Hlavní obsah

Trvat na vině Ruska by byla provokace, řekl Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Rusko nemá s úterním dopadem rakety v Polsku nic společného. Podle něj to podporuje i tvrzení amerického prezidenta Joea Bidena, že raketa nebyla podle trajektorie letu vypálena z Ruska. Erdogan před náznaky, že by Rusko střelu na Polsko vypálilo ze svého území, varoval. Šlo by podle něj o provokaci.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„To, že Rusko říká, že s (raketou) nemá nic společného a že (americký prezident) Biden tvrdí, že střely nejsou ruské výroby, ukazuje, že s tím nemá Rusko co do činění,“ cituje Erdogana agentura Reuters.

Agentura AP s odkazem na tři americké vládní činitele informovala, že podle předběžných závěrů vyšetřování mohly raketu vystřelit ukrajinské síly, když mířily na ruskou střelu.

„Setkal jsem se s německým kancléřem Olafem Scholzem. Panuje všeobecné přesvědčení, že střela nebyla ruské výroby, a toto tvrzení naznačuje další skutečnosti, takže bychom neměli trvat na tom, že byla raketa odpálena z Ruska,“ prohlásil dříve Erdogan na summitu G20 v Bali. „Byla by to provokace,“ dodal s tím, že míru se může dosáhnout pouze pomocí dialogu.

NATO raketu sledovalo, vědělo o ní i Polsko

Zahraniční

Podle Erdogana se musí dopad rakety v Polsku, kvůli němuž zemřeli dva lidé, vyšetřit. Turecký prezident avizoval, že ohledně toho promluví se svým ruským protějškem.

Rusko odpovědnost popírá a mluví o snahách eskalovat situaci.

V úterý mnohá místa na Ukrajině zasáhlo ruské ostřelování, často ničilo kritickou infrastrukturu včetně elektráren.

Zásah rakety v příhraniční vsi Przewodów, při němž zemřeli dva polští občané, vyvolal napětí na mezinárodní scéně. Polský prezident Andrzej Duda svolal Bezpečnostní radu státu, ve středu se má také sejít Severoatlantická rada. Představitelé G7 kvůli tomu uspořádají mimořádný summit a věnovat se situaci měli i lídři zemí G20 na summitu v Bali.

ON-LINE: Raketu, která zasáhla Polsko, zřejmě odpálili Ukrajinci, zní z USA

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám