Hlavní obsah

Německý exministr přiznal chybu v přístupu k Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Ruský útok na Ukrajinu probudil i Německo. Když Vladimir Putin podepsal dekrety, že uznává nezávislost samozvaných lidových republik na Donbasu, německý kancléř Olaf Scholz pozastavil schvalování plynovodu Nord Stream 2. Tím ale invazi nezabránil. Bývalý německý ministr zahraničí a předseda Atlantického mostu Sigmar Gabriel nyní přiznal, že se mýlil, když si myslel, že spolupráce v ekonomické oblasti přinese výměnou mír.

Foto: Profimedia.cz

Německý politik Sigmar Gabriel

Článek

„Podporoval jsem Nord Stream, protože jsem věřil představě, že ekonomické projekty přinášejí mír,“ řekl ve středu sociálně-demokratický politik Gabriel.

Z invaze byl v šoku: „Toto je porušení všeho, co bylo dosaženo za poslední desetiletí ve smlouvách a v mírové koexistenci v Evropě. Jsme zpátky v dobách, o nichž jsme si mysleli, že jsou pryč. Nemyslel jsem si, že ve svém životě někdy ještě zažiju něco takového.“

Očima Saši Mitrofanova: Na Ukrajině se bojuje také za Prahu

Komentáře

„Skutečně jsme si mysleli, že je tu také energetická politika, která přináší dividendu v podobě míru,“ připustil Gabriel chybu v textu zveřejněném na serveru Presseportal.

Současně obvinil Západ, že byl naivní, když se zbavil státní odpovědnosti za zajištění dodávek energie.

Upozornil, že se Němci nyní budou muset připravit. „Bude to pro nás nákladné. Budeme se muset stát odolnějšími. To je centrem politiky.“

Podle něj je klíčové, aby Německo nepropadalo strachu, až se objeví požadavky na luxusní zboží z Ruska nebo levný ruský plyn.

Nord Stream 2 je u ledu

Evropa

Server Politiko ale upozornil, že cestu k Ruské agresi otevíraly už předchozí kroky Berlína a velký zájem německých firem o ruské zdroje, které chtěly spojit energetické bohatství Ruska s vyspělou německou technologií, jak o tom mluvil v roce 2008 ředitel BASF.

Když po válce v Gruzii Rusko zjistilo, že jeho armáda není na výši, modernizovalo ji i s německou pomocí. Objednalo si systém simulace boje za 100 milionů eur.

Německo pod tlakem spojenců nakonec jeho dodávku ukončilo, ovšem po dodání 95 procent systému. Po anexi Krymu a sestřelení malajského letadla letu MH17 se nepřidalo k americkým sankcím.

Politico také připomíná, že právě v Německu se nejvíce mluvilo o slibu Rusku, že se NATO nebude rozšiřovat na východ, který je mnohými odmítán jako mýtus.

Rusku bylo slíbeno nerozšiřování NATO na Východ, tvrdí nalezený dokument

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám