Hlavní obsah

Sankce Rusko bolí. Jsme v nejtěžší situaci za třicet let, řekl ruský premiér

Rusko čelí kvůli bezprecedentním západním sankcím nejtěžší situaci za posledních třicet let, řekl ve čtvrtek ruský premiér Michail Mišustin. Zahraniční pokusy o odstřižení Moskvy od světové ekonomiky však podle něj selžou. Západní země rozšiřují ekonomické sankce ve snaze přimět Rusko k tomu, aby ukončilo svou invazi na Ukrajinu, připomněla agentura Reuters.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Michail Mišustin

Článek

„Není pochyb o tom, že současnou situaci lze pro Rusko označit za nejsložitější za posledních třicet let,“ prohlásil ve čtvrtek Mišustin ve Státní dumě, tedy dolní komoře ruského parlamentu. „Takové sankce se neuvalovaly ani v nejtemnějších dobách studené války,“ dodal.

Západní sankce Rusko odřízly od globální finanční sítě a způsobily, že řada jeho předních bank nemá přístup k mezinárodnímu platebnímu systému SWIFT. Někteří obchodníci začali odmítat dodávky ruské ropy, což zesílilo tlak na finance Moskvy.

USA trestají sankcemi i Putinovy dcery

Amerika

Před sankcemi plánovalo Rusko v letošním roce dosáhnout rozpočtového přebytku ve výši 1,3 bilionu rublů (370 miliard korun), což odpovídá jednomu procentu ruského hrubého domácího produktu (HDP). Mišustin však ve čtvrtek uvedl, že Rusko utratí vše, co letos vydělá, na státní pomoc.

Vláda dosud přislíbila více než jeden bilion rublů na podporu podnikům, na sociální platby a rodinám s dětmi, z toho 250 miliard rublů připadne na pomoc ruským železnicím.

Rusko odeslalo úroky za dolarové dluhopisy v rublech

Válka na Ukrajině

Mišustin v projevu k poslancům rozvedl, že vláda přidělí leteckým společnostem a letištím 100 miliard rublů. Dotace budou mimo jiné sloužit k úhradě peněz, které musely letecké společnosti refundovat za zrušené letenky do nyní nedostupných destinací. Půjdou také na platy a sociální dávky. „Umožní to udržet profesionální týmy, především letecký a technický personál,“ řekl Mišustin.

Uzavřený vzdušný prostor

Evropská unie uzavřela svůj vzdušný prostor ruským letadlům. Moskva na oplátku zapověděla svůj vzdušný prostor leteckým společnostem z 36 zemí, včetně všech 27 členů EU. Západní leasingové společnosti kvůli sankcím vypovídají ruským aerolinkám smlouvy a žádají vrácení letadel. Sankce rovněž brání ruským leteckým společnostem nakupovat letecké díly z Evropy či Spojených států, nemají k dispozici ani servis společností Airbus či Boeing.

Americké ministerstvo obchodu ve čtvrtek vydalo donucovací opatření proti společnostem Aeroflot, Azur Air a UTair, které podle resortu porušily americké vývozní kontroly vydané po ruské invazi. Opatření odepírá těmto třem leteckým společnostem vývozní práva.

Rubl zpevnil

Rusko dále v odvetě po sankcích zavedlo kapitálové kontroly, které zahraničním investorům v případě odchodu ze země téměř znemožňují prodat aktiva, a to jak průmyslová, tak finanční. „Pokud musíte odejít, měla by výroba fungovat dál, protože poskytuje pracovní místa. Pracují v ní naši občané,“ řekl Mišustin. Kreml dříve naznačil, že může znárodnit majetek západních investorů, kteří se rozhodnou odejít.

„Náš finanční systém, životodárná síla celé ekonomiky, se udržel,“ uvedl Mišustin. „Akciový trh a rubl se stabilizují,“ dodal. Ruský rubl během čtvrtečního obchodování v Moskvě výrazně zpevnil. Dostal se tak až na nejsilnější úroveň od 11. února, tedy od doby před zahájením ruského útoku na Ukrajinu.

„Je to zcela umělá úroveň,“ řekl k nynějšímu kurzu rublu analytik Cristian Maggio ze společnosti Toronto Dominion Bank. „S rubly nemůže téměř nikdo obchodovat, a ti, kteří s nimi skutečně obchodují, tak činí na velmi odlišných úrovních,“ dodal. „Z tržního a makroekonomického pohledu to nedává žádný smysl,“ prohlásil rovněž.

USA i Británie zpřísňují sankce

Amerika

Spojené státy a Británie ve středu oznámily další zpřísnění protiruských sankcí vyvolaných ruskou invazí na Ukrajinu, včetně postihů namířených na největší ruskou banku Sberbank a zákazu nových investic v Rusku. Washington a Londýn také rozšiřují opatření vůči příslušníkům ruských elit, v USA se na sankční seznam nově dostaly například dospělé děti prezidenta Vladimira Putina.

Zástupci států Evropské unie se ve čtvrtek zatím bezvýsledně dohadují na termínu, odkdy má blok nadobro skoncovat s odběrem ruského uhlí v rámci nového balíku sankcí za ruskou agresi na Ukrajině.

Kromě uhelného embarga má v pořadí pátý balík sankcí znemožnit lodním a silničním dopravcům z Ruska využívat přístavy a silnice v EU či dále omezit import důležitých produktů, z nichž má ruský režim značné příjmy. Sedmadvacítka chce také zmrazit obchodování se čtveřicí velkých ruských bank, na něž se dosud nevztahovaly unijní sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám