt Severodoněck ani klíčovou silnici

Evropa

20:37 - Moskva přijala sankce proti 61 americkým představitelům včetně například americké ministryně financí Janet Yellenové a ministryně energetiky Jennifer Granholmové. Uvedlo to na svém webu ruské ministerstvo zahraničí. Na novém sankčním seznamu jsou také vedoucí představitelé médií, činitelé z oblasti obrany nebo manažeři některých firem.

17:20 - Více než 2 500 bojovníků z oceláren Azovstal se nachází v rukou ruských vojáků, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

16:35 - Pokud se Rusku podaří prorazit na Donbasu na východě Ukrajiny, bude to pro Kyjev velmi těžká situace, řekl v pondělí podle Reuters novinářům ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na Donbasu se v posledních dnech odehrávají tvrdé boje zejména o město Severodoněck.

Pokud Rusové prorazí na Donbasu, bude to těžká situace, řekl Zelenskyj

Válka na Ukrajině

15:44 - Moskevský soud vyměřil pokutu 20 milionů rublů Rádiu Svobodná Evropa za informace, které označil jako falešný obsah týkající se ruské operace na Ukrajině.

14:47 - Zájem o válku na Ukrajině se od prvního týdne do minulého snížil 22krát, ukazuje analýza interakcí na sociálních sítích, kterou provedl server Axios.

13:45 - Italské ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance Sergeje Razova kvůli tvrzením, že v Itálii rostou protiruské nálady. O víkendu ruské velvyslanectví v Římě zveřejnilo text, ve kterém tvrdí, že italská média vedou proti Rusku kampaň, uvedla agentura ANSA. Podle Říma ale média jen popisují brutalitu ruských vojsk na Ukrajině.

10:32 - Ruský prezident Putin patří kvůli invazi na Ukrajinu před válečný soud i před soud v Rusku, protože poslal svou zemi do izolace, řekl prezident Zeman.

9:20 - Kolektivní odmítnutí Bulharska, Černé Hory a Severní Makedonie umožnit letadlu šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova přeletět do Srbska nezbytně vyžaduje tvrdou reakci, a to společnou Ruska a Srbska, uvedl dnes místopředseda horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačov.

7:15 - Ruské jednotky pokračují ve snaze o dobytí Severodoněcku a útočí také u Lymanu v Donbasu na východě Ukrajiny, uvádí ukrajinský generální štáb.

6:20 - Na Ukrajině bojuje 1500 běloruských dobrovolníků, uvedla opoziční politička Svjatlana Cichanouská.

5:56 - Na Ukrajině zahynul německý dobrovolník Björn C. z Braniborska.

5:07 - Ruské síly znovu ostřelují Charkov, tvrdí guvernér Charkovské oblasti Oleh Syněhubov. Podle něj ruští vojáci ostřelují obytné oblasti. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti.

4:30 - Británie dodá Ukrajině raketomety s dostřelem až 80 kilometrů, které mají pomoci v boji proti ruským silám na východě země.

4:19 - Černá Hora, Severní Makedonie a Bulharsko zakázaly přelet ruskému vládnímu letadlu, kterým měl v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov cestovat na oficiální návštěvu do Bělehradu.

23:06 - Ukrajina potřebuje pravidelné dodávky zbraní ze Západu, a to až do dosažení vítězství nad Ruskem. Podle ukrajinských médií to v neděli řekla náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová.

Kyjev: Ukrajina potřebuje neustálé dodávky zbraní, jednorázová pomoc nestačí

Zahraniční

22:03 - Ukrajinský štáb ve svém pravidelném večerním hlášení sdělil, že nepřítel opevňuje své pozice ve směru na Charkov a ostřeluje pozice ukrajinské armády i civilní cíle v okolí, stejně jako řadu obcí v dalších částech Ukrajiny. Ruská armáda podle štábu pokračuje v postupu na Slovjansk.

20:58 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v neděli vydal na frontovou linii do Záporožské oblasti. V Záporoží se také setkal s uprchlíky z Mariupolu.

19:55 - Během bojů na východě Ukrajiny v neděli zemřel ruský generálmajor Roman Kutuzov, píše ukrajinská agentura Unian. Moskva úmrtí dalšího svého generála na Ukrajině zatím nepotvrdila, kondolence adresované Kutuzovovým blízkým se ale objevují i na proruských kanálech na komunikační platformě Telegram, podotklo internetové médium Nexta.

Na Ukrajině podle médií zemřel další ruský generál

Zahraniční

19:20 - Černá Hora, Severní Makedonie a Bulharsko zakázaly přelet ruskému vládnímu letadlu, kterým měl v pondělí ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov cestovat na oficiální návštěvu do Bělehradu. Serveru srbského deníku Danas to řekly neoficiální zdroje z vedení státu.

Tři balkánské země zakázaly přelet letadla s Lavrovem, který se chystá do Srbska

Zahraniční

17:48 - Řecko dodá na Ukrajinu velké množství zbraní, uvedl řecký server Pronews. Zaslání pomoci ohlásil řecký ministr obrany Nikos Panajotopulos. Jedná se mimo jiné o 122 obrněných transportérů BMP-1, ale také o tisíce granátů a raket a miliony nábojů.

Řecko dodá na Ukrajinu 122 obrněných transportérů

Evropa

16:49 - Šéf ukrajinských železnic Oleksandr Kamyšin potvrdil, že čtyři rakety zasáhly ráno opravnu vagónů v Kyjevě. Odmítl, že by se tam nacházely tanky.

15:49 - Vystupování ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského během války na Ukrajině a jeho naléhavé vzkazy směrem k západním představitelům svědčí o tom, že se potýká s psychickými problémy. V rozhovoru pro maďarskou televizi Hír TV to prohlásil předseda maďarského parlamentu László Kövér.

Zelenskyj se asi pomátl. Takhle se o pomoc neprosí, zlobí se v Maďarsku

Evropa

15:35 - Ukrajinská armáda má právo zasahovat pozice ruských jednotek, které ostřelují Ukrajinu z území Ruské federace. Podle agentury Ukrinform to řekl bývalý americký velvyslanec na Ukrajině William Taylor.

Ukrajinci mají právo zasahovat vojenské cíle na území Ruska, říká bývalý velvyslanec USA

Evropa

15:32 - Video původně zveřejněné na sociální síti Telegram zachycuje český raketomet RM-70, který ukrajinské síly měly nasadit v oblasti Severdoněcku, kde momentálně probíhají nejtěžší boje.

15:08 - Ruské ministerstvo obrany v neděli zveřejnilo záběry, jak ruští dělostřelci pálí z těžkých samohybných děl 2S7 Pion ráže 203 mm, které mohou vypalovat i jadernou munici.

Rusko ukázalo záběry palby z atomových děl

Evropa

14:32 - V platnost vstoupil včera šestý balík sankcí EU proti Rusku, jehož součástí je zákaz dovozu většiny ruské ropy do Unie od počátku příštího roku. Německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) ale upozornil, že unijní embargo se dá obejít, takže sankce možná poškodí Moskvu ještě méně, než se čekalo.

Ropné sankce Unie proti Moskvě se dají obcházet, tvrdí FAZ

Ekonomika

13:59 - Ruské ministerstvo obrany upřesnilo, jaký ukrajinský letoun přepravující zbraně a munici mělo v sobotu sestřelit. Údajně to byl Antonov An-26. Tento dvoumotorový transportní letoun ale může přepravovat jen lehčí zbraně. Sestřelen měl být také jeden ukrajinský MiG-29. Mezi deseti sestřelenými drony měl být i jeden Bayraktar TB-2.

12:56 - V Mykolajivu se nedaří uhasit silo, které bylo zasaženo při sobotním ostřelování. Hoří v něm obilný šrot. Oheň zasáhl plochu 10 000 metrů čtverečných. Město bylo zasaženo raketami z raketometu Uragan a palbou houfnic ráže 152 a 203 mm. Zásahy obytných domů si vyžádaly tři mrtvé.

Kyjev popírá, že Rusko zničilo raketami tanky T-72 dodané z východní Evropy

Evropa

11:26 - Ruské útoky zničily na předměstí Kyjeva tanky a další obrněná vozidla, která Ukrajině poskytly evropské země, uvedlo ruské ministerstvo obrany.

Na Ukrajinu zamíří německé leopardy, pošlou je Španělé

Evropa

10:46 - Španělsko je připraveno dodat Ukrajině protiletadlové střely a tanky Leopard. S odvoláním na vládní zdroje to uvedl list El Pais. Španělská armáda je připravena poskytnout Ukrajincům i potřebný výcvik k používání techniky.

10:36 - Jestliže Západ začne dodávat na Ukrajinu rakety dlouhého doletu, zaměříme se při svých útocích na cíle, které jsme dosud nezasáhli, uvedl ruský prezident Vladimir Putin.

Putin varuje Západ: Nedávejte Ukrajině rakety dlouhého doletu, nebo přitvrdíme

Evropa

9:59 - Ukrajinská armáda v noci na neděli informovala, že se jí podařilo za posledních 24 hodin ve východním Donbase odrazit devět výpadů ruské armády. Zejména v Luhanské oblasti ale zůstává situace z hlediska ukrajinských obránců kritická. Ruské jednotky pokračují v dobývání Severodoněcku a samotného Luhansku – posledních dvou měst, která odolávají.

Vývoj na Ukrajině: Severodoněck stále vzdoruje, Rusové ho chtějí odříznout

Evropa

9:18 - Ruské síly pokračují v útoku na ukrajinské město Severodoněck. Podle gubernátora Luhanské oblasti Serhije Hajdaje kontrolují východní část města. Jak ráno uvedl generální štáb ukrajinské armády, ruští vojáci se v regionu zaměřují na útočné operace s cílem obklíčit ukrajinské jednotky v oblasti Severodoněcku a Lysyčansku a zablokovat hlavní logistické trasy.

7:54 - Ruské rakety zasáhly dvě továrny v Kramatorsku. Podle starosty města zatím nejsou hlášeny žádné oběti.

6:20 - V Kyjevě byla ráno slyšet silná exploze a po ní byl vidět stoupat sloup dýmu, uvedla agentura Reuters s odkazem na svého svědka. Příčiny výbuchu nejsou zatím známé. Před výbuchem byly v Kyjevské oblasti slyšet sirény, jež varují před leteckým útokem.

Na Kyjev dopadaly ráno rakety

Válka na Ukrajině

0:03 - Válka na Ukrajině by podle optimistického odhadu mohla skončit do konce roku. Řekl to na bezpečnostní konferenci Globsec v Bratislavě ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov.

Souhrn dění na Ukrajině do sobotní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám