Hlavní obsah

Rusko vyzývá Turecko ke „zdrženlivosti“ v Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko vyzvalo Turecko, aby projevilo zdrženlivost ohledně použití nadměrné vojenské síly v Sýrii, uvedl ruský zmocněnec pro Sýrii Alexandr Lavrentěv. Turecko podniklo v neděli a v pondělí v okolí města Kobani letecké útoky.

Foto: Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin s tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem v Kazachstánu

Článek

„Vyzveme turecké partnery k jisté zdrženlivosti, abychom zabránili eskalaci napětí,“ uvedl zmocněnec podle agentury TASS.

Země, která vede válku na Ukrajině, podle něj v poslední době zabránila některým velkým útokům v Sýrii. „Doufáme, že se nám podaří turecké partnery přesvědčit, aby se zdrželi nadměrného použití síly v Sýrii,“ uvedl Lavrentěv.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí uvedl, že operaci plánuje proti kurdským milicím YPG a PKK na severu Sýrie a že v iráckém Kurdistánu nebude omezena jen na leteckou. V pondělí Turecko podniklo útok stíhačkami F-16 a drony. Turecký ministr obrany Hulusi Akar oznámil, že bylo zničeno 89 cílů.

Turecké útoky na Sýrii a IrákVideo: AP

Erdogan si před leteckým zásahem stěžoval, že Rusko neplní dohodu z roku 2019, která měla zajistit, že se kurdské milice stáhnou do vzdálenosti 30 km od tureckých hranic. „Jeho odpovědností bylo vyčistit oblast od teroristů. Naneštěstí, i když jsme jim to mnohokrát připomínali, to neudělali,“ uvedl turecký prezident.

Turecko Kurdy viní z atentátu v Istanbulu, při němž 13. listopadu zahynulo šest lidí. Nitky organizátorů údajně vedou do města Kobani na syrsko-turecké hranici, kde Turecko zaútočilo už v neděli.

Trvat na vině Ruska by byla provokace, řekl Erdogan

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám