Hlavní obsah

Mamutí ruská kolona mířící na Kyjev bobtná, ale nehýbe se

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev/Washington

Před Kyjevem stojí už několik dní dlouhá ruská vojenská kolona, do čtvrtka se prodloužila až na 60 kilometrů plyne z analýzy satelitních snímků. Brzdí ji zřejmě logistické problémy s palivem, porouchaná vozidla, ukrajinský odpor a nutnost přeskupit síly.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Satelitní záběr mamutí ruské kolony u Ivankiva

Článek

Kolona se táhne od rusko-běloruských hranic po pravém západním břehu Dněpru u Ivankiva, kde ruští výsadkáři ovládli místní letiště Hostomel využívané firmou Antonov.

Podle britského ministerstva obrany je čelo stále vzdálené asi 30 km od Kyjeva, což ukazuje, že hlavní ruské síly na ukrajinskou metropoli zatím nezaútočily.

Na Kyjev se žene 64kilometrová ruská vojenská kolona

Válka na Ukrajině

Že konvoj stojí, potvrdil v noci na čtvrtek mluvčí Pentagonu James Kirby: „Podle našich nejlepších odhadů se za posledních 24 až 36 hodin nehnula.“

Satelitní záběry pořízené společností Maxar ale ukázaly, že se kolona prodloužila a z původní délky 27 kilometrů se natáhla na 64 kilometrů. Nachází se u vsi Rudňa-Špylivska. Odhaduje se, že v koloně je až 15 000 ruských vojáků. Uvízla tam nejen nákladní auta, ale také obrněné transportéry BMP 3, tanky, samohybné houfnice i tažená děla.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Dlouhá ruská kolona u Ivankiva na silnici P202

Podle Kirbyho kolona stojí z několika důvodů. Ruské síly „přeskupují, protože přehodnocují postup, když nebylo dosaženo vytčených cílů, a hledají, jak dohnat ztracený čas“. Podle něj ale kolonu zastavily i logistické problémy, údajně dochází palivo i menáž, protože se nepočítalo s tak pomalým postupem.

Po západním břehu Dněpru okolo černobylské elektrárny se sice postupovalo rychle, ale pak se vojáci zastavili na řece Teteriv, kde byl u Ivankiva odpálen most. Vedlejší cestou přes Dymer pronikla jen malá část ruských jednotek a na kyjevské sídliště Obolon se zřejmě dostala jen diverzní skupina.

Rusové míří na Kyjev. Postup jsme zastavili, tvrdí Ukrajinci

Evropa

„Ukrajinci se severně od Kyjeva tvrdě brání a máme nějaké náznaky, že se pokoušeli tu kolonu napadat,“ uvedl pro FoxNews další představitel Pentagonu. „Nevidíme samozřejmě dokonale na každou jednotku, na každý tank nebo auto, ale v zásadě ten konvoj zůstává stát za hranicemi Kyjeva,“ dodal.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Ruská kolona u Ivankiva

Experti podle listu The Guardian spekulují, že cílem kolony může být zahájit obléhání Kyjeva a vybudovat velké vojenské ležení v oblasti, kde stojí. Kyjev zatím čelí sílící dělostřelecké palbě.

Rusům docházejí zálohy

Podle satelitních záběrů společnosti Maxar se navíc v Bělorusku ani ne dvacet kilometrů od hranic s Ukrajinou zformovalo další uskupení jednotek včetně letky bitevních vrtulníků.

Foto: Maxar Technologies, Reuters

Ruská kolona u Černihivu

Rusko na Kyjev útočí ze dvou stran, nejen po pravém, ale také po levém břehu Dněpru okolo Černihivu, kde ale postup brzdí tvrdý odpor ukrajinských sil.

Ruské ztráty jsou strašlivé. A to i ty, které Moskva přiznala

Válka na Ukrajině

Podle nejmenovaného amerického činitele Pentagonu navíc Rusům docházejí zálohy. Nasadilo už 82 procent z vojáků, které soustředilo u ukrajinských hranic, a není patrný žádný výrazný příliv bojových jednotek, kromě těch, které tam jsou už několik měsíců.

Zřejmě proto také nabírají na síle dělostřelecké a raketové útoky. Na Ukrajinu Rusové odpálili už přes 450 střel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám