Hlavní obsah

Základní chyby, které ohrožují zdraví zubů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během dne stíháme nespočet povinností, které dělat musíme, a ještě větší počet věcí, které nás jednoduše baví. Zahrnout do něj tak dvakrát denně na pár minut nějakou rutinu vypadá jako poměrně snadný úkol. Tím je i péče o chrup. Jenže právě čištění zubů mnoho lidí odbývá. Dělají tak zbytečné chyby, kvůli nimž si ničí zdraví chrupu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jednou z vizitek člověka je i jeho úsměv. Ten ovšem často odhalí nejen naše emoce, které chceme ukázat, ale i zdraví našich zubů. Prevence ve formě pravidelného a správného čištění, abychom měli chrup stále krásný a hlavně nám náš vlastní vydržel co nejdéle, je tak stále omílanou poučkou, která nám v tom má pomoci.

Jak ale pro Daily Mail uvádí zakladatel a vedoucí zubní kliniky v Londýně Sameer Patel, tak jednoduché to není – mnoho z nás si zuby pravidelně nečistí, i když to málokdo přizná, problémem je třeba ale i prováděná hygiena v nevhodnou dobu.

„Kromě chronického zápachu z úst může nesprávná péče o chrup a dásně vést k onemocnění dásní, tvorbě abscesů, kazů, infekcí a následně i k vypadávání zubů,“ popisuje.

Správná péče o chrup vám ušetří desetitisíce, čisté zuby se jednoduše nekazí

Zdraví

Za pravdu, že zubní péče stále není pro mnohé prioritou, mu dávají i odborníci jinde po světě. Na co podle nich nejčastěji zapomínáme, v čem chybujeme?

Zapomínáme na zubní nit

Co se základního čištění zubů týče, všichni nejspíš máme doma kartáček a pastu. Ale co zubní nit?

Přestože odborníci informují, že samotný kartáček zvládne vyčistit zhruba jen 40 procent povrchu zubů, a je tak třeba doplnit péči i o další kroky, ne všichni tak činí. „Studie navíc stále častěji poukazují i na to, že kromě zdraví samotných zubů a dásní je používání zubní nitě důležité i z hlediska zdraví neurologického a srdečního,“ dodává Patel.

Výzkum financovaný British Hearth Foundation například poukázal, že lidé se středně závažným až vysoce závažným onemocněním dásní měli o 69 procent vyšší riziko rozvoje cukrovky 2. typu.

Nejčastější důvody, které stojí za zápachem z úst

Zdraví

Riziko ovšem existuje i opačné. Lidem s cukrovkou hrozí mnohem častěji onemocnění dásní, jak poukazuje článek uveřejněný v Medical Xpress.

Čištění jen ráno

Jak již bylo řečeno, je vhodné čistit zuby dvakrát denně, podle odborníků nejlépe alespoň dvě minuty – ovšem zásadnější je doba před ulehnutím večer. Je to proto, že plak – měkké zbytky jídla a bakterie – může přes noc zatuhnout a poté se mnohem hůře odstraňuje.

Navíc se během noci snižuje produkce slin, které mají přirozené antibakteriální vlastnosti, což zvyšuje pravděpodobnost, že budou zuby a dásně napadeny nepříznivými bakteriemi z neodstraněných zbytků jídla.

Zubní hygiena až po snídani

Řada lidí si ráno čistí zuby až poté, co se nasnídají. Jakkoli se to může zdát logické, takové chování může podle odborníků napáchat více škody než užitku.

„Uvnitř úst se v noci hromadí řada bakterií. Snídaně, která kromě jídla většinou obsahuje i kávu nebo džus, doslova nakrmí tyto bakterie cukrem, čímž se vytvoří směs, jež může výrazně narušit zubní sklovinu. Čištění zubů ihned po snídani pak usnadní pronikání vzniklých kyselin do zubů, kde může napáchat větší poškození,“ vysvětluje Patel.

Anketa

Ruku na srdce, opravdu si čistíte zuby pravidelně dvakrát denně?
Ano, žádná výjimka u mě nehrozí.
69,4 %
Přiznávám, občas si zuby večer/ráno nečistím.
30,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 13592 čtenářů.

Zuby jako pomocné nástroje

Odkusování cenovek na oblečení, otevírání plastových obalů nebo víček – zuby se dají podle rafinovanosti využít k mnoha dalším věcem. Zubaři ovšem varují, že takové chování může v krajním případě vést až k prasknutí či odštípnutí zubu.

„Během své praxe jsem viděl opravdu mnoho pacientů s poškozenými zuby či pořezanými dásněmi, protože je používali běžně jako armádní nůž. Takové věci nikdy nedělejte,“ radí na závěr Patel.

Co ústa prozradí o vašem zdraví

Zdraví

Návštěva u zubaře není jen o chrupu, ale také onkologické prevenci

Zdraví

Může se vám hodit na Firmy.cz: Dentální hygiena

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám