Hlavní obsah

Putin na summitu G20 mluvil o nutnosti zastavit válku na Ukrajině, kterou sám začal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský prezident Vladimir Putin ve středečním projevu na virtuálním summitu G20 prohlásil, že je nutné hledat cesty k zastavení tragédie, již představuje válka na Ukrajině. Vyjádřil se tak ke konfliktu, který Moskva z jeho rozhodnutí loni sama zahájila. Šéf Kremlu rovněž tvrdil, že Rusko nikdy neodmítalo účastnit se mírových rozhovorů s Kyjevem. Podle Ukrajiny jsou ale mírové rozhovory možné jen v případě, že Moskva stáhne svá vojska.

Foto: Mikhail Klimentyev, ČTK/AP

Ruský rezident Vladimir Putin během svého projevu na virtuálním summitu G20

Článek

Putin se předchozích dvou summitů skupiny velkých ekonomik G20, které se za osobní účasti světových státníků a dalších vrcholných představitelů konaly v Indonésii a Indii, neúčastnil. Jeho místo na nich zaujal šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov. Ruský prezident musel účast zrušit kvůli zatykači, který na něj vydal Mezinárodní trestní soud (ICC) v souvislosti s rolí ruského lídra při zavlečení ukrajinských dětí do Ruska.

Foto: Stringer, Reuters

Rusové nepřestávají útočit na ukrajinská města. Na snímku následky raketového útoku na Charkov (listopad 2023).

Putin ve středu uvedl, že Rusko je připraveno spolupracovat v mezinárodních organizacích, včetně skupiny BRICS, která zahrnuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a Jihoafrickou republiku. Uvedl také, že Rusko poslalo první plavidla do Afriky s bezplatnými zásilkami obilí. Ruský ministr zemědělství Dmitrij Patrušev minulý týden řekl, že Rusko do konce roku dodá bezplatně do Afriky 200 000 tun pšenice a že první dvě lodě vezoucí celkem 50 000 tun pšenice už vypluly z ruských přístavů směrem do Somálska a do Burkiny Faso.

Rusko oznámilo, že začalo s bezplatnými dodávkami pšenice do Afriky

Evropa

Rusko pozastavilo svoji účast v obilných dohodách, které i přes válku na Ukrajině umožňovaly vývoz obilí a dalších potravin z napadené země a pomohly zajistit potravinovou bezpečnost ve světě. Ukrajina minulý týden informovala, že obilným koridorem, který země vytvořila po červencovém odstoupení Ruska od obilných dohod, proplulo už přes 150 lodí.

Foto: Mehmet Caliskan, Reuters

Plavidlo převážející ukrajinské obilí v jižním kotvišti Bosporu u Istanbulu.

Putin ve svém středečním projevu zmínil i loňské výbuchy na plynovodech Nord Stream, které označil za státní terorismus. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov tento měsíc prohlásil, že se objevuje čím dál víc známek ukrajinského podílu na poškození plynovodů. Peskov reagoval na článek amerického deníku The Washington Post, podle jehož zdrojů poškození koordinoval velitel ukrajinských speciálních sil.

S evropskou společností žádný konflikt nemáme, řekl Putin

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám