Hlavní obsah

Putin se snaží vyhladovět svět, tvrdí Západ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Vybombardované železniční tratě, zablokované přístavy a útoky na obilná sila na Ukrajině ohrožují dodávky potravin v celé Evropě. Od únorové invaze Ruska na Ukrajinu klesla produkce potravin v této evropské obilnici, protože ruské síly blokují ukrajinské přístavy, kradou obilí a ničí zemědělskou infrastrukturu.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Tento způsob útoků je tak rozsáhlý, že ukrajinští a evropští představitelé obviňují Rusko z toho, že v reakci na západní sankce používá potraviny jako zbraň. Zemědělské srdce Ukrajiny na jihovýchodě Ukrajiny se stalo dějištěm nejprudších bojů proti ruským silám. V celé zemi zaostala jarní výsadba za loňským rokem o 20 až 30 procent, uvedl tento měsíc Mykola Solskyj, ukrajinský ministr zemědělství.

V některých východních oblastech jsou zemědělské oblasti pod okupací nebo v blízkosti aktivních frontových linií, ale i tam, kde se ruské síly stáhly, nejsou všechny farmy v produkci. Mnoho zemědělců a zemědělských pracovníků uprchlo, zatímco jiní odjeli bojovat na frontu. V některých oblastech explodující munice spálila obdělávanou půdu a na mnoha polích se skrývá nevybuchlá munice.

Putin ztrácí moc, tvrdí bývalý špion MI6

Evropa

Podle ministra infrastruktury Oleksandra Kubrakova se mimo provoz ocitlo 6300 km železničních tratí a poškozeno je 289 silničních a 41 železničních mostů. Některé škody jsou nevyhnutelným důsledkem konfliktu, avšak ukrajinští představitelé obviňují Rusko, že se záměrně zaměřuje na dodavatelský řetězec potravin. Zadusilo ukrajinský vývoz potravin tím, že se zmocnilo přístavu Mariupol a uzavřelo přístav Oděsa.

Strašák hladomoru

Na začátku měsíce Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) varovala, že na Ukrajině uvázlo 90 milionů tun zemědělských produktů, z toho asi 45 milionů tun obilí, které nemohla vyvézt na trh kvůli poškození infrastruktury a ruské blokádě námořních přístavů.

Osvobodili jsme Azovstal, informoval ruský ministr obrany Putina

Evropa

Pokud zůstanou ukrajinské přístavy zavřené, přispěje to k celosvětovému hladomoru, varoval David Beasley, vedoucí Světového potravinového programu (WFP). „Čím déle zůstanou přístavy v Oděské oblasti uzavřeny, tím ničivější bude tato globální hladová krize. Je příliš mnoho žádat, aby potraviny mohly proudit a miliony lidí se mohly najíst?“ řekl v úterý.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí obviňuje podle listu The Daily Telegraph invazní síly z krádeže až půl milionu tun ukrajinského obilí v hodnotě až 80 milionů liber (2,33 mld. korun).

„Nástroj války“

Už v březnu Janusz Wojciechowski, evropský komisař pro zemědělství, obvinil Rusko z úmyslných útoků na ukrajinskou zemědělskou infrastrukturu. „Nabízí se jediný možný výklad: chce vyvolat hlad a použít to jako metodu agrese,“ řekl. Solskyj upozorňuje, že poprvé po sto letech jeden stát blokuje přístavy jiného státu, aby ve světě vyvolal potravinovou krizi.

Putin se vysmál sankcím a kyberútokům: Rusko bylo připraveno

Evropa

Annalena Baerbocková, šéfka německé diplomacie, šla ještě dál. Podle ní Rusko nemá zájem na ukončení blokády, přičemž růst cen obilí nebo nedostatek potravin není jen vedlejším produktem bojů, ale záměrem.

„Nemůžeme být naivní, Rusko dnes rozšířilo válku proti Ukrajině do mnoha zemí jako válku o obilí. Udělalo z ní nástroj hybridní války, jejímž cílem je oslabit jednotu států v odmítání ruské agrese,“ poznamenala v listě Die Welt.

Reklama

Výběr článků

Načítám