Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ticho před velkou změnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusům umřel Žirinovskij. První zpráva o jeho úmrtí se objevila před několika dny, ale okamžik, kdy to posvětil Kreml, nadešel až teď. Možná aby tato informace vytěsnila na domácím kolbišti případné myšlenky na „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině, ve které ruská armáda bujaře bourá svou pověst válečného velikána.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

O Vladimiru Žirinovském tady píšu proto, že to byl mimořádně talentovaný politik, který postavil více než třicetiletou kariéru na nasávání pokynů z vedení státu a následném prodávaní prostému lidu skrytých záměrů Kremlu formou šaškáren z páté cenové skupiny.

Kdo by měl o nebožtíka bližší zájem, doporučuji tento skvělý text (v ruštině).

Tohoto ruského šaška jsem připomněl i proto, že se opět vynořil pán, který od něho lecco převzal, ale nebyl přírodou tolik obdařen.

To se zjistilo už v minulém volebním období, kdy tady působil jako předseda vlády, a teď znovu potvrdil, že komu není shůry dáno, v apatyce, ani v Agrofertu, nekoupí.

Doporučuji jít do odpovědí na Babišův tvít pro názorný materiál, jak se jeden může spolehlivě shodit, když si hraje na Žirinovského, ale nemá na to. A hlavně když má v zemi chytřejší publikum než originál.

To ale nevadí, příště se Babiš zas objeví někde, kde bude dejme tomu kontrolovat ceny. Třeba na veřejném záchodku pražského hlavního nádraží.

Doba není veselá, proto každá šaškárna, která není škodlivá, a navíc je zdarma, docela potěší. Ve stejném žánru už pár týdnů vystupuje také prezident Miloš Zeman, který prý úplně přestal mluvit česky a odmítá hovořit jinak než ukrajinsky.

Jenže tuto řeč ovládá přibližně na stejné úrovni jako ruštinu, takže mu nikdo nedokáže porozumět. Přesto každé ráno zahajuje zvoláním Sláva Ukrajině!

(Předchozí odstavec, to byla satira, což dodávám pro plašší čtenáře a čtenářky. Přesto je Zemanovo překabátění z Putinova kámoše do ukrajinského kozáka směšné jako medvěd, který jezdil v sovětském cirkuse na kole.)

Pojďme se opravdu zasmát každé příležitosti, která se naskytne, dokonce od šašků druhé kategorie, jako jsou Babiš a Zeman. Nadchází totiž doba, kdy do smíchu zpravidla nikomu nebude.

Válka na Ukrajině neskončila a jsou před námi nejspíše její krvavější fáze. Putin v Moskvě neskončil a připravuje se nejspíše na další agresi a třeba i na apokalypsu ve vlastní režii.

Svět už nikdy nebude takový jako před 24. únorem 2022. Naše civilizace bezpodmínečně musí přeříznout plynovou a ropnou pupeční šňůru s Ruskem. To ale bude všechny nějaký čas bolet. Teď je ticho před velkou změnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám