Hlavní obsah

Rusko: Naše vakcína ohromí celý svět jako kdysi Sputnik

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko zamýšlí do 10. srpna schválit vakcínu proti koronaviru. Jako první by měli vakcínu dostat zdravotníci „v první linii“, potvrdilo CNN ministerstvo zdravotnictví v Moskvě.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Příprava vzorků při výzkumu a vývoji vakcíny proti koronaviru SARS-CoV-2 v laboratoři firmy BIOCAD v Petrohradu

Článek

Kirill Dmitriev, šéf ruského státního investičního fondu RDIF, který financuje výzkum spojený s vakcínou, přirovnal začátek očkování k vypuštění družice Sputnik 1 v říjnu 1957. „Američané byli překvapeni, když slyšeli pípání Sputniku – a teď nastane naprosto stejná situace. Rusko bude první,“ řekl.

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že jako dobrovolníci pro testování na lidech poslouží vojáci. Alexander Ginsburg, šéf projektu, CNN řekl, že už dostal vakcínu.

Máme vakcínu proti covidu, hlásí Rusové

Zahraniční

Kritici namítají, že Rusko nezveřejnilo žádná vědecká data z výzkumu a vývoje látky, a tak se mnozí odborníci obávají o bezpečnost a účinnost jejího použití. Současně upozorňují, že oznámené testování na lidech nepovažují za dostatečné.

Ruští hackeři se snaží ukrást informace o vývoji vakcíny na koronavirus, tvrdí několik zemí

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Související články

Máme vakcínu proti covidu, hlásí Rusové

Rusko oznámilo, že vyvinulo vlastní vakcínu proti koronaviru. Podle listu Kommersant všichni dobrovolníci, kteří se jí nechali naočkovat, získali imunitu proti...

Výběr článků

Načítám