Hlavní obsah

S evropskou společností žádný konflikt nemáme, řekl Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko nehodlá zavřít své okno do Evropy. Složité období momentálně prožívá ve vztahu s evropskými elitami, nikoliv však s evropskou společností. Podle agentury TASS to v pátek uvedl ruský prezident Vladimir Putin na mezinárodním kulturním fóru v Petrohradě. Odmítl také spekulace, že by země vystoupila z mezinárodních organizací, jako je OSN nebo UNESCO.

Foto: Konstantin Zavrazhin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Nechceme s nikým přerušovat vztahy. (…) Nic přibouchávat nebudeme, ani dveře, ani okna,“ řekl Putin petrohradském kulturním fóru, které je historicky označováno za geografické i kulturní okno Ruska do Evropy či na Západ.

„Nemáme žádný konflikt s evropskou společností“, ale „s evropskými elitami prožíváme těžké časy“, dodal. Podle něj jsou politici a vojáci z různých zemí neschopni „stavět mosty“ mezi národy, kterému naopak podle Putina nejlépe dopomáhá kultura a sport.

V besedě na ruské TV bylo veselo. A byla řeč o Česku

Válka na Ukrajině

Rusko vede válku na Ukrajině, většina Evropanů podporuje kroky pomáhající Ukrajině jako napadené zemi.

Během projevu na petrohradském fóru odmítl také spekulace, že by Rusko vystoupilo z mezinárodních organizací, jako je OSN nebo UNESCO.

„Nemyslím si, že je to potřeba. Máme docela závažné projekty, které realizujeme prostřednictvím UNESCO. Někteří říkají, že je nutné vystoupit z OSN, ale to je nesmysl, protože Rusko je zakladatelem těchto organizací,“ řekl Putin

Evropská unie a řada západních zemí uvalily na Rusko a jeho politiky sankce kvůli ruské agresi proti Ukrajině. Evropská komise v posledních dnech představila už dvanáctý balík sankcí, který se má zaměřit na příbuzné Putina a jeho předchůdce Dmitrije Medvěděva. Na samotného Putina vydal v březnu Mezinárodní trestní soud (ICC) zatykač v souvislosti s obviněním z válečných zločinů.

Ruský prezident dále uvedl, že pomyslné okno do Evropy by bylo potřeba zavřít v případě špatného počasí. To ale nepanuje, což podle něj dokazují dobré výsledky ruské ekonomiky.

Moskva navzdory sankcím zveřejňuje pozitivní ekonomické údaje, které je však obtížné nezávisle ověřit. V pátek Putin řekl, že hospodářský růst Ruska za letošní rok přesáhne tři procenta. „A teď nebudu říkat, jak je to v evropských zemích, aby to nevypadalo jako arogance nebo vychloubání,“ řekl Putin.

Putin navštívil dětskou nemocnici, malí pacienti se před ním schovávali

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám