Hlavní obsah

Rusko už vyhrožuje úplně všem: Vyhoďte nás z Rady pro lidská práva a uvidíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Poněkud výhrůžný dopis obdržely ve středu členské státy Organizace spojených národů od ruské mise při OSN. Země, které zvednou ruku pro pozastavení členství Ruska v Radě pro lidská práva (UNHRC) nebo se zdrží hlasování, prý draze zaplatí. Takový krok bude vnímán jako „nepřátelské gesto“, píše se v dopise, o kterém informovala agentura Reuters. Česko přitom návrh spolupředkládá.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Budova OSN v New Yorku

Článek

Není jasné, kolik delegací OSN dopis obdrželo.

Valné shromáždění, ve kterém je zastoupeno 193 zemí světa, by mělo o vyloučení Ruska ze zmíněné Rady pro lidská práva rozhodnout už ve čtvrtek.

K pozastavení členství je potřeba dvoutřetinová většina hlasujících členů (zdržení se hlasování se do dvou třetin nepočítá) v případě hrubého a systematického porušování lidských práv.

Stojí za zmínku, že nejen podpora takové iniciativy, ale i stejně vyznívající postoj (zdržení se hlasování nebo neúčast) bude považován za nepřátelské gesto.
dopis ruské mise v OSN

Ruská mise v OSN označila rezoluci za „protiruskou“ a vyzvala státy, aby ji odmítly.

Zelenskyj ostře k Radě bezpečnosti OSN: Kde je ta bezpečnost, kterou máte garantovat?

Válka na Ukrajině

„Stojí za zmínku, že nejen podpora takové iniciativy, ale i stejně vyznívající postoj (zdržení se hlasování nebo neúčast) budou považovány za nepřátelské gesto,“ uvádí se v dopise.

Rusko dále státy upozorňuje, že si bude hlasování pamatovat.

„Postoj každé země bude mimo jiné zohledněn jak při rozvoji bilaterálních vztahů, tak při práci na důležitých otázkách v rámci OSN,“ cituje Reuters z dopisu.

Indie odsoudila zabíjení civilistů v Buči

Válka na Ukrajině

Ruská delegace při OSN odmítla zjištění okomentovat s tím, že nejde o veřejný dokument. Rusku aktuálně běží druhý ze tří roků v UNHRC.

Kulhánek: Hlasujte pro!

„Skutečnost, že Rusko bezostyšně a otevřeně vyhrožuje zemím, které hlasují pro jeho vyloučení z Rady OSN pro lidská práva, je jen dalším důkazem toho, že je třeba okamžitě Rusku pozastavit členství v Radě OSN pro lidská práva,“ uvedla ve středu Olivia Daltonová, mluvčí americké mise při OSN.

Česká republika je jedním z předkladatelů rezoluce, a dá se tak předpokládat, že ji Rusko bude i nadále považovat za „nikoli přátelskou zemi“.

Analytik Smetana: Zločiny Rusů na civilistech posilují odhodlání Ukrajinců bojovat

Domácí

Český velvyslanec v OSN Jakub Kulhánek vyzval partnery, aby hlasovali podle svého svědomí, a tudíž pro vyloučení.

„Pokračováním v páchání strašlivých zvěrstev na Ukrajině ztratilo Rusko své místo v UNHRC už dávno,“ napsal na Twitteru Kulhánek.

Ve svém pravidelném reportu o civilních obětech OSN uvádí, že na Ukrajině bylo dosud zabito 1536 civilistů, včetně nejméně 63 dětí.

Číslo bude ve skutečnosti ale mnohonásobně vyšší, protože jenom v obklíčeném Mariupolu tamní úřady hlásí pět tisíc mrtvých, z toho 210 dětí.

Nejhrůznější zprávy přichází z Buče, kde podle ukrajinské strany ruští okupanti vraždili civilisty, naházeli je do hromadných hrobů a znásilňovali ženy před zraky jejich dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám