Hlavní obsah

Na Ukrajinu zamíří německé leopardy, pošlou je Španělé

Madrid

Španělsko je připravené dodat na Ukrajinu tanky Leopard a protiletadlové rakety, uvedl v neděli španělský list El País. Země poskytne ukrajinským vojákům i základní výcvik v ovládání těchto tanků. Uskutečnil by se v Lotyšsku, kde má Španělsko 500 vojáků v rámci NATO.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Modernizovaný Leoprad 2PL (ilustrační foto)

Článek

Druhá část výcviku by měla proběhnout podle zdrojů El País přímo ve Španělsku.

List také napsal, že ministerstvo obrany finalizuje dodávku raketových systémů země vzduch krátkého dosahu Aspide. Ty totiž země nahrazuje modernějším systémem protivzdušné obrany.

Španělsku už dodalo na Ukrajinu munici, ochranné vybavení a lehké zbraně.

Zdroje španělského listu sdělily, že nabídka větší vojenské pomoci padla 21. dubna při návštěvě španělského premiéra Pedra Sáncheze na Ukrajině, kde se setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Kvůli komplexnosti se dodávky řeší až nyní.

Putin varuje Západ: Nedávejte Ukrajině rakety dlouhého doletu, nebo přitvrdíme

Evropa

Španělsko má ve výzbroji tanky Leopard 2E, které odpovídají verzi 2A6. Z 60 procent se vyráběly na území království. Ve výzbroji však má i 108 starších Leopardů 2A4, které Německo zapůjčilo v letech 1995 a 1996 na výcvik do té doby, než si Španělé vyrobí nové. Madrid je nakonec odkoupil za zbytkovou hodnotu a snížil počet objednaných tanků nové verze 2E, jichž má přes 220, nepočítaje v to 16 vyprošťovacích.

Aspide je italský systém protivzdušné obrany krátkého s středního dosahu od společnosti Selenia (nyní Leonardo) s dosahem 25 km. Střela Aspide je odvozená od americké střely vzduch-vzduch AIM 7E Sparrow. Existuje jak ve verzích vypouštěných z letadel, tak ze země. Vyráběla se od roku 1973.

Španělsko si objednalo nejprve dvě stě raket vzduch-vzduch Aspide Mk.1v roce 1985 a v roce 1997 dalších 51 vylepšených Aspide 2000 vypalovaných ze země.

Reklama

Výběr článků

Načítám