Hlavní obsah

Rusům se stále nepovedlo dobýt Severodoněck ani klíčovou silnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinská armáda nedovoluje ruským vojákům převzít kontrolu nad stěžejní silnicí mezi Bachmutem a Severodoněckem. Ten navíc zůstává stále v jejich moci. Uvedl to ukrajinský generální štáb.

Foto: AP

Severodoněck se ocitl v ruinách

Článek

„Naši vojáci drží kontrolu nad Severodoněckem, boje pokračují ve východní části města, kde odrazili útok nepřítele ve směru na Novoochtyrku a Voronovo,“ shrnul ve večerním brífinku ukrajinský generální štáb.

Rusko minulý týden uvedlo, že tři čtvrtiny Severodoněcku už dobylo a zbývá už jen „osvobodit“ centrum města.

Aktuální mapa ruské invaze na Ukrajinu

Rusko se podle Ukrajinců pokouší zablokovat jejich jednotky v oblasti Lysyčansku. Ukrajinští vojáci také maří pokusy nepřítele o ovládnutí dálnice mezi Bachmutem a Severodoněckem.

V Rusku prudce stoupá poptávka po hrobech

Evropa

Ta je klíčová pro ovládnutí Bachmutu. Pokud by Rusko získalo nad silnicí kontrolu, kompletně by město obklíčilo. Dokud se tak nestane, mají Ukrajinci stále pozemní přístup do Luhanské oblasti.

Americký Institut pro výzkum války minulý týden uvedl, že klíčem pro úspěch ruské operace bude dobytí dvouměstí Severodoněck-Lysyčansk, což jsou v Luhanské oblasti poslední města kontrolovaná Ukrajinci. Města odděluje řeka Severní Doněc.

Reklama

Výběr článků

Načítám