Hlavní obsah

Rusko oznámilo, že začalo s bezplatnými dodávkami pšenice do Afriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko do konce roku dodá bezplatně do Afriky 200 000 tun pšenice, oznámil podle agentury Interfax ruský ministr zemědělství Dmitrij Patrušev. První dvě lodě vezoucí dohromady 50 000 tun pšenice podle něj už vypluly z ruských přístavů směrem do Somálska a do Burkiny Faso. Ukrajina v pátek informovala, že obilným koridorem, který země vytvořila po červencovém odstoupení Ruska od obilných dohod, proplulo už přes 150 lodí.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin na rusko-africkém summitu v Petrohradě

Článek

Kromě Somálska a Burkiny Faso zamíří podle agentury Interfax lodě s bezplatným ruským obilím také do Středoafrické republiky, Zimbabwe, Mali a Eritreje.

Obilí zdarma pro Afriku sliboval už v červenci na rusko-africkém summitu v Petrohradě ruský prezident Vladimir Putin. Zhruba o týden předtím tehdy Rusko pozastavilo svoji účast v obilných dohodách zprostředkovaných loni OSN, které i přes válku na Ukrajině umožňovaly vývoz obilí a dalších potravin z napadené země a pomohly zajistit potravinovou bezpečnost ve světě. Putin posléze prohlásil, že Rusko dokáže Ukrajinu coby světový vývozce obilí nahradit.

Foto: Reuters

Do ukrajinských přístavů pro obilí nyní plují nákladní lodě náhradním koridorem, který Kyjev ustanovil

Africký kontinent pohlíží na Rusko, které napadlo Ukrajinu, shovívavěji než zbytek světa. Rezoluci odsuzující ruskou agresi, kterou v únoru 2022 přijalo Valné shromáždění OSN, podpořila jen zhruba polovina afrických států. Například předseda Africké unie Azali Assoumani po petrohradském summitu ale řekl, že Putinovy návrhy na dodávky obilí do Afriky nestačí a je zapotřebí příměří na Ukrajině.

Ukrajina po odstoupení Ruska od obilných dohod jednostranně vytvořila koridor v Černém moři, který jí nadále umožňuje export. Tuto námořní cestu využilo už 151 lodí, uvedl podle agentury Reuters náměstek ukrajinského ministra pro renovaci a infrastrukturu Jurij Vaskov. Lodě podle něj přepravily už 4,4 milionu tun nákladu, včetně 3,2 milionu tun obilí.

Lodě dál plují s ukrajinským obilím. I bez dohody s Ruskem

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám