Hlavní obsah

Ukrajinci zničili most na přehradě u Nové Kachovky

Aktualizováno

Ukrajinské dělostřelecké jednotky zaútočily na most na přehradě u Nové Kachovky na Dněpru, který využívali ruští okupanti. Podle velitelství Jih je mimo provoz.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ukrajinci zničili most na přehradě u Nové Kachovky (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

„V rámci plnění palebných úkolů raketového dělostřelectva bylo zajištěno zničení silničního mostu na přehradě Nova Kachovka,“ uvedl mluvčí velitelství Jih ve videu na facebookovém profilu velení jednotky.

Mluvčí současně oznámil že letectvo podniklo pět útoků na opěrné body a sklady zbraní a techniky v Baštandském a Berislavském katastru obcí v Chersonské oblasti. Škody se upřesňují.

Páteční útok na most u Nové Kachovky potvrdila i britská vojenská rozvědka, podle níž ho nemohou využívat těžká vojenská vozidla.

Most je klíčový pro zásobování ruských jednotek, které pronikly na západní břeh Dněpru, a v Chersonu jim hrozí odříznutí. Mimo provoz je po opakovaném ostřelování raketami ze systému HIMARS silniční Antonivský most do Chersonu a silně poškozen je i sousední železniční most.

Britská rozvědka dodala, že minulý týden byl dále poškozen železniční most přes Dněpr vedoucí do Chersonu a hlavní zásobovací trasou je nyní vedle něj vybudovaný pontonový most.

Ukrajina opět zasáhla most v okupovaném Chersonu, jezdit se po něm nedá

Evropa

Opakované útoky na most

Most u Nové Kachovky byl terčem úterního útoku z raketometů HIMARS. Videozáběry ukazovaly poničenou vozovku i díry v ní a urvaná svodidla. Auta a malé autobusy maršrutky dokázaly mezi dírami projet. Most vede po koruně hráze, ale nájezd z východní strany je nad vodou, a právě tato část byla terčem předchozího útoku.

„Mají navečer ohňostroj.“ Ukrajinci hlásí minus další ruský sklad munice

Evropa

Opravy situaci nevyřeší 

Antonivský silniční most Rusové opravují, protože není strukturálně poškozen. Podařilo se jim položit nový povrch. Britská rozvědka ale upozorňuje: „I když Rusko zvládne udělat velké opravy mostu, bude nadále ohrožený. Tisíce ruských vojáků na západním břehu (Dněpru) jsou skoro jistě závislí jen na dvou pontonových mostech.“

Rozvědka uvádí, že vzhledem k tlaku na zásobovací cesty je klíčovým faktorem pro schopnost ruských sil udržet se velikost nashromážděných zásob. I sklady jsou ale terči ukrajinských útoků.

Reklama

Výběr článků

Načítám