Hlavní obsah

Šéfredaktora ruského listu Novaja gazeta zbili ve vlaku a polili barvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Neznámý pachatel napadl ve vagonu vlaku z Moskvy do Samary šéfredaktora nezávislého ruského listu Novaja gazeta a nositele Nobelovy ceny míru Dmitrije Muratova a polil jej olejovitou barvou s acetonem, uvedl ve čtvrtek na svém webu deník Kommersant.

Foto: Reuters

Ruský novinář Dmitrij Muratov

Článek

„Příšerně mě pálí oči,“ napsal Muratov na Twitteru.

Kommersant připomněl, že Novaja gazeta musela po dvojí výstraze od úřadů pozastavit své vycházení v papírové podobě i na internetu, a to až do „ukončení speciální operace na území Ukrajiny“, jak Rusko oficiálně nazývá válku, kterou proti sousední zemi rozpoutalo před 43 dny.

„Muratove, to máš za naše chlapce!“ křičel podle zraněného šéfredaktora útočník. Incident zdržel odjezd vlaku asi o půl hodiny.

Muratov je spoluzakladatelem a šéfredaktorem ruského opozičního listu Novaja gazeta, pro nějž pracovala i uznávaná novinářka Anna Politkovská, zavražděná v Moskvě v roce 2006.

Loni byl Muratov za svou činnost oceněn Nobelovou cenou míru.

Nobelovu cenu za mír získali novináři Muratov a Ressaová za boj za svobodu slova

Svět

Útoky barvou

Novaja gazeta v předvečer války varovala, že její první obětí se stanou pozůstatky svobody v Rusku. V minulosti v Rusku došlo k několika útokům na odpůrce režimu barvou či chemikáliemi, které jim útočníci chrstli do tváře.

Nyní vězněný opoziční vůdce Alexej Navalnyj na jaře 2017 podstoupil ve španělské Barceloně operaci pravého oka a následující měsíce se zotavoval z útoku barvivem, které se v Rusku používá i jako antiseptikum.

Látka mu oko poleptala. Před operací na toto oko z 80 procent neviděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám