Hlavní obsah

Slováci jezdí za levnější zubní péčí do Polska, Maďarska, ale i do Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Na stomatologickém ošetření mohou Slováci ušetřit i stovky eur, pokud se za zákrokem vydají do ciziny. Populárními „zubními“ destinacemi jsou Polsko, Maďarsko, balkánské státy i Turecko.

Foto: Profimedia.cz

Stomatologická péče vyjde pro Slováky laciněji v zahraničí. Ilustrační snímek

Článek

Slováci, kteří chtějí ušetřit za ošetření zubů, jezdí mnohdy do sousedních zemí, jako je Maďarsko a Polsko, ale také například do Srbska, Černé Hory a Turecka. Za stejný stomatologický zákrok v cizině mohou zaplatit i o stovky eur méně.

Marian z jižního Slovenska podstoupil náročný stomatologický zákrok v Maďarsku. „Profesionální přístup a mnohem výhodnější cena,“ vysvětlil webu Aktuality.sk, proč si vybral ošetření v zahraničí.

„Nevzpomínám si, na kolik by mě tento zákrok vyšel na Slovensku, ale vím, že by to bylo mnohem víc než v Ostřihomi,“ dodal. Srovnává například cenu extrakce zubu na Slovensku v hodnotě 55 eur (1350 korun) a v Maďarsku, kde stojí 30 eur (735 korun).

Opravu zubní korunky pojišťovna neproplatila. Pacient spolkl důkaz

Koktejl

Zkušenosti se stomatologickými zákroky v zahraničí má i Lucia z Liptova. Za zubařem cestovala do polské obce u Nového Targu. Po proplacení části zákroku pojišťovnou ji vyšel o 40 procent levněji než na Slovensku.

„Klinika má panoramatický rentgen, na stejném místě sídlí i dentální hygienička, takže jsem vše vyřídila najednou. Doma bych na rentgen chrupu čekala i dva měsíce,“ říká.

Stomatologové v Turecku nabízí například bělení zubů od 150 eur (3670 korun) zatímco na Slovensku vyjde stejný zákrok na 330 eur (8000 korun).

Cena celokeramické korunky začíná v Turecku od 110 eur (2700 korun) a na Slovensku od 450 eur (11 tisíc korun), keramická fazeta vyjde v Turecku na 250 eur (6100 korun), zatímco na Slovensku na 510 eur (12500 korun).

Cena zubního implantátu začíná v Turecku na ceně 200 eur (4900 korun), na Slovensku vyjde na 840 eur (20 500 korun).

Pozor na kvalitu, varují stomatologové

Slovenští stomatologové však upozorňují, že levnější ošetření chrupu v zahraničí neznamená vždy dostatečnou kvalitu.

„Zubní ambulance, které používají kvalitní certifikované materiály a disponují potřebnými moderními přístroji, si nemohou dovolit mít nižší ceny ani v zahraničí,“ tvrdí zubařka Michaela Hučková. Náročné je podle ní také řešení dodatečné reklamace v cizině.

Základní chyby, které ohrožují zdraví zubů

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám