Hlavní obsah

Putin 9. května Ukrajině nevyhlásí válku, ujišťuje mluvčí Kremlu

Moskva
Aktualizováno

Rusko 9. května Ukrajině nevyhlásí válku. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ve středu popřel spekulace, které se před výročím konce druhé světové války objevily v médiích.

Foto: Sputnik, Reuters

Vladimir Putin na jednání s generálním sekretářem NATO Antoniem Guterresem

Článek

„Ne, je to nesmysl,” odpověděl ve středu Peskov na otázku novinářů, zda se Rusko chystá Ukrajině vyhlásit válku.

Domněnky o zamýšleném vyhlášení války se objevily v souvislosti s informacemi o potížích ruské armády s nedostatkem vojáků, protože vyhlášení války by ruskému prezidentovi umožnilo vyhlásit mobilizaci.

Termín 9. května, kdy si Rusové připomínají vítězství ve druhé světové válce, se pro takový krok nabízelo, spekulovali západní komentátoři. Mluvčí Kreml to nicméně rezolutně popřel a záporně odpověděl i na dotazy, zda se chystá například jen částečná mobilizace.

Vítězství? Putin může 9. května naopak vyhlásit válku

Evropa

Fakticky už nicméně Rusko s Ukrajinou je od 24. února, kdy na její území zahájilo vojenskou invazi. Část území na východě Ukrajiny od té doby okupuje a další se snaží obsadit. Kyjev a další velká města se ale ruským útokům ubránila.

Moskva ve dnech bezprostředně předcházejících invazi rozhodně popírala, že by se k takovému kroku chystala. Informace západních rozvědek o plánovaném vpádu ruských vojsk na Ukrajinu Kreml dokonce zesměšňoval.

Přehlídka v Moskvě... a Mariupolu? 

Zpravodajská služba ukrajinského ministerstva obrany varovala, že by Rusko mohlo svoji vojenskou přehlídku uspořádat i v ukrajinském Mariupolu. Ten je od začátku března v obležení ruských sil a Moskva tvrdí, že ho Rusové mají pod svojí kontrolou.

Do zničeného Mariupolu podle informací ukrajinské rozvědky dorazil Sergej Kirijenko, náměstek personálního šéfa Putinova úřadu, který má za úkol ve městě připravit na 9. května „slavnostní události”.

Reklama

Výběr článků

Načítám