Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině ve čtvrtek dopoledne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Lidé v Kyjevě po dopadu rakety.

Článek

Aktuální dění na Ukrajině i nadále sledujeme online ZDE.

12:28 - Lídři zemí EU odsoudili ruskou agresi a vyzvali k jejímu okamžitému ukončení. Ještě ve čtvrtek chtějí schválit další sankce s masivními následky.

12:00 - „Dneškem definitivně končí romantické představy o Rusku,“ napsal na Twitteru bývalý premiér a současný lídr české opozice Andrej Babiš (ANO). „Jde o neospravedlnitelný akt agrese a brutální porušení veškerých principů mezinárodního práva. Takto nejednají civilizované země, ale gauneři a váleční zločinci. Bohužel to vyvolává vzpomínky nejen na srpen 1968, ale i na rok 1938,“ napsal na Twitteru.

Foto: Novinky

Zaznamenané incidenty na Ukrajině

11:55 - Ruská armáda zaútočila neřízenými raketami na sídliště v Charkově, což je považováno za válečný zločin.

Válečný zločin. Rusové v Charkově použili proti sídlišti neřízené rakety

Evropa

11:45 - Ruské akcie kvůli útoku ruských vojsk na Ukrajinu klesly téměř o 50 procent. Rubl spadl na historické minimum, těsně k hranici 90 rublů za dolar.

Volný pád na ruské burze, Gazprom ztrácel polovinu

Ekonomika

11:40 - Ukrajinská armáda na východní frontě zabila 50 „ruských okupantů“,zatímco se jí podařilo získat zpět kontrolu nad městem Ščastja. Tvrzení nelze nezávisle ověřit.

12:00 - Česká republika požádala s dalšími spojenci o konzultace podle článku 4 Severoatlantické smlouvy. „Jsme připraveni, jsme jednotní a odsuzujeme ruskou agresi,“ napsal velvyslanec při NATO Jakub Landovský.

Lukašenko: Ukrajina prohrává

Zahraniční

11:31 - Slovensko podle premiéra Hegera poskytne pomoc lidem, kteří prchají z Ukrajiny před válkou. Slováky Heger vybídl, aby pro ně měli pochopení a soucit.

Polsko otevírá přijímací místa pro uprchlíky z Ukrajiny. U hranice jich vznikne nejprve osm, poskytnou jídlo, ošetření a informace.

Lidé prchají z Ukrajiny na Slovensko, na hranicích se tvoří kolony

Evropa

11:22 - Akcí na podporu Ukrajiny se zúčastnila i řada Rusů. Podporu takto vyjádřila Ruska žijící v australském Sydney. „Jsem Ruska a stojím za Ukrajinou,“ stojí na vzkazu.

11:15 - Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyzval šéfa diplomacie Lipavského k vyhoštění ruského velvyslance z Prahy. „Ruského velvyslance Zmejevského jsem měl na koberečku několikrát. Nikdy to nebylo milé jednání (...) teď už bych jen podepsal dokumenty, po kterých by si ještě dnes Zmejevský sbalil kufry,“ napsal na Twitteru.

11:08 - Je na čase sáhnout k výrazně důraznějším sankcím proti Rusku, než byly plánovány, řekl prezident Zeman. Omezen by měl být bankovní styk.

Mýlil jsem se, šílence je potřeba izolovat, prohlásil Zeman

Domácí

11:07 - Je třeba důsledně odsoudit útok Ruska na Ukrajinu, a to i činy, řekl prezident Miloš Zeman. Rusko se podle něj dopouští zločinu proti míru.

11:05 - Při ruské operaci na Ukrajině zahynulo přes 40 ukrajinských vojáků, oznámila ve čtvrtek kancelář ukrajinského prezidenta podle ruské služby BBC.

11:03 - Pracovníci bezpečnostní služby se schovali do stanice metra v Charkově.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pracovníci bezpečnostní služby se schovali do stanice metra v Charkově.Video: Reuters

10:55 - Ukrajinský chlapec zemřel po zásahu ruskou raketou v Čerkaské oblasti:

10:50 - Mši za mír bude v pátek v 18:00 sloužit ve svatovítské katedrále pražský arcibiskup kardinál Duka. Některé liturgické texty zazní v ukrajinštině.

10:45 - Hořící letiště v Chersonu

10:44 - Cena plynu pro evropský trh vzrostla o více než 30 procent zhruba na 118 eur za megawatthodinu. Trh reaguje na ruský ozbrojený útok na Ukrajinu.

10:43 - Systémy protivzdušné obrany u Cherson, označené písmenem Z

10:40 - Nepřítel utrpěl vážné ztráty, prohlásil ukrajinský prezident Zelenskyj a nabídl zbraně všem, kdo budou chtít bojovat s ruským útočníkem, píše Reuters.

10:37 - Fronty a nákupy v Mariupolu

10:36 - Ukrajina přerušuje diplomatické vztahy s Ruskem, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co ruská vojska napadla jeho zemi.

10:35 - Hořící ruský tank u Charkova

10:34 - Koordinace mezi vládou a Hradem ohledně Ukrajiny probíhá na pracovní úrovni, řekl Lipavský. Připomněl, že Zeman bude ČR zastupovat na summitu NATO.

10:32 - Raketový útok u Charkova

10:30 - Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) nevyloučil, že unijní sankce budou nyní směřovat i proti běloruskému autoritářskému režimu. „Ukazuje se, že útok probíhá i z běloruského území a vláda to bude reflektovat ve své zahraniční politice,“ řekl.

10:25 - V systému Drozd je registrováno zhruba 150 Čechů na Ukrajině, řekl Lipavský. Před invazí nevyjádřili přání odejít, není jasné, jak se to nyní promění.

10:22 - Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko navrhl zprostředkovat přímá jednání mezi Ukrajinou a Ruskem v Minsku. Informovala o tom agentura Ria Novosti.

10:20 - Rusko po letech pracně budované stability přináší do Evropy válku, chaos a utrpení nejen ukrajinských, ale i ruských občanů a Evropanů, řekl Lipavský.

10:16 - Fotografie z Kyjeva ve čtvrtek ráno ukazují následky ruského ostřelování poté, co ruská armáda zahájila rozsáhlý útok na Ukrajinu.

10:15 - Poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského říká, že situace je pod kontrolou, žádný blitzkrieg se konat nebude, informuje agentura Reuters.

10:14 - Litva hodlá aktivovat článek 4 smlouvy o NATO, který umožňuje požádat o společnou konzultaci ve chvíli, kdy je „ohrožena územní celistvost, politická nezávislost nebo bezpečnost smluvní strany“. Podle agentury Reuters to oznámil prezident Gitanes Nausėda. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg bude dopoledne hovořit s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a následně vystoupí na mimořádné tiskové konferenci.

Foto: Profimedia.cz

Žena, která byla zraněna při ostřelování v Charkově.

10:05 - Ukrajinská velvyslankyně v Irsku, Larysa Gerasková, jen stěží ráno zadržovala slzy. „Nechce se mi věřit, že se tohle děje ve 21. století,“ řekla irské televizi. „V sázce jsou nyní miliony životů Ukrajinců, demokratický svět musí Rusko izolovat všemi prostředky,“ vyzvala.

9:55 - Aktuálně nejsou signály, že by českým občanům hrozilo kvůli dění na Ukrajině bezprostřední nebezpečí. Naštěstí je ČR součástí EU a NATO, řekl Fiala.

Fiala: Česku nehrozí bezprostřední nebezpečí

Domácí

9:53 - Ruský vpád na Ukrajinu nelze podle Fialy označit jinak než jako akt agrese, který nemůže zůstat bez odpovědi. Bude prosazovat co nejsilnější sankce.

9:49 - Velké fronty se v ranních a dopoledních hodinách tvoří v Užhorodu a dále i na slovensko-ukrajinských hranicích.

9:37 - Konvoj ruských tanků v ukrajinském Mariupolu:

9:32 - Běloruská armáda se neúčastní ruské vojenské operace v Donbasu, prohlásil ve čtvrtek podle agentury Belta běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Ukrajinská města napříč zemí jsou pod palbou

Evropa

9:30 - Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová svolala z iniciativy koalice na čtvrtečních 16:00 mimořádné jednání pléna dolní komory kvůli ruskému napadení Ukrajiny.

9:27 - Byt nedaleko Charkova:

9:22 - Protiraketová obrana Ukrajinců z noci:

9:17 - Ruské tanky překračují bělorusko-ukrajinskou hranici:

9:08 - Autobusy z Ukrajiny do ČR jsou již ve čtvrtek většinou zcela obsazené, nebo jejich nabídku dopravci neuvádí. Na další dny je obsazena zhruba polovina.

9:02 - Tisková konference ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise v Praze:

Živě: TK ukrajinského velvyslance Jevhena Perebyjnise v PrazeVideo: ČTK

9:00 - Izrael vyzval k diplomatickému řešení ukrajinské krize a vyjádřil obavy o početnou židovskou komunitu v této zemi. V prohlášení se ale nezmínil o Rusku, které je klíčovým aktérem v syrském konfliktu, píše agentura Reuters.

Izrael po váhání odsoudil Rusko za napadení Ukrajiny

Svět

8:49 - MZV varuje před jakýmikoli cestami na Ukrajinu a vyzývá občany v zemi, aby ji okamžitě opustili. Letecká doprava z a na Ukrajinu byla přerušena.

8:41 - Ostřelována je podle serveru BNO News kompletně celá Ukrajina.

8:35 - České velvyslanectví v Kyjevě bylo dočasně uzavřeno, informovalo ministerstvo dopravy. Konzulární pomoc občanům poskytuje generální konzulát ve Lvově.

Česká ambasáda v Kyjevě byla uzavřena, funguje konzulát ve Lvově

Domácí

8:28 - Česká reakce na ruský útok na Ukrajině by měla být co nejtvrdší, došlo k bezprecedentnímu útoku na suverénní zemi, řekla ministryně obrany Jana Černochová.

8:25 - ČR spolu se spojenci požaduje konzultace podle článku 4 Severoatlantické smlouvy k ruské agresi vůči Ukrajině, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský.

Ukrajinská města napříč zemí jsou pod palbou

Evropa

8:22 - Ukrajinský velvyslanec při OSN Serhij Kyslycja si nebral servítky s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ruskými vojáky: „Není očistce pro válečné zločince, jdou přímo do pekla!“

8:16 - Odstřelování ukrajinského letiště v Ivano-Frankivsku.

8:10 - Reakce na ruskou agresi včetně sankcí bude mít zásadní dopad na ruskou ekonomiku a technologický rozvoj, sdělilo v prohlášení ministerstvo zahraničí.

8:01 - Po ruském útoku na Ukrajinu se tvoří zácpy na výjezdech z Kyjeva. Podle vedení Kyjeva a Charkova mohou lidé použít jako kryt metro, uvádí média.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Lidé prchají. Na výjezdu z Kyjeva se utvořila kolona aut.

7:54 - Ve městě Brovary v Kyjevské oblasti je jeden mrtvý a jeden zraněný, píše Reuters s odkazem na poradce ukrajinského ministerstva vnitra.

Foto: Profimedia.cz

Muž v Charkově truchlí nad tělem jiného muže, který byl zabit při leteckém útoku.

7:45 - Prezidentský dekret o válečném stavu potvrdil ukrajinský parlament, uvádí Reuters. Ukrajina mezitím uzavřela vzdušný prostor pro civilní lety.

7:37 - Rusko útokem na Ukrajinu porušilo základní pravidla mezinárodního pořádku, svět tento den hanby nezapomene, uvedla německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Konvoj ruských vojenských vozidel v blízkosti ukrajinských hranicVideo: Reuters

7:36 - Na ruský barbarský útok vůči Ukrajině je nutné odpovědět rázně, uvalit nejtvrdší sankce a Rusko mezinárodně izolovat, uvedla šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Svět odsuzuje ruský útok na Ukrajinu

Zahraniční

7:31 - Prezident Miloš Zeman pronese dnes v 11:00 projev k národu, oznámil jeho mluvčí. Očekává se jeho reakce na ruskou vojenskou invazi na Ukrajinu.

7:28 - Ostře odsuzuji protiprávní agresi Ruska vůči Ukrajině, vyjadřuji podporu ukrajinskému lidu i vedení země, uvedla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Sestřelili jsme šest ruských letadel a jednu helikoptéru, oznámila ukrajinská armáda

Evropa

7:27 - Agentura Reuters informuje s odvoláním na ukrajinské úřady také o ostřelování ve Lvovské oblasti, která se nachází na západě Ukrajiny.

7:26 - Kvůli situaci na Ukrajině bude ve čtvrtek od 7:30 jednat na ministerstvu zahraničí krizový štáb, v 8:30 bude pak bude na pracovní úrovni jednat Rada NATO na úrovni velvyslanců, řekl České televizi ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Ukrajinská armáda popřela zprávy médií, že se ruští vojáci vylodili v Oděse

Evropa

7:16 - Evropská unie připraví další sankce proti Rusku, uvedli lídři unijních institucí. Šéfové států o nich budou dnes jednat na mimořádném summitu.

7:12 - Ukrajinská armáda podle agentury Reuters popřela zprávu tiskové agentury Interfax, že se v Oděse na jihu Ukrajiny vylodili ruští vojáci.

Žádné raketové, letecké ani dělostřelecké údery nepodnikáme, tvrdí Rusové

Evropa

7:05 - Ukrajinská armáda oznámila, že v Luhanské oblasti na východě země bylo sestřeleno pět ruských letadel a jedna helikoptéra, píše Reuters.

7:02 - Prezident Zeman obdržel podrobné informace o útoku na Ukrajinu. Vyjádří se prohlášením, Hrad nyní řeší podrobnosti, sdělil ČTK Ovčáček.

Foto: Mapy.cz

 

6:33 - Podle zpráv z místa na ukrajinské pohraničníky útočí kromě ruských vojáků i běloruské jednotky.

Kde probíhají nejtvrdší boje na Ukrajině

Evropa

6:23 - Ruskou invazi na Ukrajinu odsoudil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Dle něj je to zcela v rozporu s mezinárodním právem, jde o barbarský akt agrese, uvedl.

6:16 - Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že nepodniká žádné raketové, letecké ani dělostřelecké údery proti ukrajinským městům, napsala RIA Novosti.

Na Ukrajině byl vyhlášen válečný stav

Evropa

5:45 - Ukrajina oznámila, že v souvislosti se zahájením invaze vyhlásí stanné právo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svolal zasedání bezpečnostní rady, s cílem vyhlásit válečný stav, informuje ukrajinský portál Strana.today. Ten byl poté skutečně vyhlášen.

5:42 - Severoatlantická aliance chystá mimořádnou schůzku.

5:30 - Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že „Putin rozpoutal totální invazi na Ukrajinu“. Mírumilovná ukrajinská města jsou podle něj pod palbou. Jde o válku agrese, napsal.

5:23 - Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že Kyjev je ostřelován balistickými raketami a střelami s plochou dráhou letu. Na město Dnipro podle svědků dopadají bomby.

Části Oděsy se ocitly bez elektrického proudu.

5:13 - Šéf NATO Jens Stoltenberg vyzval Rusko, aby okamžitě ukončilo vojenskou akci na Ukrajině a respektovalo její suverenitu a územní celistvost.

4:55 - Americký senátor Marco Rubio na Twitteru uvedl, že ruské letectvo se nyní pokouší získat vzdušný prostor pro sebe cílenými údery a poté přistoupí k pokusu ochromit ukrajinskou vládu cílením na vládní budovy.

Letectvo podle něj útočí i na kyjevské letiště, aby získalo prostor po své síly, jež mají ovládnout metropoli. Uvedl také, že v ukrajinském přístavu Mariupol se vylodili ruští vojáci.

4:47 - Prezident USA Joe Biden uvedl, že Putin si zvolil předem plánovanou válku, která přinese katastrofické ztráty na životech a lidské utrpení. Pouze Rusko je podle Bidena zodpovědné za smrt a zkázu, jaké tento útok přinese a USA a jejich spojenci odpoví společně a rozhodně.

Rusko je odpovědné za smrt a zkázu, prohlásil Biden

Amerika

4:42 - Svědkové uvádějí, že v Kyjevě je slyšet střelba. CNN uvedla, že z ruského Belgorodu odstartovaly stíhačky, zřejmě míří na Charkov. Střelba je slyšet také u hlavního letiště Boryspil.

4:35 - Nejmenovaný činitel NATO řekl agentuře Reuters, že vše nasvědčuje tomu, že Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu.

4:12 - Podle svědectví na sociálních sítích jsou v okolí Kyjeva, Charkova, Oděsy či Mariupolu slyšet exploze.

4:00 - „Všem, kteří by uvažovali o tom, že do věci zasáhnou zvenčí: Pokud se tak stane, budete čelit důsledkům větším, než jste čelili kdy v minulosti. Byla učiněna všechna podstatná rozhodnutí. Doufám, že mě slyšíte,“ prohlásil Putin v projevu.

4:00 - Ještě před Putinovým prohlášením vyzval Rusko generální tajemník OSN António Guterres, aby nenechalo svá vojska napadnout Ukrajinu. Na mimořádném zasedání se sešla Rada bezpečnosti OSN na žádost Kyjeva poté, co lídři dvou separatistických republik na východě Ukrajiny požádali Rusko, aby jim pomohlo „odvrátit agresi ze strany ukrajinské armády”.

3:53 - „Rozhodli jsme se spustit zvláštní vojenskou operaci zaměřenou na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ prohlásil v živém vysílání televize Rossija 24 ruský prezident Vladimir Putin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám