Hlavní obsah

V Rusku zadrželi Girkina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vyšetřovací výbor Ruské federace zadržel v pátek okolo poledne ruského vojenského důstojníka Igora Girkina. Stalo se tak kvůli podněcování k extremismu. Informuje o tom ruský server RBC.ru s tím, že na muže, který v poslední době ostře kritizoval ruské vedení včetně prezidenta Vladimira Putina, byla uvalena vazba.

Foto: Profimedia.cz

Igor „Strelkov“ Girkin

Článek

Ruskému listu informaci o zatčení Girkina potvrdily dva zdroje z orgánů činných v trestním řízení. Zadržení měl potvrdit i jeho právník a manželka na Telegramu.

Později odpoledne ruská tajná služba FSB požádala moskevský soud, aby na Girkina, který čelí obvinění z podněcování k extremistické činnosti, uvalil vazbu.

Soud vyhověl s tím, že vazby potrvá do 18. září a může být prodloužena. Kanál Shot při této příležitosti zveřejnil záběry stíhaného ze soudní síně. Zadržený totiž neuspěl s žádostí o neveřejné slyšení.

Podle předběžných informací byl Girkin zadržen u sebe doma na základě žádosti zaměstnance Wagnerovy skupiny.

Domovnice měla manželce Girkina sdělit, že ho příslušníci vyšetřovacího výboru vyvedli z místa jeho bydliště a odvezli neznámým směrem.

„Přátelé mi řekli, že můj manžel byl obviněn podle článku 282 trestního zákoníku Ruské federace (extremismus),“ napsala na Telegram jeho žena.

„Nevím, kde se v současnosti nachází můj manžel, neozval se mi. V době jeho zadržení jsem nebyla doma,“ dodala.

Udání mělo přijít už před čtyřmi dny

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na Twitteru napsal, že několik hodin po zadržení Girkina – známého také pod jménem Igor Strelkov – se měl k udání přiznat zaměstnanec Wagnerovy skupiny Dmitrij Petrovskij.

„Ano, před čtyřmi dny jsem udal Strelkova prokuratuře. A ano, skutečně jsem zaměstnancem PMC Wagner, dvakrát jsem byl na služební cestě jako chirurg,“ citoval Heraščenko Petrovského.

Poslední kapkou prý byla Strelkovova slova o Putinovi. „Myslím, že urážka první osoby státu je trestným činem,“ měl dále uvést zaměstnanec Wagnerovy skupiny s tím, že si ale není jistý tím, zda vyšetřovací výbor Girkina zadržel na základě jeho udání.

Putina označil za neumětele a zbabělce, Šojgua za idiota

Igor Vsevolodovič Girkin je ruský vojenský důstojník, který do 14. srpna 2014 působil jako vojenský velitel Doněcké lidové republiky a Novoruska.

Později byl zbaven všech funkcí a v současnosti působí jako vojenský bloger, přičemž jeho realistické a k Rusku skeptické komentáře z bojiště jsou i na Západě pokládány za relevantní a zasvěcený zdroj informací. Podporuje válku na Ukrajině, ale je tvrdě kritický ke způsobu jejího vedení.

„Šojgu a další vysoce postavení armádní představitelé jsou idioti, kteří nechápou, co říkají a píší,“ napsal před několika měsíci na Telegramu Girkin.

„V čele Ruska stojí už třiadvacet let neumětel, kterému se podařilo oklamat velkou část obyvatelstva,“ zaútočil na ruského prezidenta Vladimira Putina a dále uvedl, že země dalších šest let s tímto „zbytečným zbabělcem“ nepřežije.

„Jediná užitečná věc, kterou by mohl udělat, než spadne opona, je zajistit předání moci někomu skutečně schopnému a odpovědnému,“ dodal na adresu Putina.

Doživotí za sestřelení letu MH17

Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) loni v listopadu odsoudil Girkina v nepřítomnosti na doživotí za to, že se měl podílet na převozu a instalaci protiletadlového systému 9K37 Buk, který byl použit k sestřelení letu MH17. Zemřelo všech 298 osob na palubě.

Devět let od sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou. Doživotně odsouzení zločinci včetně Girkina stále unikají spravedlnosti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám