Hlavní obsah

Rozkazy ignorují i ruští důstojníci, tvrdí zdroj z Pentagonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojené státy pozorují, že ruské jednotky a důstojníci středního stupně, a to dokonce i na úrovni vedení praporu, odmítají uposlechnout rozkazy vydávané při ofenzívě na Donbasu. Uvedla to stanice CNN s odvoláním na vysokého představitele amerického ministerstva obrany.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Ukrajinští vojáci v Záporožské oblasti u utržené věže obrněného transportéru

Článek

Americký představitel řekl, že důstojníci „buď odmítli uposlechnout rozkazy, nebo je neplnili s takovou mírou horlivosti, jakou byste u důstojníka očekávali“.

Ruské jednotky se potýkají se špatnou morálkou vojáků od počátku ofenzívy, dodal zdroj. Přispělo k tomu, že vojáky původně vyslali na cvičení, z něj pak přešli do války.

Potíže s logistikou a strach generálů o posty

Špatná morálka je ale jen jednou z řady potíží. Ruské síly stále čelí i logistickým problémům, které zpomalují jejich postup.

Hrozí nám zastřelením, když utečeme z boje, vypovídají prý ruští zajatci

Evropa

Když v pondělí britský ministr obrany Ben Wallace analyzoval potíže ruské armády, uvedl, že ruský logistický systém selhal po 70 kilometrech.

Připomněl „nejdelší zácpu na světě”, která se vytvořila při ruském postupu na Kyjev, kde byly ruské jednotky nejen ohrožovány nepřátelskými útoky, ale trpěly i nedostatkem potravin a chybělo jim palivo.

Podle Wallaceho je dalším ruským problémem špatné operační plánování. Rusové počítali s tím, že jim vyjde bleskový útok, protože se Ukrajinci nebudou bránit. A když se bránili, ruští generálové ve strachu o své posty odmítli akceptovat pravdu o situaci na bojišti a vysílali na frontu další síly, což jen zvětšilo dopravní chaos.

Mamutí ruská kolona mířící na Kyjev bobtná, ale nehýbe se

Evropa

Podle Wallaceho selhání velitelů při adekvátním operačním plánování nebylo ničím jiným než zradou na vojácích a letcích, kteří za to zaplatili životem.

Pak je ale pochopitelné, že střední důstojnické kádry jsou obezřetné a do plnění rozkazů se neženou.

Rusko posiluje 

Aktuálně je podle pondělního sdělení amerického ministerstva obrany na Ukrajině nasazeno 97 ruských operačních taktických skupin velikosti praporu, přičemž 28. dubna jich bylo 92. Za jedenáct dní jich tedy přibylo pět.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Tank doněckých separatitsů u Novoazovsku

„Není neobvyklé, že stáhnou jednu nebo dvě praporová uskupení zpátky do Ruska k doplnění a dozbrojení a pošlou je zpět,“ uvedl představitel Pentagonu. Mnohdy se podle něj jednotky různě spojují.

Ruská raketa zabíjela v Oděse. Ukrajina varuje před sabotáží v chemičkách

Evropa

„Navíc ale přidali asi pět praporových uskupení a ta všechna jsou na jihu a východě,“ dodal.

Rychlé vysílání jednotek zpátky na frontu po stažení z bojů a doplnění stavů ale nedává vojákům dost času k zotavení se.

Reklama

Výběr článků

Načítám