Hlavní obsah

Opravu zubní korunky pojišťovna neproplatila. Pacient spolkl důkaz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdravotní pojišťovna odmítla proplatit svému klientovi ze švýcarské Basileje opravu zubní korunky, kterou si rozlomil o jádro hroznu, když pojídal müsli. Důvod: pacient nepředložil důkazní materiál, tedy zmíněné jádro, protože jej spolkl.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle švýcarského deníku Blick si muž připravoval svůj oblíbený pokrm sám. Hrozny prý pečlivě zbavoval jader, ale jedno zřejmě přehlédl. Když se pak při pojídání ozvalo prasknutí, nebyla to skořápka jádra, ale korunka.

Poškozenou zubní náhradu si nechal opravit za 900 švýcarských franků (23 200 Kč) a účet zaslal pojišťovně k proplacení. Ta mu ale nevyhověla, protože chyběl corpus delicti. Důkaz totiž skončil v žaludku pacienta.

Ten se ale nedal a proti rozhodnutí pojišťovny vznesl námitku. Případ skončil až u soudu, kde muž argumentoval, že si přece nezpůsobil škodu záměrně a že jádra modré odrůdy hroznového vína jsou malá a velmi tvrdá.

Svědectví manželky nepomohlo

Jako důkaz připojil jiné jádro a také svědectví manželky. Marně. Porotci dospěli k závěru, že když není k dispozici konkrétní jádro, které škodu způsobilo, nelze opravu korunky proplatit.

Soudci také vycházeli z jiných pojistných případů, kdy nestačila „pouhá domněnka“, že škodu způsobil předmět, který nelze předložit. Jediné, co porota stěžovateli odpustila, byly poplatky spojené se soudním řízením.

Šest nejhorších potravin či nápojů pro vaše zuby

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám