Hlavní obsah

Rusko zavádí v dobytém Chersonu rubl

Návrat Chersonské oblasti pod kontrolu Ukrajiny je vyloučený, prohlásil místopředseda vojensko-civilní správy regionu Kirill Stremousov. Ten také oznámil, že od 1. května Chersonská oblast přejde na rubl, napsal server Ukrajinska pravda.

Foto: Hoppe Sven, ČTK

Rubly

Článek

„Otázka navrácení Chersonské oblasti zpět nacistické Ukrajině nepřichází v úvahu. Je to nemožné. Chersonská oblast se bude ekonomicky rozvíjet. Kyjev už nebude moci vnucovat naší zemi svou ošklivou nacistickou politiku zaměřenou na ničení lidí a jejich identitu,“ prohlásil Stremousov.

Ruská armáda zesiluje ofenzivu na východě a severovýchodě Ukrajiny

Evropa

Od 1. května by měl být v Chersonské oblasti zavedena nová měna, a to ruský rubl. „Přechodné období“ bude podle Stremousova trvat až čtyři měsíce, do té doby se budou moci používat obě měny, poté se přejde na rubl. Zavedení rublu přitom Rusové plánovali už od dubna.

Zkuste něco, reakce bude blesková. Putin vyhrožuje Západu

Evropa

Hlavním úkolem je podle Stremousova obnovit ekonomiku regionu. Ukrajinská pravda s odvoláním na zprávy ukrajinského armádního velení napsala, že Rusové vyhlásili mobilizaci mužů a na 1. května se plánuje „referendum“ a v období od 2. do 10. května „sčítání lidu“. Místním obyvatelům je podle ukrajinského generálního štábu zakázán pohyb mezi osadami.

Putin by se brzy mohl sejít se Zelenským, tvrdí turecký ministr

Válka na Ukrajině

Stremousov tyto zprávy označuje za falešné. „Žádná referenda se neplánují. Ukrajinští propagandisté ​​šíří falešné příběhy o vzniku Chersonské lidové republiky, aby zastrašili místní obyvatelstvo. Chersonský region se bude rozvíjet a promění se v kvetoucí region, ve kterém nebude místo pro ideologii, ukrajinský nacismus,“ prohlásil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám