Hlavní obsah

Ukrajina požádala Turecko, aby Rusům zakázalo proplouvání Bosporem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Ankara

Ukrajina požádala Turecko, aby uzavřelo Bosporskou a Dardanelskou úžinu pro ruské válečné lodě, které tudy proplouvají do Černého moře, píše britský deník Guardian. Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan ve středu ruskému protějšku Vladimiru Putinovi řekl, že invazi na Ukrajinu neuzná. Současně si ale nechce s Moskvou poškodit vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský velvyslanec v Ankaře Vasyl Bodnar

Článek

Turecko samo kontroluje průlivy podle úmluvy z Montreux z roku 1936, která stanoví, že jimi mohou proplouvat válečné lodě států hraničících s Černým mořem, zatímco ostatní mohou proplouvat pouze po omezenou dobu, pokud splňují určité podmínky, většinou založené na tonáži.

Nikdo nedezertuje, popírá Ukrajina ruskou propagandu

Evropa

Ve čtvrtek ráno zopakoval ukrajinský velvyslanec v Ankaře Vasyl Bodnar požadavek na zastavení přístupu ruských lodí do průlivu.

„Předali jsme turecké straně naši oficiální žádost týkající se uzavření vzdušného prostoru, Dardanelského a Bosporského (průlivu) pro ruské lodě,” uvedl.

Dodal, že Ukrajina rovněž požaduje, aby Turecko sankcionovalo ruský obchod, a žádá o širší podporu. „Vyzýváme vás, abyste této agresi zabránili. Ukrajina dnes chrání vaši bezpečnost,” řekl Bodnar.

Erdoğan: Invazi neuznáme, ale kamarádi budeme dál 

Turecko je jakožto členský stát Severoatlantické aliance (NATO) ve zvláštní situaci, jelikož dlouhodobě utužuje přátelské vztahy jak s Ukrajinou, tak s Ruskem. Od obou zemí navíc ve významném měřítku odebírá zemní plyn.

Očima Saši Mitrofanova: Na Ukrajině se bojuje také za Prahu

Komentáře

Turecký prezident Erdoğan opakovaně navrhl trilaterální summit s ruským protějškem Vladimirem Putinem a ukrajinským Volodymyrem Zelenským.

Erdoğan ve středu hovořil telefonicky s Putinem, kterému sdělil, že Turecko neuzná žádný krok ruské invaze na Ukrajinu. Turecko si přesto chce udržet s oběma zeměmi dobré vztahy.

Volný pád na ruské burze, Gazprom ztrácel polovinu

Ekonomika

Guardian však připomíná, že v době eskalace konfliktu prodalo Kyjevu zbraně, včetně dronů značky Baraktar. Tato turecká společnost loni zahájila na Ukrajině továrny na výboru nových bezpilotních letounů.

Reklama

Výběr článků

Načítám