Hlavní obsah

Putin by se brzy mohl sejít se Zelenským, tvrdí turecký ministr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Vladimir Putin a Volodymyr Zelenskyj by se mohli v nejbližších dnech setkat u jednacího stolu. Uvedl to turecký ministr obrany Hulusi Akar, jehož země v konfliktu působí jako mediátor. Vyjádření působí zvláštně ve světle toho, že se mírová jednání podle dostupných informací zasekla.

Foto: koláž s ČTK/AP a Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vlevo) a ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Navzdory některým těžkostem zůstáváme plní naděje. V nadcházejících dnech se snad díky návrhům našeho prezidenta podaří, aby se oba lídři setkali. Jako Turecko budeme i nadále pomáhat ve všech možných ohledech k tomu, aby se humanitární situace nezhoršovala a aby bylo co nejdříve dosaženo příměří,” uvedl Akar po jednání ministrů obrany v Německu pro tiskové oddělení svého resortu.

Turecko se od začátku války snaží hrát roli mediátora. Tamní prezident Recep Tayyip Erdogan hovořil s prezidenty Ukrajiny i Ruska za poslední dva měsíce několikrát.

Putin podle OSN souhlasí, aby se organizace zapojila do evakuací z Mariupolu

Zahraniční

„Na těchto jednáních se pan prezident snaží co nejrychleji dosáhnout příměří a dostat je k jednacímu stolu,” řekl Akar.

Jednání stojí

Prohlášení tureckého ministra obrany však zní nepravděpodobně vzhledem k tomu, že mírová jednání za poslední měsíc v podstatě vůbec nepokročila.

Zatím poslední kolo osobních rozhovorů mezi vyjednavači Ukrajiny a Ruska se uskutečnilo 29. března v tureckém Istanbulu. Erdogan po něm prohlásil, že má v úmyslu uspořádat jednání na nejvyšší úrovni. Zelenskyj souhlasil s tím, že čím déle bude Rusko setkání prezidentů odkládat, tím to bude horší.

Lavrov dokonale využil návštěvy „posla světa“

Válka na Ukrajině

Podle veřejně dostupných informací se však od té doby ledy příliš nepohnuly. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý uvedl, že Ukrajina po jednání v Turecku změnila své návrhy a tím celý proces zastavila.

Ukrajina na jeho slova zatím nereagovala, ale už dříve jeden z hlavních ukrajinských vyjednavačů Mychajlo Podoljak obvinil Lavrova, že se podobnými řečmi snaží odvrátit pozornost od ruských válečných zločinů.

„Jsem pevně přesvědčena, že Putin už zapomněl, jak vyjednávat. To je důvod, proč se skrývá,” komentovala zprávy o možném setkání prezidentů bývalá Zelenského mluvčí Julija Mendelová.

Reklama

Výběr článků

Načítám