Hlavní obsah

Fico: Prezidentka a premiér se postavili na stranu zločinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postavením ředitele Slovenské informační služby (SIS) Michala Aláče mimo službu a současně podáním návrhu na jeho odvolání z funkce se prezidentka Zuzana Čaputová a premiér Ľudovít Ódor postavili na stranu zločinu. Na úterní tiskové konferenci to řekl Robert Fico, předseda strany Směr-sociální demokracie, která je favoritem zářijových předčasných parlamentních voleb.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Robert Fico

Článek

Podle Fica se hlava státu a předseda vlády postavili na stranu lidí, kteří zneužívají právo. „Jak je možné, že formální a smyšlené obvinění ředitele SIS stačí k tomu, aby byl postavený mimo službu a aby byl odvolaný z funkce. Pan Aláč se musel sbalit, odevzdat služební průkazku, odevzdat služební odznak i služební zbraň, a už nemůže vstoupit na půdu SIS,“ tvrdí předseda Směru.

Podle Fica je cílem hlavy státu uchopit před parlamentními volbami všechny mocenské struktury státu a zneužít je. Předseda Směru naznačil, že prezidentka Čaputová nechce po volbách pověřit sestavením vlády vítěze voleb a chce nechat vládnout dál Ódorovu vládu.

Žádný policejní převrat se na Slovensku nekoná, odmítá Čaputová Ficovo nařčení

Evropa

Fico považuje za zločince skupinu vyšetřovatelů zvaných čurillovci (podle obviněného vyšetřovatele Jána Čurilly).

„Čurillovcům zůstaly platy, zbraně, nadále obviňují a vymýšlejí si. Pokud musel odejít Aláč, musí okamžitě odejít všichni čurillovci,“ dodal předseda Směru. Podle Fica hlava státu a premiér chrání lidi, kteří od dubna 2020 křiví právní systém na Slovensku. Předseda Směru žádá rovněž okamžitý odchod policejního prezidenta Štefana Hamrana z funkce.

Směr navrhoval svolání mimořádné schůze parlamentu, kde chtěl projednat současnou situaci na Slovensku. Na schůzi se však prezentovalo málo poslanců a parlament nebyl usnášeníschopný.

Slovenská policie poukazuje na zneužívání státní moci v období Ficových vlád

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám