Hlavní obsah

Slovenská vláda pověřila armádu provedením plošného testování

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský kabinet na svém nedělním mimořádném zasedání pověřil armádu Slovenské republiky, aby provedla plošné testování obyvatelstva na covid-19. Plošné testování obyvatel proběhne za dva týdny.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Igor Matovič

Článek

Příští víkend se uskuteční pilotní testování v okresech Tvrdošín, Námestovo a Dolný Kubín na Oravě, kde je epidemiologická situace nejhorší. K nim bude přičleněn také okres Bardejov na východě země.

Slovensko za účelem plošného testování objednalo 13 milionů kusů antigenových testů. Tento test je možné vyhodnotit do 15 minut, je levnější, ale méně přesný.

Plošné testování má název Operace společná zodpovědnost. „Na splnění toho úkolu nasadíme všechny dostupné vojáky a policisty,“ řekl slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. Představitelé vlády konstatovali, že úspěch akce je založený na ochotě lidí spolupracovat a zúčastnit se tohoto testování.

Slovensko připravuje plošné testování, proběhne za dva týdny

Zahraniční

Premiér Igor Matovič řekl, že by považoval za velký úspěch, kdyby se plošného testování zúčastnilo 80 procent obyvatel Slovenska. „Celoplošné testování Slováků zvládne jen armáda,“ dodal předseda vlády.

Plošné testování podpořili svou osobní účastí na tiskové konferenci vlády také předsedové koaličních stran Svoboda a Solidarita Richard Sulík a Jsme rodina Boris Kollár.

Na Slovensku zaznamenali v sobotu 1567 nových případů covid-19 a čtyři lidé zemřeli. V nemocnicích je 520 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho na JIP 20 a na plicní ventilaci 51 lidí. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 29 835 lidí a od začátku pandemie na Slovensku s koronavirem zemřelo 92 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám