Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší záznamy z online reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ukrajinský voják u zničeného ruského tanku v Kyjevské oblasti

Článek

23:27 - Německo kvůli válce na Ukrajině uvažuje o nákupu protiraketového deštníku a bude více investovat do armády. Uvedl to německý kancléř v nedělním rozhovoru pro stanici ARD. Podle něj Rusko už na Ukrajině přišlo o více než 10 000 mužů. Uvedl také, že NATO neusiluje o změnu režimu v Rusku.

23:11 - Policisté v Petrohradě zatkli ruskou umělkyni Jevgeniji Isajevu za protiválečný protest. Umělkyně se polila krví a na schodech před radnicí města opakovala: „Mé srdce krvácí”. Na Twitteru o tom informovalo Rádio Svobodná Evropa.

22:15 - V Lucku, Kyjevě, Charkově a Žitomyru byly během leteckého poplachu slyšet silné výbuchy, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na místní úřady.

21:42 - Do Polska od začátku ruské invaze přijelo už 2,3 milionu uprchlíků z Ukrajiny, oznámila polská pohraniční stráž. V sobotu dorazilo 31 100 lidí.

20:41 - Lidé ve 20 zemích světa v neděli v podvečer mohli sledovat benefiční koncert na podporu Ukrajiny, na němž vystoupili například hudebníci Fatboy Slim, Craig David, kapely Nothing But Thieves, Imagine Dragons, ukrajinské zpěvačky Ruslana a Džamala nebo český zpěvák Tomáš Klus. V rámci koncertu, který byl k vidění i na Staroměstském náměstí v Praze a na programu ČT2, zaznělo i poselství ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Lidé ve 20 zemích včetně Česka sledovali benefiční koncert pro Ukrajinu

Válka na Ukrajině

19:40 - Kreml nevnímá Ukrajinu jako samostatný stát, ale jako součást většího celku, v jehož čele se vidí Vladimir Putin, řekl Volodymyr Zelenskyj ruským médiím. Ruským médiím dále řekl, že dosud úplně nechápe polský návrh s mírovou misí. Polákům prý vysvětloval, že nechce zmrazit konflikt.

Jako lživé pak odmítl tvrzení Moskvy, že Kyjev plánoval útok na separatisty ovládnuté části Donbasu. Ukrajina je podle Zelenského připravena jednat o neutralitě a bezjaderném postavení, pokud jí budou uděleny reálné záruky bezpečnosti.

Zelenskyj: Moskva lže, separatisty na Donbasu jsme napadnout nechtěli

Válka na Ukrajině

18:39 - Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor podle BBC požaduje od ruských médií, aby nezveřejňovala rozhovor, který jim poskytl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruský úřad zakázal vydat rozhovor se Zelenským

Válka na Ukrajině

18:27 - Kvůli bojovým operacím vzniklo v areálu černobylské jaderné elektrárny 31 požárů. Oheň sežehl přes deset tisíc hektarů lesa. Požáry mohou zvýšit úroveň radiace na Ukrajině, v Bělorusku i v dalších evropských zemí, uvedla pro Ukrajinskou pravdu Ljudmyla Denisová, která má v parlamentu na starosti lidská práva.

U Černobylu hoří

Válka na Ukrajině

17:34 - Ukrajinci se zmocnili ruského systému pro elektronický boj Krasucha-4 (česky krasavice). Plyne to ze záběrů na sociálních sítích na účtech věnovaných technice, kterou zničili nebo se jí zmocnili Ukrajinci.

Ukrajinci se zmocnili ruské krasavice

Válka na Ukrajině

17:21 - Autobus se starostou Ivano-Frankivska Ruslanem Marcinkivem byl v sobotu ostřelován poblíž obklíčeného Černihivu, kam vezl humanitární pomoc. Nikdo nezemřel, ale několik lidí bylo zraněno. Autobus byl prostřílený jako řešeto, uvedl Marcinkiv.

17:12 - Ukrajinská a ruská delegace budou od pondělka 28. března do středy 30. března jednat v Turecku, uvedl Reuters s odvoláním na jednoho z vyjednavačů.

16:38 - Podívejte se na fotogalerii z nedělního dění na Ukrajině:

FOTO: Rusko dál ostřeluje Charkov a Černihiv. Evakuována musela být 94letá žena

Válka na Ukrajině

16:17 - Ruská média informují o dění na Ukrajině pod přísným dohledem cenzurního úřadu Roskomnadzor, probíhající válku popisují jako „speciální vojenskou operaci“. Ukázat Rusům, co se u jejich západních sousedů děje, se snažili hackeři z hnutí Anonymous prostřednictvím desítek tisíc tiskáren v Rusku, které ovládli na dálku.

Tohle je pravda o Ukrajině! Hackeři napadli 40 tisíc ruských tiskáren, aby referovali o válce

Válka na Ukrajině

15:31 - Británie dodala na Ukrajinu své moderní ruční protiletadlové střely Starstreak. V neděli řekl deníku Mail On Sunday britský ministr obrany Ben Wallace, že už jsou připravené k nasazení.

Británie dodává Ukrajině protiletadlové střely Starstreak, jsou připravené k nasazení

Válka na Ukrajině

15:29 - Obyvatelé v okupovaném Chersonu opět demonstrovali proti ruským okupantům. Ruští vojáci je rozháněli střelbou do vzduchu a slzným plynem. Jeden člověk byl podle médií zraněn.Protestovali i obyvatelé dalších ukrajinských měst, jako je Kachovka v Chersonské oblast i nebo ve Slavutyči.

15:24 - Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila na Charkovskou oblastí další ruský bombardér Suchoj Su-34. Uvedl to náčelník charkovské vojenské vojenské správy Oleh Synujubov a charkovská letecká univerzita. Sestřelen byl u Izjumu. Sestřelen byl mobilním systémem protivzdušné obrany.

15:05 - V samozvané Luhanské lidové republice (LNR) se brzy uskuteční referendum o připojení k Ruské federaci. V neděli to uvedl jejich vůdce Leonid Pasečnik.

Luhanští separatisté chystají referendum o připojení k Rusku

Válka na Ukrajině

14:45 - Ukrajinský generální štáb v neděli potvrdil osvobození města Trosťanec v Sumské oblasti na severovýchodě země a vsi Husarivka v Charkovské oblasti, jak o tom dříve informovala média. „Nepřítel pokračuje v rozsáhlé ozbrojené agresi proti naší zemi, naši obránci postupně osvobozují nepřítelem dočasně obsazená území v různých oblastech,“ uvedlo velení ukrajinských sil podle agentury Interfax-Ukrajina.

Moskva blufuje, nebo je zoufalá? Ekonom hodnotí platby v bitcoinech

Internet a PC

14:18 - Za „barbarskou a znesvěcující“ označil papež František válku na Ukrajině. Zatímco se bratři zabíjejí, prožívají děti těžká traumata, dodal. „Každá válka je porážkou pro nás všechny,“ zmínil František, který se k válce zahájené Ruskem před více než měsícem vyjadřuje opakovaně. Politiky znovu vyzval k ukončení násilí.

13:55 - Ruské úřady zablokovaly přístup na web známého televizního novináře Alexandra Něvzorova, který upadl v nemilost kvůli publikování informací o ruském ostřelování nemocnice v ukrajinském Mariupolu. Na seznam zakázaných internetových stránek úřadu Roskomnadzor dnes přibyl také německý list Bild.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Místní obyvatelé a ukrajinští uprchlíci se modlí za Ukrajinu při bohoslužbě v Przemyslu.

13:22 - Česko zmrazilo Rusům, na něž se vztahují sankce, majetek za stovky milionů korun. V neděli to v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Fiala: Rusům jsme zmrazili majetek za stovky milionů

Domácí

13:05 - Uprchlická vlna z Ukrajiny související s ruskou invazí zpomaluje a zpomalování bude pokračovat, pokud se konflikt nerozroste, uvedl premiér Fiala.

12:35 - Premiér Petr Fiala (ODS) v neděli potvrdil, že ČR bude Ukrajině nadále dodávat zbraně. „Musíte dodat to, s čím umí ukrajinští vojáci zacházet, a co je opravitelné a pro ně známé. Takže musíte dodávat určité typy. Pracuje se na tom,“ uvedl v České televizi v Otázkách Václava Moravce. Odmítl však dodávku kvůli bezpečnosti blíže specifikovat.

12:33 - V noci z neděle na pondělí proběhne předávání nejslavnějších filmových Oscarů. Množí se spekulace, že k oceněným umělcům promluví ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nejvíc nominací, celkem dvanáct, má americké psychologické drama Síla psa režisérky Jane Campionové.

12:31 - Premiér Petr Fiala (ODS) předpokládá, že se bude Česko s dopady války vyrovnávat i příští rok. Vládní priority, které vyplývají z programového prohlášení, nechce rušit, nýbrž pouze upravit. V neděli to řekl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi.

Fiala: Rusům jsme zmrazili majetek za stovky milionů

Domácí

12:05 - Proruští separatisté na východě Ukrajiny v samozvané Luhanské lidové republice (LNR), kterou uznává jen Moskva, se chystají brzy uspořádat referendum o připojení k Rusku. Podle ruských agentur to dnes v Luhansku řekl vůdce LNR Leonid Pasesčnik. Podobný postup Kreml zvolil v roce 2014, když nakonec oznámil mezinárodně neuznávanou anexi ukrajinského Krymu.

Foto: Stringer, Reuters

Žena utěšuje svou dceru, která prchá před pokračující ruskou invazí na Ukrajinu, ve školní tělocvičně v ukrajinském Užhorodě.

11.30 - Švýcarský Geberit je další společností, která po výhrůžkách hackerů z hnutí Anonymous opouští Rusko. Tato nadnárodní skupina specializovaná na výrobu a dodávky sanitárních dílů a souvisejících systémů o tom informovala na Twitteru.

10:59 - Strategií Spojených států není změna režimu v Rusku ani jinde na světě, řekl dnes při návštěvě Izraele americký ministr zahraničí Antony Blinken. Americký prezident Joe Biden v sobotu prohlásil, že ruská hlava státu Vladimir Putin nemůže zůstat u moci, připomíná agentura Reuters.

10:40 - Středočeská centra pomoci ukrajinským uprchlíkům v Kutné Hoře, Mladé Boleslavi a Příbrami za sobotu odbavila 202 lidí, minulý týden ve stejný den jich bylo 510, před dvěma týdny 626. Ubytování centra zprostředkovala 83 běžencům.

Anonymous vyhnali z Ruska další společnost

Internet a PC

10:16 - Ruské ozbrojené síly už od 24. února, tedy od začátku své invaze na Ukrajinu, přišly už přibližně o 16 600 vojáků. Na Facebooku o tom v neděli informovalo ukrajinské ministerstvo obrany, které rovněž zvýšilo údaje o zničené ruské výzbroji a vojenské technice. O nárůstu ztrát ukrajinských sil ale informuje i ruské ministerstvo obrany. Podobné informace uváděné oběma válčícími stranami ovšem nelze nezávisle ověřit.

Foto: Yuriy Vasilenko, ČTK/AP

Ostřelováním poškozený obytný dům v Černihivu

9:44 - Ukrajinské ministerstvo vnitra ohlásilo, že ruská armáda použila kazetovou munici, která škodí obyvatelstvu ještě roky po jejím použití. Především kvůli tomu je mezinárodně zakázaná. Raketomety Tornado-S s touto municí útočily v obytném sektoru Doněcké a Luhanské oblasti.

9:31 - Moskva tvrdí, že v sobotu zasáhla objekty spojené s protivzdušnou obranou Ukrajiny. Mezi cíli byl sklad střel u Kyjeva a opravna techniky ve Lvově.

9:25 - Česko udělilo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu doposud přes 233 000 víz. V sobotu jich přibylo téměř 3000. Nahlásilo se 127 000 uprchlíků.

9:01 - Ukrajinské síly zatkly ve Lvově muže podezřelé z podílu na přípravě ruského raketového útoku na město a ze špionáže. S odkazem na guvernéra Lvovské oblasti o tom informovala agentura AP. Podle starosty Lvova byl útok odvetou za návštěvu amerického prezidenta Bidena v Polsku, poblíž hranic s Ukrajinou.

Raketový útok byl odvetou za Bidenovu návštěvu Polska, tvrdí starosta Lvova

Válka na Ukrajině

8:19 - Na udržení platů učitelů na 130 procentech průměrné mzdy musí být podle ministra školství Petra Gazdíka (STAN) peníze i při řešení situace se stovkami tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Chce dodržet sliby vlády, která se ve svém programu zavázala mimo jiné k navyšování výdajů na vzdělávání na 5,2 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ministr to řekl v rozhovoru s ČTK ke 100 dnům od svého jmenování do funkce.

8:16 - Jihoukrajinské město Mariupol, těžce zkoušené údery ruských sil od prvních dnů invaze na Ukrajinu, stále do rukou agresora nepadlo. Agentuře Unian to řekl starosta Vadym Bojčenko. Podle něj ruská armáda nepřišla Mariupol „osvobodit“, ale vymazat ze zemského povrchu i s jeho obyvateli. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková obvinila okupanty, že násilně odvážejí Ukrajince do Ruska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mariupol zblízka: V troskách zničeného města stále žijí lidé.Video: Reuters

7:22 - Spojené státy pošlou na Ukrajinu další pomoc ve výši 100 milionů dolarů (přibližně 2,2 miliardy korun) k zajištění civilní bezpečnosti. Součástí mají být podle amerického ministra zahraničí Antony Blinkena obrněná vozidla a vybavení pro ukrajinskou pohraniční stráž a policii.

6:50 - Ve městě Popasna v Luhanské oblasti na východě Ukrajiny měly ruské jednotky kvůli špatné komunikaci ostřelovat z minometů vlastní pozice. Uvedl to Generální štáb ukrajinských ozbrojených sil na Facebooku. Informoval také, že se Rusové snaží dostat k jednotkám kolonu s chybějící výzbrojí. Kolona má být ze vzduchu kryta vrtulníky

6:15 - Ukrajinské síly zatkly ve Lvově muže podezřelé z podílu na přípravě ruského raketového útoku na město a ze špionáže. Hlídka ve městě také zadržela muže, který měl sbírat informace o pohybu ukrajinské armády a fotografie kontrolních stanovišť, které posílal na ruská telefonní čísla. S odkazem na guvernéra Lvovské oblasti o tom informovala agentura AP.

Lvov na západě Ukrajiny v sobotu večer opakovaně zasáhly ruské střely, zranily přinejmenším pět lidí a poškodily infrastrukturu a zapálily sklad paliv.

5:06 - Na Twitteru se objevilo video z evakuace z Mariupolu. Na záběrech je vidět rozsah škod způsobených ruským obléháním a ostřelováním jihoukrajinského města.

4:48 - Ukrajinským silám se mělo podařit dobýt zpět několik obcí a měst na východě a jihu země. Podle serveru Kiyv Independent Ukrajinci získali zpět kontrolu nad vesnicemi Poltavka a Malynivka v Záporožské oblasti na jihovýchodě země. Uvedl to na Twitteru. Už dříve v sobotu se podařilo osvobodit město Trosťanec v Sumské oblasti na severu Ukrajiny.

Server CNN v neděli uvedl, že se mu podařilo lokalizovat a ověřit několik videí, které ukazují ukrajinské vojáky, jak získávají kontrolu nad několika vesnicemi v Sumské oblasti a také vesnici Vilchivka, která leží přibližně 32 kilometrů od hranic s Ruskem.

4:02 - Británie je podle tamější ministryně zahraničí Liz Trussové připravena zrušit sankce uvalené na ruské oligarchy, banky a podniky v případě, že se Rusko stáhne z Ukrajiny.

„Tyto sankce by měly padnout pouze v případě úplného příměří a stažení, ale také po přijetí závazku, že nedojde k další agresi. A je zde také možnost sankce obnovit, pokud by v budoucnu došlo k další agresi. To je skutečná páka, kterou lze podle mého názoru použít,“ uvedla šéfka diplomacie.

Na britském sankčním seznamu je už přes 1000 subjektů. Britská vláda uvádí, že dosud uvalila sankce na banky s celkovými aktivy 500 miliard liber (14,7 bilionů korun) a na oligarchy a jejich rodinné příslušníky s čistým jměním přesahujícím 150 miliard liber.

3:15 - Ukrajinští vojáci v sobotu připravili improvizovaný koncert pro obyvatele v centru Kyjeva. Kromě několika ukrajinských popových hitů zahráli i národní hymnu. Video z koncertu přinesl server BBC.

1:53 - Podle britského ministerstva obrany ruské síly na Ukrajině pokračují v ostřelování z větší vzdálenosti, aby snížily riziko vystavení svých stíhaček protivzdušné obraně Ukrajiny. Nadále také cílí na hustě obydlené oblasti.

Podle Spojených států až 60 procent ruských střel nezasáhne cíl a s klesajícími zásobami se tak Rusové budou uchylovat k méně účinným střelám nebo budou ochotni vystavit své stíhačky většímu riziku.

1:05 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Západ, aby navýšil vojenskou pomoc Ukrajině. Uvedl to v sobotním projevu, který zveřejnil na sociálních sítí. Podle něj Ukrajina potřebuje „jen 1% tanků a letadel NATO“, postěžoval si, že země na tuto pomoc čeká už 31 dní.

Zelenskyj žádá NATO o stíhačky a tanky na osvobození Mariupolu

Válka na Ukrajině

0:44 - Celkem 5208 civilistů se podařilo v sobotu evakuovat z obležených ukrajinských měst, uvedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková podle agentury Unian. O den dříve to bylo 7331 lidí.

Podle Vereščukové fungovalo všech deset humanitárních koridorů pro evakuaci civilistů, na jejichž zřízení se Kyjev a Moskva dohodly. Z obléhaného Mariupolu se do bezpečí v Záporoží, které je v ukrajinských rukou, podle vicepremiérky dostaly čtyři tisícovky lidí.

0:29 - Podle ukrajinských jednotek u města Avdijivka v Doněcké oblasti používají Rusové proti nim bílý fosfor. Ten způsobuje mimořádně těžké a špatně hojitelné popáleniny a je velmi obtížné ho uhasit. Podle Úmluvy o chemických zbraní ale není bílý fosfor považován za chemickou zbraň.

Souhrn dění na Ukrajině do sobotní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám