Hlavní obsah

Nejbližší okolí tlačí na Putina, aby ukončil válku. Chtějí ho sesadit, tvrdí Girkin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rebelie žoldnéřů z Wagnerovy skupiny byla úspěšná, tvrdí bývalý příslušník tajné služby FSB a pozdější ministr obrany doněckých separatistů Igor Girkin. Podle něj totiž došlo k přerozdělení moci a je možné, že někteří lidé z nejbližšího okolí prezidenta Vladimira Putina na hlavu státu tlačí, aby ukončila válku a následně mohla být sesazena.

Foto: Profimedia.cz

Igor Girkin

Článek

Vzpoura wagnerovců pod vedením jejich majitele Jevgenije Prigožina vedla na konci června k přerozdělení moci podle jeho patronů, tvrdí Girkin. Konkrétně uvedl čtyři jména: zástupce šéfa prezidentské administrativy Sergeje Kirijenka, miliardáře a údajného Putinova osobního bankéře Jurije Kovalčuka a bratrskou dvojici Arkadije a Borise Rotenbergovy, ruské oligarchy a majitele největší stavební firmy v Rusku pro výstavbu plynovodů a elektrického vedení SGM Group.

„Tito lidé mají životně důležitý zájem na ukončení války za jakýchkoli podmínek. Povedou prezidenta k tomu, aby si uvědomil nutnost přijmout porážku a předat nejvyšší moc nástupci navrženému z této skupiny,“ uvedl Girkin na Telegramu. Mezi pravděpodobnými náhradníky Putina uvedl Kirijenka nebo Prigožina.

Rebelie wagnerovců podle někdejšího člena FSB naopak výrazně oslabila pozici ministra obrany Sergeje Šojgua, gubernátora Moskevské oblasti Andreje Vorobjova a starosty hlavního města Sergeje Sobjanina.

Prigožina podporuje nejméně 14 ruských generálů, tvrdí šéf ukrajinské bezpečnostní rady

Evropa

Girkin také tvrdí, že členové skupiny Ozero (sdružení sjednocující Putinovy dače a několik členů jeho nejbližšího okolí v Leningradské oblasti) mají za cíl sabotovat ruské vojenské operace, aby si Putin uvědomil nutnost přijmout porážku ve válce.

O co Girkinovi jde?

Už v minulosti se Girkin vyslovil pro drtivé a zdlouhavé válečné úsilí. Washingtonský Institut pro studium války poznamenal, že jeho vyjádření jsou součástí pokračující snahy snížit ruskou politickou i domácí podporu pro případné příměří na Ukrajině. Útoky na konkrétní členy Putinova okolí ale analytici považují za pozoruhodné.

Bývalý ministr obrany doněckých separatistů se podle nich snaží vykreslit Prigožina jako přímou hrozbu Putinovu režimu a stejně tak se snaží zdiskreditovat Kirijenka a další Prigožinovy patrony. Ruský opoziční server Meduza poznamenal, že právě Kirijenko se pokouší dostat se do pozice nástupce Vladimira Putina.

V čele máme nevelitele a avatara, tepe ruský ultranacionalista Putina a Šojgua

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám