Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do středeční půlnoci

Starší záznamy z on-line reportáže z dění na Ukrajině.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Proruský voják v ulicích Mariupolu

Článek

23:14 - Dánský výrobce barev Hempel, který má v Rusku továrnu ve městě Uljanovsk, odchází z ruského trhu. Firma to oznámila dnes.

22:45 - Na Ukrajině se za dnešek z míst zasažených boji podařilo evakuovat skoro 4900 lidí, informovala na Facebooku ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Z nich asi 1170 se vlastními auty dopravilo z obleženého Mariupolu do Záporoží.

Dalších 2515 lidí se do relativního bezpečí podařilo dopravit z Vasylivky, Berďansku nebo Melitopolu.

22:17 - „Dost bylo slibů, začněte jednat,” hlásali účastníci na středeční demonstraci v Berlíně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před Říšským sněmem v Berlíně si na podporu Ukrajiny lehly na zem tisíce lidíVideo: Reuters

21:54 - Běloruská nezávislá televize Nexta na svém twitteru zveřejnila záběry z improvizovaného, narychlo zřízeného hřbitovu v ukrajinském Černihivu. Pohřbeni jsou zde oběti ruské invaze.

21:46 - Novináři v Rusku mají nést podle návrhu ruských poslanců odpovědnost za přebírání informací jiných médií, které obsahují "nedůvěryhodné" informace o použití ruských ozbrojených sil v zahraničí a diskreditaci ruské armády. O příslušném návrhu zákona informovala agentura Interfax.

21:38 - Podle starosty ukrajinského Mariupolu Vadyma Bojčenka během ruského bombardování dětské nemocnice ve městě „zaživa uhořelo skoro padesát lidí”, cituje ČTK.

Starosta Mariupolu: Rusko udělalo z města tábor smrti, používá mobilní krematoria

Válka na Ukrajině

21:35 - Vláda schválila další dodávku vojenského materiálu na Ukrajinu v hodnotě 133 milionů korun. Na dnešní tiskové konferenci to oznámila ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Materiál nespecifikovala.

Celková hodnota darovaného materiálu Ukrajině činí 1,1 miliardy korun. Z bezpečnostních důvodů ale resort obrany již delší dobu neuvádí, jaký vojenský materiál na pomoc napadené zemi posílá.

Jaké tanky a bojová vozidla posílají Češi na Ukrajinu

Domácí

21:33 - Česká vláda bude strategii pro zvládnutí migrační vlny z Ukrajiny schvalovat za týden. K připomínkám ji dnes dostali ministři i expertní skupina.

21:30 - Rusko se podle zdrojů z ukrajinské armády chystá k další ofenzívě na Ukrajině. Podle zdroje, který cituje deník The Kyiv Independent, plánují Rusové obsadit Doněckou a Luhanskou oblast. Seskupování jednotek v ruském Bransku a Kursku je téměř ve finále, píše deník na twitteru.

20:23 - Bulharská vláda se dnes rozhodla poslat na Ukrajinu 2000 přileb a 2000 neprůstřelných vest, které budou určeny pro civilní ochranu. Je to poprvé, co tato členská země Evropské unie a Severoatlantické aliance dodá Kyjevu čelícímu ruské agresi jiné než humanitární vybavení. Na dodávkách zbraní Ukrajině se čtyřčlenná vládní koalice nadále neshoduje.

20:00 - Dolní komora ruského parlamentu schválila návrh zákona o stažení akcií ruských firem ve formě depozitních poukázek (ADR) ze zahraničních akciových burz. Podle návrhu zákona firmy registrované v Rusku, které nabídly na zahraničních trzích ADR, se stáhnou ze zahraničí a jejich ADR budou přeměněny na akcie obchodované v Rusku. Návrh zákona ještě musí schválit horní komora ruského parlamentu a podepsat prezident Vladimir Putin

19:51 - Na sociálních sítích se objevilo video útoku ve městě Severodoněck.

19:48 - Příslušníkům ukrajinské 95. vzdušné výsadkové brigády se podařil mimořádný zásah. Protitankovou střelou Stugna-P sestřelili v Charkovské oblasti nejmodernější ruský bitevní vrtulník Kamov Ka-52 Alligator.

Ukrajinci sestřelili nejmodernější ruský vrtulník protitankovou střelou

Evropa

Ukrajinci hlásí další úspěch - sestřelili nejmodernější ruský bojový vrtulník.Video: @UAWeapons

18:58 - Papež František veřejně políbil ukrajinskou vlajku, která pochází ze zdevastované Buče. Svět v uplynulých dnech šokovaly záběry z města poté, co ho opustili ruští okupanti. Kromě zničené infrastruktury a domů v ulicích a troskách budov nalézali ukrajinští vojáci stovky zabitých civilistů, mnohé z nich se svázanýma rukama nebo se stopami po mučení, staré lidi a děti nevyjímaje.

18:27 - Pentagon odhaduje, že Rusko dokončilo stažení jednotek od Kyjeva. Ty po zotavení vyšle znovu na Ukrajinu, uvedl podle Reuters nejmenovaný činitel.

Rusové skončili stahování vojsk od Kyjeva, tvrdí Pentagon

Válka na Ukrajině

18:01 - Státy EU se napoprvé neshodly na nových sankcích proti Rusku. Různé názory měly na embargo na ruské uhlí či na zákaz ruské lodní dopravy.

EU se napoprvé neshodla na dalších sankcích proti Rusku

Evropa

17:50 - Finsko zabavilo umělecká díla v hodnotě 42 milionů eur (1,02 miliardy korun), která se vracela do Ruska z dočasných zápůjček v italských a japonských muzeích. Učinilo tak s ohledem na sankce, které uvalila Evropská unie na Rusko kvůli invazi na Ukrajinu. Díla patří ruským muzeím, podle finské celní správy jde o luxusní zboží.

Finsko zabavilo Rusku sochy a obrazy za 42 milionů eur

Evropa

17:08 - Litevští umělci nabarvili doruda jezero u ruského velvyslanectví ve Vilniusu; rudá barva krve měla vyjádřit odpovědnost Ruska za „válečné zločiny proti Ukrajincům“, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

16:44 - USA zpřísňují sankce proti Sberbank a blokují aktivity Alfa Bank, zakazují nové investice v Rusku a uvalují sankce na Putinovy děti, oznámil Bílý dům.

USA i Británie zpřísňují sankce

Amerika

16:38 - Finská železniční společnost VR se rozhodla přerušit nákladní dopravu do Ruska. Kvůli britským sankcím ji už přerušila 27. března, ale o tři dny později ji obnovila, když byla ujištěna, že není v rozporu se sankčním režimem. Od 28. března však nepřepravuje cestující mezi Petrohradem a Helsinkami.

FOTO: Situace v Borodjance je stejně tragická jako v Buči

Válka na Ukrajině

15:31 - Maďarský premiér Viktor Orbán si ve středu telefonoval s ruským prezidentem Vladimírem Putinem a vyzval ho, aby na Ukrajině vyhlásil příměří. „Navrhnul jsem, aby ruský, ukrajinský, francouzský prezident a německý kancléř co nejdříve přijeli do Budapešti a jednali zde společně,“ uvedl Orbán na první tiskové konferenci po nedělních parlamentních volbách, v nichž jasně zvítězila vládní strana FIDESZ.

Orbán telefonicky vyzval Putina, aby vyhlásil příměří

Evropa

14:48 - Jednání mezi Ruskem a Ukrajinou pokračují. Uvedl to mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který zdůraznil, že tomu tak je navzdory obviněním, Ruska válečných zločinů v Buči. „Práce pokračuje, ale stává se mnohem těžší, než bychom chtěli,“ řekl Peskov. Stažení jednotek od Kyjeva označil za čin dobré vůle, aby mohly rozhovory dál pokračovat.

14:42 - Indická společnost Air India přerušila prodej letenek z Dillí do Moskvy a zpět, uvedlo ruské velvyslanectví v Indii. Za už prodané vrátí peníze. Není jasné, od kdy budou lety přerušeny.

13:38 - Společně s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou navštíví ve čtvrtek Kyjev také slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO). „Absolvujeme jednání s prezidentem Volodymyrem Zelenským,“ uvedl Heger.

Slovenský premiér nejel do Kyjeva s Fialou, teď pojede s šéfkou EK

Válka na Ukrajině

13:32 - Chování ruských vojáků vůči civilistům v Buči i jinde na Ukrajině se nezdá být příliš daleko od genocidy, řekl britský premiér Boris Johnson.

13:02 - Rusko má finanční prostředky k tomu, aby dostálo svým dluhovým závazkům. Jeho případná platební neschopnost by byla pouze umělá, uvedl Dmitrij Peskov, mluvčí Kremlu.

12:23 - Ruská vláda musela uhradit splátky u dolarových dluhopisů v rublech, protože zahraniční banka odmítla uskutečnit platbu v dolarech. Uvedla to Moskva.

Rusko odeslalo úroky za dolarové dluhopisy v rublech

Válka na Ukrajině

12:11 - Rusové ostřelují dělostřeleckou palbou místo distribuce humanitární pomoci ve Vuhledaru, nejméně dva lidé zemřeli.

Gubernátor Doněcké oblasti Pavlo Kyrylenko uvedl, že ruské síly rovněž zranily nejméně 5 dalších osob. Zdůraznil, že úřady dokumentují všechny ruské válečné zločiny.

BEZ KOMENTÁŘE: Masové hroby v IrpiniVideo: AP

12:05 - Kazachstánský prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev uvedl, že respektuje územní celistvost Ukrajiny.

11:42 - Irský premiér Micheál Martin oznámil, že podporuje žádost Ukrajiny o členství v EU.

11:20 - Řecko vyhostí ze svého území 12 ruských diplomatů v souvislosti s ruským útokem na Ukrajinu, oznámilo tamní ministerstvo zahraničí. Podobný krok v posledních dnech přijala i řada dalších evropských zemí, které dohromady prohlásily za nežádoucí osoby přes 200 ruských diplomatických pracovníků.

10:50 - Úřady východoukrajinské Luhanské oblasti doufají, že se jim během středy podaří evakuovat civilisty prostřednictvím pěti humanitárních koridorů, a vyzvaly obyvatele regionu, aby odešli, dokud je to bezpečné. Ruské jednotky se podle informací ukrajinské strany přeskupují a připravují na novou ofenzivu v Donbasu, která zahrnuje i Luhanskou oblast.

10:28 - Dopady války na Ukrajině pociťují i v Peru. Lidé tam protestují kvůli drahým palivům či nedostatku hnojiv, která do země nedoputovala z Ruska.

Krvavé bitky, rabování. Peru zachvátily ostré protesty kvůli drahým palivům

Amerika

10:03 - Správa rezerv posílá na Ukrajinu a do Moldavska kvůli invazi Ruska humanitární pomoc. Jde o miliony kusů zdravotnických ochranných pomůcek.

9:32 - Maďarská diplomacie si předvolala ukrajinského velvyslance kvůli tomu, co označuje za urážlivé komentáře Kyjeva o postoji Budapešti k ruské invazi.

9:25 - Po zákazu dovozu ruského uhlí do EU bude dříve nebo později potřeba i zákaz ruské ropy a plynu, uvedl předseda Evropské rady Charles Michel.

9:02 - V Česku získalo dočasnou ochranu už přes 266 tisíc Ukrajinců prchajících před válkou, za úterý jich bylo 2684, uvedlo ministerstvo vnitra.

8:52 - Pohraniční stráž v Kurské oblasti v Rusku byla terčem ostřelování, tvrdí tamní gubernátor. Kurská oblast sousedí s ukrajinskou Sumskou oblastí.

8:19 - Pražské centrum pomoci Ukrajincům za úterý odbavilo 818 uprchlíků, zhruba o 160 méně než před týdnem. Od začátku fungování pomohlo téměř 66 500 lidí.

7:30 - Ruské síly by mohly k novým útokům na jižní a jihozápadní část Ukrajiny nastoupit též z Podněstří, varoval generální štáb ukrajinské armády.

7:12 - V ukrajinském Mariupolu dál pokračují těžké boje a město čelí ruskému ostřelování. Již teď špatná humanitární situace v obleženém městě se zhoršuje, lidé nemají léky ani vodu. Ve své pravidelné ranní zprávě o válce na Ukrajině to uvedlo britské ministerstvo obrany.

6:50 - Novozélandská vláda rozšířila sankce proti Rusku v reakci na zprávy o nálezu stovek mrtvých civilistů v ukrajinském městě Buča po odchodu ruských vojsk. Dovoz ruského zboží na Nový Zéland bude nově podléhat clu 35 procent. Již platná omezení vývozu zboží se nově rozšíří i na průmyslovou výrobu napojenou na ruský strategický průmysl, zejména IT technologie a motory.

Putin mění strategii. Do 9. května chce mít hotovo, míní americké tajné služby

Válka na Ukrajině

04:50 - Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena schválila navýšení pomoci Ukrajině o protitankové rakety Javelin v ceně 100 milionů dolarů (2,23 miliardy korun). Přesně tento typ vybavení si vyžádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pro boj s ruskými tanky.

04:30 - Za 35 dní okupace ukrajinské obce Hostomel ruskými invazními vojsky se ztratilo přes 400 lidí. Očití svědci potvrdili smrt některých z nich, část lidí se pohřešuje.

01:10 - Z oblastí bojů na Ukrajině se v úterý podařilo evakuovat 3846 lidí, uvedla v úterý večer na Facebooku vicepremiérka Iryna Vereščuková. Téměř 1500 z nich pochází z ruskými jednotkami obleženého Mariupolu, kde panuje katastrofální humanitární situace.

Souhrn dění na Ukrajině do úterní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám