Hlavní obsah

Rusko už zesílilo útoky na východě Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská armáda zahájila na východě Ukrajiny novou ofenzívu, píše server deníku Bild. Jednotky zaútočily na široké frontě v Doněcké, Luhanské a Charkovské oblasti. Jejich cílem je vytvořit mocnou kapsu, ve které chtějí obklíčit více než 30 tisíc ukrajinských vojáků a donutit je ke kapitulaci, tvrdí Bild.

Foto: Pavel Klimov, Reuters

Vybombardovaný dům v Doněcku

Článek

Ukrajinské armádní velení potvrdilo pokračování ostřelování luhanského města Popasna. Ruská armáda chce obnovit ofenzivy zaměřené na Rubižne a Nižne, které se nacházejí severně a jižně od města Severodoněck v Luhanské oblasti. Cílem jsou ukrajinské ozbrojené síly, ale situace je tak dramatická, že ukrajinská vláda ve středu odpoledne nařídila evakuaci více než tří milionů lidí, píše Bild.

Pokračuje intenzivní ostřelování obce Novotoškuvske v Luhanské oblasti a také měst Severodoněck, Lysyčansk, Novodružesk. V Severodoněcku byla poničena nemocnice, shořela střecha  a plameny zachvátily nejméně 10 domů, v mnoha výškových domech jsou rozbitá okna a poničené střechy.

V Doněcké oblasti pokračují dělostřelecké útoky na město Marjinka, Novomychajlivka, Avdijivka, Ocheretinskaja.

Situace v městě Mariupol je beze změn. Pokračuje blokáda a z města se daří jen obtížně obyvatele evakuovat a dostat k nim humanitární pomoc.

V Chersonské oblasti pokračují prudké boje. Ukrajinská armáda se pokouší dostat město zpět pod kontrolu. Rusové ho obsadili na začátku března. Ruské síly nasadily v oblasti raketomet BM-21 Grad. Lidé se podle úřadů snaží oblast sami opustit. „Region potřebuje humanitární pomoc a musí se evakuovat lidé, zejména okres Beryslav a vesnice na hranici s Mykolajivskou oblastí,“ zdůrazňuje vedení Chersonské oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočním projevu si postěžoval na nedostatečnou vojenskou pomoc Ukrajině. „Pokud nedostaneme zbraně, které potřebujeme, Rusko to bude chápat jako povolení k útoku, jako povolení k další vlně krveprolití na Donbasu,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám