Hlavní obsah

Rusko tvrdí, že může utvořit koridory pro ukrajinské lodě s obilím

Rusko je připraveno utvořit koridory pro ukrajinské lodě s obilím, oznámil ve středu Andrej Ruděnko, náměstek ruského ministra zahraničí. Podmínkou je ale odminování ukrajinských přístavů, dodal ruský diplomat. Současně se ohradil proti tvrzení, že Rusko používá potravinovou bezpečnost jako zbraň.

Foto: Staff, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V otázce odblokování obilí v ukrajinských přístavech spolupracuje Rusko s OSN, tvrdí Ruděnko. „Spolupracujeme s OSN. Tato otázka byla podrobně diskutována během návštěvy generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese v Moskvě. Probíhají další konzultace o tom, jak může OSN v této situaci pomoci,“ řekl diplomat.

Ruděnko tvrdí, že Rusko je připraveno poskytnout Ukrajině nezbytné humanitární koridory na denní bázi, což prý dělá průběžně.

Úmluva OSN o mořském právu přitom zemím zaručuje suverenitu pobřežního pásma a svobodnou plavbu po mořích mimo toto pásmo. Nebýt ruské blokády ukrajinských přístavů v Černém moři, žádné koridory by se nemusely řešit.

Čínský tlak na odblokování exportu obilí

Na vytvoření „zeleného koridoru“ pro vývoz obilí z Ukrajiny a Ruska trvá čínský ministr zahraničí Wang I. Podle něj by tyto koridory přispěly k řešení hrozící potravinové krize.

Provoz většiny důležitých přístavů na jihu Ukrajiny zablokovaly ruské invazní jednotky, a země tak nemá, jak ve velkém vyvážet obilniny, které jsou důležitým obchodním artiklem.

Rusové těží z potravinové krize, kterou zapříčinili

Ekonomika

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že v přístavech je zablokováno 22 milionů tun obilí. Na dovozu obilnin z Ukrajiny a Ruska ve velké míře závisí například Jemen, Libanon či Egypt.

Před válkou představovaly dodávky pšenice z Ruska a Ukrajiny téměř 30 procent světového obchodu. Navíc je Ukrajina čtvrtým největším vývozcem kukuřice na světě a pátým největším vývozcem pšenice. Potravinový program OSN nakupuje každý rok asi polovinu své pšenice z Ukrajiny a varoval před strašlivými důsledky, pokud nebudou otevřeny ukrajinské přístavy.

Reklama

Související články

Putin se snaží vyhladovět svět, tvrdí Západ

Vybombardované železniční tratě, zablokované přístavy a útoky na obilná sila na Ukrajině ohrožují dodávky potravin v celé Evropě. Od únorové invaze Ruska na...

Výběr článků

Načítám