Hlavní obsah

Rusko už začíná jít i proti ultranacionalistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští ultranacionalisté se dlouho těšili vzácnému privilegiu - mohli kritizovat ruský generální štáb a ruskou vojenskou politiku. To se po vzpouře majitele Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina změnilo. Putinův režim už jde i po nich, protože si uvědomuje že jsou pro něj nebezpeční.

Foto: Yulia Morozova, Reuters

Ruský nacionalistický kremelský kritik a bývalý vojenský velitel Igor Girkin, také známý jako Igor Strelkov, který je obviněn z podněcování k extremistické činnosti

Článek

Ultranacionalisté mohli nejen používat slovo válka pro konflikt na Ukrajině, který se jinak označuje za speciální vojenskou operaci, ale i kritizovat i její vedení. Mohli se pouštět do ministerstva obrany a mohli taky realisticky mluvit o ztrátách a neúspěších ruských jednotek.

To se ale v létě změnilo. Jasně to ukázalo zadržení Igora Girkina, známého také jako Strelkov, který v roce 2014 velel separatistům na Donbasu. Byť se stal i ministrem obrany samozvané Doněcké lidové republiky, nakonec byl odvolán.

Girkin, kterého v Nizozemsku odsoudili na doživotí kvůli sestřelení boeingu malajsijských aerolinek nad východem Ukrajiny, ovšem není jediným ultranacionalistou, proti němuž se režim obrátil. Při protestech proti Girkinově zadržení, kterého se účastnily asi dva tucty lidí, byl zadržen i šéf Klubu rozzlobených vlastenců (Klub rasseržennych patriotov) Pavel Gubarev.

Nejbližší okolí tlačí na Putina, aby ukončil válku. Chtějí ho sesadit, tvrdí Girkin

Válka na Ukrajině

Režim už vystartoval i proti Girkinovu blízkému spojenci, antisemitskému ultranacionalistovi Vladimiru Kvačkovi, uvedl v úterý v časopisu Foreign Policy lotyšský novinář Kristaps Andrejsons.

Rostoucí paranoia

Časopis připomíná, že jedním z důvodů je Prigožinova vzpoura z konce června, po které „se stal Putin mnohem paranoidnějším“. „Jakákoli kritika bez ohledu na to, jak je upřímná a konstruktivní, je považovaná za předzvěst nějakého jiného převratu nebo povstání,“ všímá si Andrejsons. „Sahá to až do bodu, kdy jsou vyhazováni generálové považovaní svými podřízenými za kompetentní, a to jen kvůli tomu, že mluvili o obtížné situaci na frontě,“ dodává.

Dalším důvodem je, že utlačovatelská mašinérie potřebuje nepřátele. Když liberální opozice de facto zmizela, protože režim donutil odejít její představitele do exilu, zavřel nebo zabil liberální oponenty, obrací se proti zastáncům války, kteří kritizují špatný způsob jejího vedení.

Paradoxně se ultrapravice dostala do stejné situace jako liberálové. Rozzlobení vlastenci, kteří ještě před časem nadšeně vítali zásahy proti liberálům, už se ohradili.

„Igor Ivanovič (Girkin) otevřeně a přiměřeně kritizoval jednání úřadů, včetně prezidenta. Svoboda projevu, kterou stát dával, svědčila o tom, že vedení země dodržovalo článek 29 ruské ústavy. Dnes vidíme, že v naší zemi probíhají procesy, které demonstrují odklon představitelů úřadů od základních hodnot,“ napsal klub.

Neměl si otírat hubu o císaře Putina, hájí zatčení Girkina kremelský propagandista

Evropa

V Rusku zadrželi Girkina

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám