Hlavní obsah

Kyjev popírá, že Rusko zničilo raketami tanky T-72 dodané z východní Evropy

Kyjev/Moskva
Aktualizováno

Při ruských raketových útocích na Kyjev byly na jeho předměstí zničené tanky T-72 a další obrněná vozidla, uvedl v neděli mluvčí ministerstva obrany Igor Konašenkov. Podle něj má jít o výzbroj dodanou na Ukrajinu ze zemí východní Evropy. Vedení ukrajinské železnice to popřelo. Raktey zasáhly její opravárenský závod, ale žádné tanky v něm nebyly

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Dým nad Kyjevem po ranním raketovém útoku

Článek

„Ruské ozbrojené síly vysoce přesnými raketami vzduch-země dlouhého doletu zničili v budovách autoservisu na okraji Kyjeva tanky T-72 a další typy obrněné techniky dodané východoevropskými zeměmi,“ uvedl Konašenkov podle agentury Interfax.

Agentura dodala, že k úderu žádné podrobnosti neuvedl.

Tanky T-72 dodala na Ukrajinu mimo jiné Česká republika. U těchto tanků bylo potřeba před nasazením vylepšit jejich balistickou ochranu.

Místo tanků vagony

Ukrajinské dráhy v neděly potvrdily, že ruské rakety zasáhly v kyjevské čtvrti Darnycke závod na opravu vagonů.

„Dnes ráno ruská vojska opět ostřelovala železniční infrastrukturu. Čtyři rakety zasáhly Darnycký závod na opravu vagónů (DVRZ) na levém břehu Kyjeva. V zásadě to pro nás byl standardní začátek dne. Každý den zasahují železnici, my ji rychle opravíme a pokračuje to,” uvedl Oleksandr Kamyšin z vedení ukrajinských drah, podle kterého byl jeden člověk zraněn.

Popřel, že by v závodu byly tanky. „Oficiálně uvádím, že v areálu DVRZ není vojenská technika. V továrně opravují otevřené nákladní vagony a výsypné vagony na přepravu zrna, které nám umožňují vyvážet ukrajinskou produkci na Západ,” dodal Kamyšin.

Jaké tanky a bojová vozidla posílají Češi na Ukrajinu

Domácí

Útok přišel v den, kdy Putin pohrozil, že Rusko podnikne útoky i na zatím nedotčené objekty, pokud budou Ukrajině předány „rakety delšího doletu“.

Odpovídal na otázku, týkající se dodávek amerických salvových raketometů HIMARS. Jejich dodávku s avizovanou municí o dostřelu 45 až 70 označil za humbuk: „Není tu nic nového, jedná se o salvové raketomety a ukrajinská armáda je vyzbrojena podobnými systémy sovětské a ruské výroby Grad , Směrč a Uragan.“ Podle něj jde jen o doplňování ztrát ukrajinské armády.

Putin zmínil, že nejde o samotné raketomety, ale střely. Z raketometů HIMARS lze vypalovat nejen střely M30/31 s dostřelem 75 km, ale také balistické rakety krátkého doletu ATACMS s dostřelem 300 km s parametry, jako mají ruské Iskandery. USA tyto rakety odmítly dodat.

Putin varuje Západ: Nedávejte Ukrajině rakety dlouhého doletu, nebo přitvrdíme

Evropa

„Jestli však budou dodány, a ony budou dodány, vyvodíme z toho patřičné závěry a použijeme své zničující prostředky, kterých máme dostatek, k zasažení objektů, které jsme ještě nezasáhli,“ zavěštil si Putin.

Útok na Kyjev

Kyjev se stal v neděli ráno terčem útoku raketami. Velení ukrajinských vzdušných sil uvedlo, že rakety byly vystřelené z ruských bombardérů Tu-95 letících nad Kaspickým mořem. Jednu z nich se podařilo sestřelit.

Na Kyjev dopadaly ráno rakety

Válka na Ukrajině

Rakety dopadly na levobřežní část Kyjeva, kde bylo zaznamenáno pět explozí. Podle starosty Vitalije Klička zasáhly infrastrukturu v Darnyckém a Dniprovském obvodu. Dým stoupal od Darnyckého nádraží. Serhij Leščenko z Ukrajinských drah uvedl, cílem útoku byla železniční infrastruktura.

Reklama

Výběr článků

Načítám