Hlavní obsah

Zuzana Čaputová pro Novinky: Po zveřejnění rozhodnutí znovu nekandidovat se mi ulevilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo to, jako by na hudební festival přijela rocková superstar. Hrozen bodyguardů obestoupil drobnou plavovlásku, ke které se snažil dostat dav fanoušků. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dorazila v sobotu na trenčínské letiště, kde se koná festival Pohoda.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová navštívila festival PohodaVideo: Kateřina Farná, Novinky

 
Článek

Volební období Čaputové příští rok končí. Znovu kandidovat nehodlá i kvůli stupňujícím se útokům na vlastní rodinu. „Já se nevzdávám. Prohrou by bylo, kdybych se jedinkrát tlaku a výhružkám podvolila,“ zdůraznila na besedě.

Po ní poskytla rozhovor Novinkám a deníku Právo.

Máte tady takovou podporu, jako byste byla jednou z hlavních hudebních hvězd. Ani toto vás nepřesvědčí, abyste zvážila svou další kandidaturu?

Velmi si toho vážím. Rozhodnutí tohoto typu se nemohou rodit pod vlivem vnějších faktorů, i když jsou součástí dlouhého zvažování. To rozhodnutí už jsem oznámila. Chtěla bych poděkovat všem těm lidem, kteří tu zprávu přijali, i když možná nebyla v souladu s jejich představami. Díky jim za tom, že jsou natolik chápaví a vnímaví.

Ulevilo se vám po zveřejnění toho rozhodnutí?

Určitě ano, v určité chvíli přišla úleva. Už jen proto, že jsem si celé ty měsíce uvědomovala, že to rozhodnutí přijmout musím a že musím zvážit všechny aspekty. Snažila jsem se to dobře odkomunikovat. Zároveň je mé pracovní tempo stále tak vysoké, že nemám pocit oddychu. Ale pocit mentálního tlaku už je menší.

Foto: Adam Zvolenský/Festival Pohoda

Besedu s prezidentkou Zuzanou Čaputovou vedl novinář a moderátor Štefan Hríb.

Jak dlouho vám to nicnedělání vydrží?

Asi velmi krátce, jak se znám. Opravdu si po výkonu mandátu chci chvíli oddychnout. Myslím si, že je správné, aby se člověk trochu ztišil a zpracoval všechno, co zažil. A s poučením toho všeho šel dál a byl jiným způsobem užitečný.

Slováci by za prezidenta chtěli Pellegriniho, ukázal průzkum

Evropa

V mnoha rozhovorech jste mluvila o tom, že prezidentský úřad pro vás symbolizuje nejen zodpovědnost a pracovní únavu, ale taky osamělost zlaté klece. Čeká vás ještě jeden rok. Jak s tím budete bojovat?

Byl to mix faktorů. Ten odhad spočíval právě v tom, abych ještě jeden rok zvládla v plné kondici, protože je to velmi zodpovědná funkce a já ji chci vykonávat nejlépe, jak umím.

Stala jste se vzorem pro mnohé ženy, které by chtěly jít do politiky. Co byste jim poradila?

Jestli se na to cítí a jestli na to mají chuť, ať do toho určitě jdou. Veřejný prostor potřebuje více žen. Mohou si tam být navzájem podporou a oporou. Máme specifickou životní zkušenost a bylo by dobré, aby byla ve veřejném prostoru zastoupená právě ženami.

Vyšla jste z celé té politické anabáze plné turbulencí silnější?

Není slabé slabosti. Moje životní zkušenost je taková, že všechny těžké body v mém životě byly nakonec posilňující. Každý pád na kolena a nutnost se opět postavit byly vlastně posilňující.

Jsme na hudebním festivalu, tak si dovolím otázku na odlehčení. Jazz, nebo rock?

Spíš jazz.

Čaputová už nebude kandidovat. Na další mandát bych neměla síly, řekla

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám