Hlavní obsah

Ukrajina má důkazy o použití kazetové munice Ruskem, tvrdí prokurátorka

– Kyjev

Ukrajinské úřady mají důkazy, že ruské síly použily kazetové bomby v Chersonské a Oděské oblasti na jihu Ukrajiny, řekla podle webu Ukrajinska pravda ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová. Z ostřelování ukrajinských měst touto municí, kterou řada zemí zakazuje, obvinila dříve Rusko například organizace Human Rights Watch (HRW).

Foto: Reuters

Ruské jednotky postupující na Cherson

Článek

„Máme důkazy z Oděské a Chersonské oblasti, kde byly použity kazetové bomby... Ohledně Kyjeva pracujeme na důkazech," sdělila prokurátorka.

Venediktovová řekla, že prokuratura má informace i o použití dalších zakázaných zbraní, ale že zatím nemůže oznámit bližší informace, dokud nebude mít dostatečné důkazy, jako jsou střepiny nebo analýza půdy.

V Chersonu čelí 300 tisíc lidí humanitární krizi. Dochází jídlo i léky

Válka na Ukrajině

Kazetové bomby v sobě nesou desítky menších bomb, a mají tak ničivější účinek. Řada států podepsala kvůli vysokému nebezpečí, jaké představují pro civilisty, úmluvu o jejich zákazu, Rusko ale signatářem není.

Podle lidskoprávní organizace HRW ostřelovaly ruské síly touto municí několik dní v březnu město Mykolajiv na jihu Ukrajiny a na konci února rezidenční oblasti v Charkově na východě země.

V Chersonu lidé demonstrovali proti okupaci, Rusové do nich začali střílet

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám