Hlavní obsah

Slovenský exministr Korčok oznámil kandidaturu na prezidenta. Šanci má

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dlouholetý diplomat a bývalý ministr zahraničních věcí Ivan Korčok ve středu na tiskové konferenci oznámil svou kandidaturu na post prezidenta Slovenské republiky v přímých volbách hlavy státu v roce 2024.

Foto: Profimedia.cz

Ivan Korčok

Článek

Po letošním oznámení současné prezidentky Zuzany Čaputové (50), že se nebude ucházet o druhé funkční období, by Korčok podle aktuálních průzkumů patřil mezi favority voleb hlavy státu.

Ve druhém kole by podle průzkumů podlehl pouze expremiérovi Petru Pellegrinimu, pokud by ten ve volbách kandidoval, ale dokázal by porazit například šéfa strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica.

Korčok působil jako velvyslanec Slovenska v Německu a v USA. Zastával také post stálého představitele Slovenska při Evropské unii. Od dubna 2020 do září 2022 - za premiérů Igora Matoviče a Eduarda Hegera - byl ministrem zahraničních věcí Slovenské republiky.

Členem kabinetu byl jako nestraník za uskupení Svoboda Solidarita (SaS) Richarda Sulíka, do prezidentských voleb ale chce jít jako občanský kandidát bez podpory politických stran.

Fico: Prezidentka a premiér se postavili na stranu zločinu

Evropa

Kromě Korčoka zatím nikdo prezidentskou kandidaturu oficiálně neoznámil. Očekává se, že se tak stane až po zářijových parlamentních volbách.

Podle dostupných informací kandidaturu zvažuje například bývalý šéf nejvyššího soudu Štefan Harabin, vědec Robert Mistrík, bývalý ústavní soudce Ján Drgonec a exministr zahraničí Ján Kubiš.

Svou kandidaturu zvažoval také dlouholetý externí komentátor Práva a Novinek, bývalý slovenský politik a diplomat Peter Weiss, který však v pondělí 28. srpna oznámil, že se o post hlavy státu ucházet nebude.

Ve svém stanovisku uvedl, že ve jménu úspěchu není ochoten ohýbat své sociálnědemokratické hodnoty a osobní morální zásady.

„Nejsem připraven ve jménu dobrého výsledku v soutěži koketovat se zpochybňováním našeho členství v Evropské unii a NATO a přidávat se k těm, kteří populisticky nadávají na Brusel,“ uvedl Weiss.

Jak se sám vyjádřil, zůstává sociálním demokratem na volné noze a z této pozice chce vystupovat proti relativizaci hrozby neofašismu a dalších tendencí, které Slovensku škodí.

Zuzana Čaputová pro Novinky: Po zveřejnění rozhodnutí znovu nekandidovat se mi ulevilo

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám