Hlavní obsah

Aktuální zásoby plynu v ČR by stačily do konce března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plyn v zásobnících, které jsou na území České republiky a jsou využívány pro místní účely, by podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) při současných odběrech vystačil na více než měsíc. Vzhledem k očekávanému zvyšování průměrné denní teploty a snižování denní spotřeby plynu, by zásoby měly být na zhruba 40 dní. Sdělil to David Hluštík z oddělení komunikace MPO.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Plyn v zásobnících vlastní soukromé firmy, stát nouzové zásoby nemá. ČR dováží většinu plynu z Ruska, které v posledních měsících shromáždilo desítky tisíc vojáků u ukrajinských hranic. Evropa se připravuje na možnou válku.

Ruský plyn do tuzemska v posledních letech proudí především plynovodem Gazela. Ten navazuje na plynovod OPAL, kterým je přes Německo dopravován do republiky plyn z plynovodu Nord Stream, jenž je položen na dně Baltského moře.

Kudy teče ruská ropa do Česka: Nejdelší ropovod Družba právě slaví 60 let

Domácí

Vedle této trasy jsou pro dodávky ruského zemního plynu do ČR v současné době využívány další dvě trasy – první vede přes Bělorusko, Polsko a Německo a druhá – dříve hlavní trasa – vede přes Ukrajinu a Slovensko.

Obchodníci při zásobování svých zákazníků podle Hluštíka nevyužívají pouze plyn ze zásobníků, ale kombinují ho s nákupy na krátkodobých a spotových trzích. „Obecně uskladňovací sezona v zásobnících plynu končí 31. března a od dubna by se měly zásobníky opět postupně plnit tak, aby byly připraveny na novou topnou sezonu,“ uvedl.

Za plyn budete v Evropě platit dvakrát víc, hrozí Rusko

Evropa

Největším provozovatelem podzemních zásobníků plynu v ČR je společnost RWE Gas Storage, provozuje šest zásobníků s provozním objemem asi 2,7 miliardy metrů krychlových. Dalším provozovatelem podzemních zásobníku plynu v tuzemsku je firma MND Gas Storage, která vlastní a provozuje dvě skladovací struktury.

Ropu máme na více než 90 dní

Evropská unie u zemního plynu nestanovuje státní zásoby. Naopak u ropy a ropných produktů je předepsaná kvóta minimálně 90 dní spotřeby. V tomto případě nouzové zásoby, které má pod sebou Správa státních hmotných rezerv (SSHR), převyšovaly k 31. lednu tuto úroveň o zhruba 4,5 dne, uvedl Hluštík.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí večer oznámil, že je nezbytné uznat nezávislost republik vyhlášených v roce 2014 proruskými separatisty v Donbasu na východě Ukrajiny. S vůdci Doněcké a Luhanské lidové republiky následně podepsal dekrety, které mají podle pozorovatelů Rusku posloužit jako právní základ pro vyslání vojáků do Donbasu.

EU se připravuje na výpadek plynu

Zahraniční

Evropa má proti Rusku podle premiéra Petra Fialy (ODS) v souvislosti s možnými agresivními kroky vůči Ukrajině připravené sankce v několika úrovních. ČR by jimi byla zasažena. Dopad by byl řešen pravděpodobně formou kompenzací, řekl v neděli v České televizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám