Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Starší záznamy z on-line reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Serhii Nuzhnenko, Reuters

Černihivská ulice poškozená ostřelováním a nálety

Článek

23:48 - Bělorusko oznámilo, že své dluhy vůči Světové bance, EBRD a Severské investiční bance zaplatí v běloruských rublech. Jednostranné rozhodnutí může vést k technickému selhání, píše Kyiv Independent.

23:15 - Britská hudební skupina Pink Floyd složila novou píseň, první od roku 1994, a to na podporu Ukrajiny.

Pink Floyd zveřejnili novou skladbu. Na podporu Ukrajiny

Kultura

22:34 - Z oblastí bojů na Ukrajině se ve čtvrtek podařilo evakuovat 4676 lidí, uvedla podle deníku Ukrajinska pravda vicepremiérka Iryna Vereščuková. Více než 1200 obyvatel se podařilo převézt do Záporoží z ruskými jednotkami obleženého Mariupolu.

21:44 - Ruské ministerstvo zahraničí si předvolalo irského velvyslance a vyzvalo k odjezdu dvou vysoce postavených irských diplomatů, informoval Reuters.

Irské ministerstvo zahraničí si minulý týden předvolalo ruského velvyslance a doporučilo mu odjezd čtyř vysoce postavených ruských diplomatů kvůli jejich chování, které podle Dublinu odporuje Vídeňské konvenci. Moskva tehdy avizovala odvetná opatření.

20:57 - Státy EU se shodly na pátém balíku protiruských sankcí včetně ukončení odběru uhlí z Ruska. Postihy se vztahují i na ruské banky či další dovoz.

Zástupci států EU se shodli na dalších sankcích. Je v nich i konec odběru uhlí z Ruska

Zahraniční

20:26 - V Rusy zničené Borodjance u Kyjeva se podle úřadů po stažení okupantů našla v troskách dvou domů těla 26 lidí. Panují obavy z opakování Buče.

Druhá Buča? V Borodjance našli po stažení Rusů 26 těl

Válka na Ukrajině

20:09 - Neznámý pachatel napadl ve vlaku šéfredaktora ruského listu Novaja gazeta, nositele Nobelovy ceny Dmitrije Muratova a polil jej barvou, která mu zasáhla oči.

Šéfredaktora ruského listu Novaja gazeta zbili ve vlaku a polili barvou

Evropa

19:40 - Černá Hora označila čtyři pracovníky ruského velvyslanectví v Podgorici za nežádoucí osoby. Učinila tak na doporučení svých bezpečnostních složek.

19:10 - Rusko na Ukrajině utrpělo značné ztráty, připustil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko v březnu oznámilo, že přišlo o 1351 vojáků. Kyjev uvádí 18 900 padlých Rusů.

Rusko utrpělo značné ztráty, je to pro nás tragédie, uvedl mluvčí Kremlu

Válka na Ukrajině

19:03 - Rusko bude dále hájit své zájmy všemi legálními prostředky, zareagoval Kreml na pozastavení členství Ruska v Radě OSN pro lidská práva.

18:58 - Rusko čelí kvůli bezprecedentním západním sankcím nejtěžší situaci za posledních třicet let, řekl ve čtvrtek ruský premiér Michail Mišustin. Zahraniční pokusy o odstřižení Moskvy od světové ekonomiky však podle něj selžou. Západní země rozšiřují ekonomické sankce ve snaze přimět Rusko k tomu, aby ukončilo svou invazi na Ukrajinu, připomněla agentura Reuters.

Sankce Rusko bolí. Jsme v nejtěžší situaci za třicet let, řekl ruský premiér

Zahraniční

18:51 - Kypr odebere občanství čtyřem Rusům, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie. Pas ostrovního státu získali v rámci kritizovaného programu pro nalákání investorů z nečlenských zemí.

18:14 - Ukrajina přivítala přerušení ruského členství v Radě OSN pro lidská práva. Váleční zločinci v tomto orgánu nemají co dělat, prohlásil ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

17:56 - Valné shromáždění OSN odhlasovalo vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva. Návrh podpořilo 93 zemí, proti se vyslovilo 24, informuje Reuters.

Rusko bylo vyloučeno z Rady OSN pro lidská práva

Svět

17:27 - Ukrajinská justice prošetří možné střílení zajatých ruských vojáků, přislíbil Kyjev. Incident se stal nedaleko Buče, kde Rusové povraždili civilisty.

17:12 - Ruská novinářka a dramaturgyně Viktorie Nikiforovová v obsáhlém komentáři s názvem „Za co bojuje Rusko na Ukrajině“ pro RIA Novosti vysvětluje údajný důvod vojenského v pádu do sousední země. Text připomíná sovětskou propagandu vypočítávající, oč je život v SSSR lepší než na Západě.

Rakety a střely přinášejí ideu lásky k lidem. Ruská propaganda jede

Evropa

16:56 - Náměstek MZV Martin Dvořák ve čtvrtek sdělil chargé d'affaires Číny Čangu Mao-mingovi, že podpora Ruska v konfliktu s Ukrajinou by měla dopad na vztahy EU s Čínou.

Peking a Moskva nejsou spojenci, ujišťoval v Praze čínský diplomat

Domácí

16:38 - Německá tajná služba odposlechla komunikaci ruských vojáků v Mariupolu. Kromě výzvy velitele pobít všechny je zachyceno i volání zoufalého ruského vojáka, který se stěžuje na ukrajinskou převahu a nedostatečnou podporu.

Ruský voják v Mariupolu si stěžuje na převahu Ukrajinců

Evropa

16:15 - Země NATO poskytnou Ukrajině další zbraně mnoha různých typů, řekl šéf Aliance Jens Stoltenberg. Je třeba počítat s tím, že Rusko může vést válku dlouhé měsíce, dodal.

NATO pošle Ukrajině víc zbraní

Svět

15:52 - Slovensko nabídne Ukrajině experty k vyšetřování zločinů ruské armády. Před svou páteční cestou do Kyjeva to řekl slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Slovensko nabídne pomoc Ukrajině při vyšetřování válečných zločinů

Válka na Ukrajině

15:49 - Ukrajina potřebuje zbraně nyní, ne až v příštích týdnech, řekl tamní ministr zahraničí Dmytro Kuleba po jednání v NATO. Očekávanou bitvu o Donbas srovnal s druhou světovou válkou.

FOTO: Rusové se stahují k Donbasu. Města řeší následky okupace

Válka na Ukrajině

15:30 - Země EU se zatím neshodly na termínu, kdy skoncovat s odběrem ruského uhlí. Německo požaduje delší přechodné období, velvyslanci se opět sejdou večer.

15:26 - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve středu odmítl návrh na mírové řešení války na Ukrajině předložený ukrajinskou delegací. Podle něj zahrnuje „nepřijatelné“ prvky, oznámila televize SkyNews.

Lavrov odmítl ukrajinský návrh mírové dohody

Evropa

15:22 - „Zabijte je všechny,“ zní rozkaz jednoho z ruských velitelů podřízeným vojákům. Příkaz se týká Mariupole a velitel ho vydává prostřednictvím vysílačky. Ukrajinské tajné službě se podařilo rozhovor zachytit a jeho přepis zveřejnit, píše server týdeníku Focus.

Zabijte je všechny, rozkázal ruský velitel vojákům v Mariupolu

Evropa

15:18 - Video zveřejněné na sociálních sítích zachytilo zastřelení zajatého ruského vojáka, který leží na silnici. Vedle něj jsou v kalužích krve další mrtvá těla. Vše nasvědčuje tomu, že jde o akci nějaké polovojenské skupiny bojující na ukrajinské straně. Americký list The New York Times uvedl, že video je zřejmě autentické.

Na sítích koluje video Ukrajinců vraždících ruské zajatce, zřejmě je pravé

Evropa

15:13 - Rusům umřel Žirinovskij. První zpráva o jeho úmrtí se objevila před několika dny, ale okamžik, kdy to posvětil Kreml, nadešel až teď. Možná aby tato informace vytěsnila na domácím kolbišti případné myšlenky na „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině, ve které ruská armáda bujaře bourá svou pověst válečného velikána.

Očima Saši Mitrofanova: Ticho před velkou změnou

Komentáře

15:06 - Oblíbený titul Fortnite hrálo v loňském roce více než 350 milionů lidí. A právě tato velká herní komunita se nyní semknula a vybrala peníze na pomoc Ukrajině. Na dobročinné účely půjde rekordní suma 144 milionů dolarů, tedy v přepočtu více než 3,2 miliardy korun.

Hráči se postavili za Ukrajinu. Tvůrci Fortnitu pošlou na pomoc přes tři miliardy

Hry a herní systémy

14:53 - Běloruský prezident Alexandr Lukašenko prohlásil, že běloruské tajné služby podnikly speciální operaci na Ukrajině, aby tam osvobodily zadržované Bělorusy, hlavně řidiče.

14:49 - Úplně jiné starosti než Ukrajinky prchající ze svých domovů mají manželky ruských oligarchů a další ruské celebrity. Světoznámá módní značka Chanel se podle webu listu Mirror kvůli invazi na Ukrajinu nejen stáhla z Ruska, ale neprodává zboží Ruskám ani v jiných zemích.

Ruskám v Dubaji Chanel neprodal kabelky. Mstily se nůžkami

Blízký a Střední východ

14:46 - Světová zdravotnická organizace (WHO) se připravuje i na možné chemické útoky na Ukrajině. Řekl to ve čtvrtek regionální ředitel WHO pro Evropu Hans Kluge. Organizace podle něj počítá se všemi scénáři.

14:41 - Poněkud výhrůžný dopis obdržely ve středu členské státy Organizace spojených národů od ruské mise při OSN. Země, které zvednou ruku pro pozastavení členství Ruska v Radě pro lidská práva (UNHCR) nebo se zdrží hlasování, prý draze zaplatí.

Rusko už vyhrožuje úplně všem: Vyhoďte nás z Rady pro lidská práva a uvidíte

Válka na Ukrajině

14:23 - EU čelí dalšímu energetickému problému, kterým je závislost na ruském jaderném palivu od společnosti Rosatom, upozornila agentura Bloomberg.

14:11 - Poslanci Evropského parlamentu velkou většinou schválili výzvu k uvalení embarga na dovoz ruského zemního plynu do EU. Po hlasování následoval potlesk vestoje. O zavedení kroku nicméně rozhodnou jednotlivé členské státy.

13:46 - Ministři zahraničí zemí ze skupiny nejsilnějších ekonomik G7 ve čtvrtek odsoudili zvěrstva, která podle nich spáchaly ruské ozbrojené síly na Ukrajině. Odpovědné osoby se za ně budou zodpovídat, ujistili ministři.

12:29 - V Německu bylo registrováno asi 316 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, uvedlo německé ministerstvo vnitra.

11:51 - Rusko by mělo opustit skupinu největších světových ekonomik G20. Uvedla to americká ministryně financí Janet Yellenová. USA budou bojkotovat některá setkání v tomto formátu, pokud by se jich měli zúčastnit ruští představitelé. Moskva dala najevo, že se plánuje zúčastnit summitu zemí G20 plánovaného na listopad v Indonésii.

10:34 - Rusko od začátku invaze na Ukrajinu přišlo zhruba o 18 900 vojáků, uvedla ukrajinská armáda. Naopak ruské ministerstvo obrany informuje o růstu ztrát ukrajinských sil.

9:35 - Do Polska dorazilo přes 2,5 milionu uprchlíků z Ukrajiny. Celkem odešlo z Ukrajiny kvůli válce 4,2 milionu lidí, dalších více než 7,1 milionu muselo opustit své domovy a přestěhovat se do bezpečí v jiné části Ukrajiny.

9:34 - Česko vydalo od počátku války přes 269 000 speciálních víz pro lidi zasažené ruskou invazí na Ukrajinu. Ve středu jich přibylo téměř 3000.

9:25 - Ruská armáda zničila během noci čtyři sklady paliva a maziv v oblasti Nikolajev, Záporoží, Charkov a Čuhujiv, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

Rusko už zesílilo útoky na východě Ukrajiny

Válka na Ukrajině

8:50 - Na východě Ukrajiny pokračovalo ruské ostřelování městečka Popasna v Luhanské oblasti. Cílem jsou ukrajinské ozbrojené síly, sdělil dnes ráno generální štáb ukrajinské armády. Ruská armáda podle něj chce obnovit ofenzivy na města Rubižne a Nižne, které se nacházejí severně a jižně od města Severodoněck v Luhanské oblasti.

8:45 - Rakousko vyhostí čtyři ruské diplomaty. Tři osoby z ambasády ve Vídni a pracovník generálního konzulátu v Salcburku musí zemi opustit do 12. dubna.

8:30 - Ukrajina bude požadovat od zemí NATO letadla a další vojenskou techniku, řekl šéf ukrajinské diplomacie Kuleba. Kyjev volá i po embargu na ruskou ropu a plyn.

7:25 - Válka na Ukrajině razantně zvýší počty hladovějících. „V závislosti na délce války by mohlo upadnout do hladu a chudoby dalších 33 až 47 milionů lidí,“ řekl Martin Frick, ředitel Světového potravinového programu OSN v Německu. Před začátkem války byl počet lidí trpících akutním hladem na rekordní úrovni, 276 milionů.

7:15 - Pentagon cvičí malou skupinu ukrajinských vojáků k obsluze ozbrojených dronů, napsal list New York Times s odvoláním na představitele Pentagonu. Vojáci jsou školeni, jak používat drony Switchblade. USA zahrnuly 100 dronů Switchblade do balíčku vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 800 milionů dolarů.

6:45 - „Takové statistiky nevedeme, je to zbytečné. Budeme se snad s někým porovnávat?“ odpověděl ruský vrchní vojenský komisař z Krasnojarsku na otázku, jestli počítá zabité vojáky, uvedl server Nexta.

6:35 - Kanada si kvůli vraždám civilistů na kyjevských předměstích předvolá ruského velvyslance, uvedla ministryně zahraničí Mélanie Jolyová.

6:14 - Polský prezident Andrzej Duda v rozhovoru pro CNN řekl, že je „těžké popřít, že ruské akce v Buči představují genocidu“.

6:04 - Rusko nemá v Africe o spojence nouzi, šíří se tam protizápadní nálada. Na sociálních sítích v subsaharské Africe přibývá podpory Ruska v příspěvcích členů vlád, osob z opozice i od zastánců panafrikanismu. Televize v mnoha zemích přebírají ruskou verzi zpravodajství o válce na Ukrajině, lidé se netají podporou ruského prezidenta Vladimira Putina, píše agentura AFP.

5:57 - Nejvyšší ekonomický poradce prezidenta Joea Bidena řekl, že USA varovaly Indii před příliš úzkým partnerstvím s Ruskem po invazi na Ukrajinu.

„Naším vzkazem indické vládě je, že náklady a důsledky, které pro ně přechod k explicitnějšímu strategickému spojení s Ruskem bude mít, budou značné a dlouhodobé,“ řekl novinářům ředitel Národní ekonomické rady Bílého domu Brian Deese.

5:33 - Šedesát parašutistů z ruského města Pskov odmítlo vstoupit do války na Ukrajině, uvádí list Pskovskaja gubernia.

4:50 - Ukrajinští autoři zveřejnili umělecky zpracovanou animaci, která upozorňuje na osud civilistů. Hromadně se šíří na sociálních sítích.

3:34 - Malá skupina ukrajinských vojáků je údajně v USA, kde jsou školeni, jak používat drony Switchblade, píše New York Times s odvoláním na představitele Pentagonu.

3:04 - Mluvčí amerického ministerstva obrany John Kirby ve středu upozornil, že kvůli rozhodnutí Ruska soustředit se ve válce na Ukrajině na bojové operace na východě země se konflikt může protáhnout.

Také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg řekl, že válka může trvat dlouho a ruský prezident Vladimir Putin podle něho nezměnil nic na svém cíli ovládnout celou Ukrajinu.

2:38 - ”Poskytli jsme Ukrajině deset protitankových systémů pro každý jeden ruský tank,“ řekl o podpoře ze strany Spojených států a spojenců během rozhovoru pro NBC americký ministr zahraničí Antony Blinken.

0:27 - USA věří, že mohou identifikovat ruské jednotky, které spáchaly válečné zločiny v Buči. Podle amerického činitele je identifikace zúčastněných extrémně vysokou prioritou pro americké zpravodajské služby, uvádí CNN.

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám