Hlavní obsah

Manžel je mrtvý a dostaneme i tebe. Příbuzní obránců Azovstalu dostávají výhrůžky z ruských čísel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Příbuzní obránců z mariupolských oceláren Azovstal se za poslední měsíc stali terčem výhrůžných i zesměšňujících hovorů a zpráv z ruských telefonních čísel. Serveru Ukrajinska pravda to řekla Julija Fedosjuková, manželka jednoho z ukrajinských vojáků, kteří Azovstal bránili.

Foto: Dmytro Kozackyj

Voják uprostřed trosek oceláren Azovstal

Článek

„Volají z ruských čísel, posílají zprávy na Telegram, WhatsApp a další platformy. Šikanují, vyhrožují,“ popisuje Fedosjuková.

Zprávy a hovory se objevují pravidelně od 11. května, kdy se manželky obránců Mariupolu setkaly v Římě s papežem Františkem.

„Dostala jsem zprávu, že můj manžel už je mrtvý. Všechno chodí z ruských čísel,“ pokračovala Fedosjuková. Její manžel je jedním ze zajatých vojáků. Těch může být podle prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského až 2500.

„Dostaneme se i k tobě, naši kluci budou brzy v Kyjevě,“ měla podle ní znít další zpráva, ve které jí odesilatel hrozil znásilněním a smrtí.

Záběry z dronu: Zcela zničené ocelárny Azovstal

Evropa

Podle Fedosjukové dostávají výhrůžky také další příbuzní azovstalských obránců. Zejména prý manželka velitele pluku Azov Katerina Prokopenková. Na policii se ženy neobrátily, protože v tom „nevidí smysl“.

Fedosjuková soudí, že čísla příbuzných ukrajinských vojáků zveřejnily ruské bezpečnostní síly. Její manžel totiž 5. června dostal ze zajetí možnost jednoho telefonu a zavolal své matce.

Sdílejte to, prosí voják, který před zajetím pořídil unikátní fotky života v podzemí Azovstalu

Evropa

Krátce nato začali matce volat zástupci médií, kteří jsou pod kontrolou samozvané Doněcké lidové republiky. „Číslo nebylo nikde na internetu dostupné,“ připomněla Fedosjuková.

Ta jen za poslední týden obdržela několik telefonátů, kde se jí volající vyptávali, co si myslí o ukrajinské vládě teď, když je její manžel v zajetí. „Očekávali, že budu kritizovat vládu. Ukrajinským úřadům ale věřím a doufám, že udělají vše pro to, aby naše muže propustili,“ dodala Fedosjuková.

Reklama

Výběr článků

Načítám