Hlavní obsah

Slovensko nabídne pomoc Ukrajině při vyšetřování válečných zločinů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovensko nabídne Ukrajině experty k vyšetřování zločinů ruské armády. Před svou páteční cestou do Kyjeva to řekl slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO).

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

„Slovensko podporuje vytvoření mezinárodního tribunálu na potrestání válečných zločinů na Ukrajině. Proto chci nabídnout prezidentu Volodymiru Zelenskému tým našich odborníků na vyšetřování válečných zločinů ruské armády,“ zdůraznil Heger.

Bratislava chce pomoct Ukrajině také s vývozem pšenice vlaky přes území Slovenska, protože ukrajinské přístavy jsou blokované ruskou armádou. „Tím dokážeme zmírnit tlak na ceny potravin,“ dodal předseda slovenské vlády.

Slovenský premiér nejel do Kyjeva s Fialou, teď pojede s šéfkou EK

Válka na Ukrajině

Heger potvrdil, že společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou se v Kyjevě setká s ukrajinským prezidentem Zelenským. Detaily o trase, času a způsobu dopravy jsou tajné.

Slovenský premiér zdůraznil, že pro evropskou demokratickou perspektivu Ukrajiny a pro bezpečnost Slovenska je prioritou vojenský úspěch Ukrajinců, aby se jim podařilo vyhnat ruské agresory ze svého území. „Pro Slovensko je důležité, aby mělo stabilní a prosperující sousedy. Pokud by ruská armáda uspěla, Ukrajina by nebyla demokratickou zemí, protože Vladimír Putin tam chtěl dosadit loutkovou vládu,“ řekl Heger. „Ukrajinci dnes bojují i za nás,“ dodal předseda slovenské vlády.

Čas už nevrátím. Heger vysvětluje, proč nejel s Fialou do Kyjeva

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám