Hlavní obsah

Telefonáty s Putinem jsou důležité, řekl Macron Fialovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý přijal českého premiéra Petra Fialu v Elysejském paláci. Fiala se Macrona ptal na jeho zkušenosti z jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a na to, zda po ruské agresi na Ukrajině vidí smysl ve snahách hovořit se šéfem Kremlu.

Foto: Francois Mori, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron během jednání s českým premiérem Petrem Fialou

Článek

Macron ujistil, že nesdílí Putinovy názory, ale považuje za důležité „vědět, jak ruský prezident smýšlí a kam až je ochoten zajít“.

Fiala řekl, že se s Macronem shoduje v tom, že vina je jednoznačně na straně Ruska, které je agresorem, a že Ukrajině je třeba pomáhat.

Státníci projednávali energetickou bezpečnost Evropy a blížící se převzetí předsednictví sedmadvacítky Českem od Francie.

„Máme jednu společnou strategickou věc, a to je problematika jaderné energetiky. Našim společným cílem je, aby jádro bylo považováno za čistý zdroj energie,“ řekl po jednání český premiér Petr Fiala.

Francouzský prezident Emmanuel Macron ještě před jednáním Česku poděkoval za solidární postoj k Ukrajině.

Fiala: Vypnutí dezinformačních webů je jen přechodné opatření

Internet a PC

Ocenil, že ČR přijala přes 350 tisíc ukrajinských uprchlíků, a zmínil i příspěvek české armády, která vyslala gripeny ke střežení vzdušného prostoru Pobaltí.

Státníci v Paříži jednali asi hodinu. Vedle války na Ukrajině český premiér s francouzským prezidentem probírali energetickou politiku Evropské unie a předsednictví sedmadvacítce, které Česko 1. července přebírá právě od Francie.

Praha a Paříž dlouhodobě spolupracují v jaderné energetice. Francouzská státní energetická společnost EDF je jedním z kandidátů na dostavbu elektrárny v Dukovanech.

Tématem byl i zkapalněný zemní plyn (LNG) a vzájemná spolupráce obou zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám