Hlavní obsah

Rusové pokračují v útocích na Bachmut, vypalují zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinské jednotky odrazily za posledních 24 hodin několik ruských útoků ve směru na Bachmut, Avdijivku, dále v Záporoží a u Chersonu, uvedl v sobotu ukrajinský generální štáb. Podle vojenského správce Luhanské oblasti Rusové před útokem zcela rozryjí zemi dělostřeleckou palbou a spálí ji.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Ukrajinci pálí z raketometu Grad.

Článek

Ukrajinský generální štáb napsal ve svodce, že směrem na Bachmut útočily ruské jednotky spolu se separatisty v oblastech mezi Pokrovským a Bachmutem, u Veršyny a mezi Vuhlehirskou tepelnou elektrárnou a Zajcevem. Všechny jejich útoky podporované silnou dělostřeleckou palbou byly odraženy. Bachmut, Soledar, Zajcevo, Jakovlivka a Vesela Dolyna byly také terči náletů.

Ukrajinci zničili most na přehradě u Nové Kachovky

Evropa

Vojenský správce Luhanské oblasti Serhij Hajdaj popsal ruskou taktiku: „Nepřítel vypaluje zemi u vstupů do Luhanské oblasti, protože nemůže překonat těch pár kilometrů (aby ji ovládl celou). Okupanti hodiny využívají dělostřelectvo a pak útočí z několika stran naráz. V pátek 12. srpna se pokusili zaútočit u lysyčanské rafinérie a Bilohorivky, ale jejich průzkum bojem skončil dalším ústupem. Snažili se postupovat od Popasné k Bachmutu.

Podle Hajdaje se útočníci pokusili desetkrát o průzkum bojem, ale vždy je zastavila a zneškodnila ukrajinská palba.

Další ruské pokusy o útok

Ruské jednotky a doněčtí separatisté se pokusili prorazit také u Doněcku mezi Spartakem a Avdijivkou a u Novoselivky Druhé a Krasnohorivky, ale nepovedlo se jim to a byli zatlačeni zpět. Boje dále pokračují mezi Doněckem a Pisky a Novoselivkou a Oleksandropolem. I v této oblasti bylo hojně použito dělostřelectvo jak hlavňové, tak i raketové a Marjinka čelila náletu.

Ukrajinská armáda je efektivní, uvedl Pentagon. Stáhl vyjádření o útoku na letiště na Krymu

Evropa

Bojuje se dál u Kramatorsku poblíž obce Spirne. Odražen byl i ruský útok mezi Storožovem a Novosilkou v Záporožské oblasti. U Novosilky úřadovalo ukrajinské letectvo. Úspěšný nebyl ani ruský pokus o útok na jihu země u Lozového.

Reklama

Výběr článků

Načítám