Hlavní obsah

Slovensko žádná letadla Ukrajině neposlalo

Bratislava

Slovenské ministerstvo obrany odmítlo, že by bojovými letadly, která mělo úsdajně NATO poslat Ukrajině, byly stroje MiG-29 z její vzdušné flotily. Pentagon, který dodávku vojenského vybavebí ve středu potvrdil, odmítl upřesnit, o jaké stroje se konkrétně jedná, ani jejich počet. Kyjev následně celou věc označil za nedorozumění s tím, že dostal jen náhradní díly.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Stíhačkami MiG-29 disponuje kromě slovenské také například polská armáda.

Článek

„Slovensko nedodalo své stíhačky MiG-29 Ukrajině,“ řekla ve středu Novinkám mluvčí slovenského ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Reagovala tak na informace Pentagonu, že Ukrajině byla doručena bojová letadla a součástky na opravu poškozených letadel s cílem posilnit vzdušné síly země bránící se ruské agresi.

Ukrajina dostala bojová letadla, uvedl Pentagon. Kyjev to popírá

Válka na Ukrajině

Pentagon odmítl upřesnit počet dodaných letadel, jejich typ a z které země byly dodány. „Ukrajinské síly mají nyní k dispozici víc stíhacích letadel než před dvěma týdny,“ řekl mluvčí Pentagonu John Kirby s tím, že Spojené státy pomohly s přepravou některých dodatečných náhradních dílů, ale netransportovaly celé letadlo.

Kirby naznačil, že dodaná letadla jsou ruské výroby. Kyjev už několik týdnů žádá spojence o dodávky stíhaček MiG-29, které ukrajinští piloti dobře znají.

Kyjev: Dostali jsme jen díly, nic víc

Ukrajinská armáda následně odmítla, že obdržela jakákoliv letadla nebo vrtulníky, o kterých se spekulovalo nejvíce. Zásilka podle Kyjeva obsahovala jen náhradní díly.

Začátkem března se diskutovalo o přesunu stíhaček MiG-29 z Polska za pomocí USA na Ukrajinu, ale Washington tento plán odmítl s tím, že Moskva by tento krok mohla považovat za zapojení Severoatlantické aliance do konfliktu na Ukrajině.

Ať si Ukrajina vybere, jaké zbraně jí máme vyrobit, zaplatíme to, slíbil Scholz

Evropa

Slovensko disponuje několika stíhačkami MiG-29, ale není jasné, kolik z nich je schopných provozu. Na letecké základně Sliač se o ně navíc starají ruští technici a slovenský ministr obrany Jaroslav Naď (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) to opakovaně označil za nepřijatelné.

Naď však zdůraznil, že Slovensko se nemůže vzdát svých migů, dokud nemá zabezpečenou ochranu vzdušného prostoru. Spojené státy dodají Slovensku stíhačky F-16 až v roce 2024 a do té doby by slovenský vzdušný prostor mohly hlídat stíhačky některé ze sousedních zemí. Nejpravděpodobnější je v tomto směru spolupráce Polska.

Reklama

Výběr článků

Načítám